Türkiye oldukça orada kalamazlar

Bölgede yaşayanlara göre, Irak’ta etkisini gittikçe kaybeden DAEŞ Türk askeri Musul’da var oldukça burada da gücünü kaybedecek.

Türkiye oldukça orada kalamazlar
Türkiye oldukça orada kalamazlar
GİRİŞ 09.01.2016 05:22 GÜNCELLEME 09.01.2016 05:29
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

DAEŞ bu yüzden son yirmi günde Başika kampına üçüncü kez saldırdı.

Terör örgütü DAEŞ, Türkiye sınırından 140 kilometre uzaklıkta bulunan Ninova bölgesindeki Başika askeri kampına ikinci kez saldırdı. Kampa yönelik saldırıya verilen karşılık sonucu, terör örgütü DAEŞ üyesi 18 kişi etkisiz hale getirildi. Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre, saldırı önceki akşam 22.30-23.00 saatlerinde gerçekleşti.

Çatışmada şehit olan ya da yaralanan askerimiz yok. Saldırılara sebep olarak; Ramadi’yi Irak güçlerinin ele geçirmesinin ardından gücü kırılan DAEŞ’in yakın zamanda Türkiye’nin eğittiği Haşdi Şabi birliklerinin ve Peşmerge’nin de desteğiyle yapılması düşünülen Musul operasyonu öncesi bölgedeki varlığını sağlamlaştırmak istemesi gösteriliyor.

2016 KRİTİK YIL

2014 yılında Irak hükümetinin talebiyle DAEŞ ile mücadele kapsamında Irak’taki peşmerge güçlerini eğitmek üzere Türkiye Başika’ya askeri kamp kurmuştu. DAEŞ ilk 16 Aralık’ta Musul’un Başika bölgesinde bulunan Türk birliğine havan toplarıyla saldırmış ve biri uzman çavuş 4 asker hafif şekilde yaralanmıştı. Haziran 2014’te Musul’u ele geçirdikten sonra gücünü ve etki alanını artıran örgütün, Musul’a 20 kilometre uzaklıkta Türkiye varlığından Irak yönetimi gibi rahatsız olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’nin eğittiği peşmerge güçlerinin Musul’a operasyon yapması halinde zor durumda kalacak olan örgütün, bu tedirginlik dolayısıyla Başika’ya saldırılarını artırdığı belirtiliyor. Irak’taki Türk varlığından rahatsız olduğunu dillendiren Irak Başbakanı Abadi de 2016 yılında DAEŞ’i Musul’dan temizlemek istediklerini söylemişti. Bu arada Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç, “Başika’daki varlığımız Irak ile koordineli şekilde sürecek” açıklamasını yaptı.

20 YILDIR ORADAYIZ

Türkiye’nin Musul’daki varlığı seneler öncesine dayanıyor. Başika dışında Irak’ın Kürt Bölgesinde olmak üzere 6 Türk askeri üssü daha bulunuyor. 1995 yılından beri bölgede bulunan askeri üsler, PKK ve KDP arasındaki çatışmalar sırasında kuruldu. PKK’ya karşı KDP’ye yardım etmek amacıyla bölgeye giden askeri birlikler orada kalarak, bölgede konuşlanmıştı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı ve KDP lideri Mesut Barzani’yle yapılan anlaşmayla kurulan üsler, 20 yıldır bölgede.

YORUMLAR 3
  • Afsinbey 8 yıl önce Şikayet Et
    Eyvallah hemserim sana aynen katılıyorum ne demiş atalarımız Maraş bize mezar olmadan düşmana Gülizar olmaz
    Cevapla
  • Ali Mercan 8 yıl önce Şikayet Et
    iste Kürt Türk kardesligi kuzey irakta Mesut Berzani ve Babasi Mula Musta hic bir Zaman Türkiyeye düsmanlik yapmadilar ancak Türkler bizi kurtarin ve yardinci olurlar Berzani daha bir kac hafta önce yine dile getirdi, devletlerin ismin vererek bunlardan bize dost olmazlar tek dostmuz Türkiye ve Türklerdir
    Cevapla
  • ismail korkmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    Kahraman marastan hayirli sabahlar bu ulkenin her karisi bizim icin canimizdan deerlidir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!