Dışişleri Bakanı'ndan Rusya açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov'la görüşmesi sonrası yaptığı değerlendirmede, özel olarak altını çizdiği bir noktayı açıkladı.

Dışişleri Bakanı'ndan Rusya açıklaması
Dışişleri Bakanı'ndan Rusya açıklaması
GİRİŞ 05.12.2015 08:58 GÜNCELLEME 05.12.2015 08:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türk hava sahasını ısrarlı uyarılara rağmen ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Türk ve Rus Dışişleri Bakanları Belgrad'da AGİT Zirvesi kapsamında bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lavrov'la görüşmesi sonrası yaptığı değerlendirmede, özel olarak altını çizdiği bir noktayı açıkladı.

Türk ve Rus Dışişleri Bakanları ilk temasta uzlaşı için üç noktada mesafe kaydetti:

1 İki ülke arasında yaşanan gerilim tırmandırılmayacak

2 Sorunun çözümünde iki ülke diyalog kanallarını açık tutacak

3 Sorunu aşmak için karşılıklı yapıcı çözüm önerileri geliştirilecek

İLK GÖRÜŞMENİN SONUÇLARI 

"İlk görüşmede tüm sorunların çözülmesini kimse beklemiyor" tespitini paylaşan Çavuşoğlu, yüz yüze temasın çerçevesini ise şöyle özetledi: (Rus pilotla ilgili) İnsani görevimizi yaptık. İki taraf da gerilimi tırmandırmak istemediğini belirtti. Diyalog kanallarının açık olması konusunda hemfikiriz. Suçlamalara karşı cevaplarımızı net şekilde verdik. İki devlete ve iki dışişleri bakanına yakışır olgunlukta görüştük. Farklı düşünsek de birbirimizin görüşlerini sonuna kadar dinledik.

"DİYALOGSUZ ÇÖZÜLEMEZ"

Çavuşoğlu, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'la buluşmasına dair beklentileri ise şöyle değerlendirdi: "Herkes görüşmenin yapılmasını ve diyalog kanallarının açık tutulmasını bekliyordu. Aynı beklenti bundan sonrası için de geçerli. Zaten böylesine ciddi bir sorunu görüşmeden, diyalog içinde olmadan da aşmak mümkün değil. İşin doğası da bunu gerektirir. Gerek bu noktada gerekse tırmandırmama noktasında da görüşlerimiz açık net. Zaten gereksiz sert açıklama ve ithamlara rağmen Rusya da tırmandırmak istemediğini daha önce açıkça söyledi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız da aynı şeyi ifade etti. Lavrov'la ayrılırken 'Tekrar görüşmek üzere' dedik. Ama henüz bir randevulaşma olmadı."

İKİNCİ GÖRÜŞME İÇİN 13 ARALIK İHTİMALİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Belgrad'da 22. AGİT Bakanlar Konseyi toplantılarında bir araya geldi. Mogherini "Suriye'de bir anlaşmaya ve BM tarafından tespit edilecek bir yol haritasına duyulan ihtiyacı desteklemek amacıyla ilgili tüm bölgesel ve uluslararası aktörlerin bir araya getirilmesi önemli. 13 Aralık'ta Roma'da düzenlenecek konferans, siyasi çözüm doğrultusunda taahhüt gösterilmesi açısından fırsat olacak" dedi. 13 Aralık'daki konferansa Türkiye ve Rusya'nın da katılması bekleniyor. Bu, iki ülkenin ikinci görüşmesi için yeni bir zemin olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 4
  • ERKAN 8 yıl önce Şikayet Et
    bu millet arkanızda...büyük devlete yakışır hareket edelim...
    Cevapla
  • mardinli 8 yıl önce Şikayet Et
    Moskova güven olmaz
    Cevapla
  • frht ŞALVARCIOĞLU 8 yıl önce Şikayet Et
    adam gibi vurduk deyin korkmayın
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Ya korksak uçak düşürmezdik.rusyanın uçağı olduğunu bilmesek bile.ucuz kahramanlığa gerek yok.zaman kartları akıllı oynama zamanı .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Memur ve emeklilerin beklediği dört aylık enflasyon farkı netleşti
Fide dağıtımında 5 bin kişi, kuyruk oluşturdu