Davutoğlu: 100 yıl sonra Sykes Picot'a izin yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu Suriye'de 100 yıl sonra tezgahlanmak istenen Sykes Picot'a izin vermeyeceklerini söyledi.

GİRİŞ 19.03.2016 10:12 GÜNCELLEME 19.03.2016 15:53
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu AB'nin başkenti Brüksel'e düzenlediği seyahatte AB ile yapılan müzakereleri anlattı.Haber7.com genel yayın yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın da katıldığı AB çıkarmasında Davutoğlu uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen federasyon için 'buna asla izin vermeyiz. 100 yıl sonra Sykes Picot'u bir kez daha yazmak istiyorlar. Bütün mesele bu" dedi.

İşte Davutoğlu'nun o kritik açıklamaları:

Suriye'de federasyon kurulmasından bahsediliyor?

Suriye maalesef öyle bir noktaya getirildi ki her türlü kirli oyununun oynayabileceği bir zemin oluştu. Bunlardan biri de Sykes Picot’un  yüzüncü yılı, biz hep böldü. Birileri yüzyıl sonra yeni bir Sykes Picot yazma peşinde biz bunu yok etmeye çalışırken birileri yazma peşinde.

Biz bölgede ekonomik hamlelerle Arap Bahar'ı öncesinde Sykes Picot ortadan kaldırmayı düşünüyorduk.

BİZİM HEDEFLERİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETTİ

Hem bizim hedeflerimiz birilerini rahatsız etti, Arap Bahar'ı bunun için kullanıldı.

Şimdi Suriye'yi üçe dörde , Irak'ı bölerek yeni Sykes Picot yazmaya çalışılıyor. Buna direnenler var, biz gibi.

Ama bunu gerçekleştirmek isteyenler var. Rusya'nın hava harekatı bunun en bariz örneği.

İRAN SURİYE'NİN BÖLÜNMESİNİ İSTEMİYOR

İran'da görüşmemiz mutabık kaldığımız en önemli husus , Suriye'nin bölünmemesi. Tek bir devlet olarak kalması. Onlarda İsrail karşısında bölgede güçlü bir Suriye istiyorlar. Bugünkü seyre baktığınızda YPG'nin son derece oportünist ve otokratik yöntem benimsediğini görüyorsunuz. Kendileri gibi düşünmeyen Kürtleri o bölgeden sürdüler. Şimdi de de facto durum yaratmaya çalışıyorlar. Onları kullananlar onları bir piyon olarak kullanıyorlar, kullanıldıkları ölçüde varlar. Tek tek ülke tavırlarına bakın.

YPG SURİYE'DEKİ KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR

Suriye'deki Kürtlerin hakları ile YPG yan yan yana getirilmemeli. Suriyeli Kürtlerin hakları için YPG demek Suriye'deki Kürt kardeşlerimize yapılabilecek en büyük ayıp, sorumsuzluk. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz, yeni Sykes Picot olmaması için bölge ile yapmamız lazım.

 

YORUMLAR 10
  • hursit dilaver 8 yıl önce Şikayet Et
    aman bu laf'da, şu sökülmediği halde söküldü denilen çadır işine dönmesin.
    Cevapla
  • ........ 8 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi iyi bilmeyen geleceğe yön veremez Tarihi iyi bilmeyen geleceğe yön veremez derler ya... Biz ki sadece 100 yıllık Osmanlı arşivlerini okuyup anlayamıyoruz. Burada yeri gelmişken, arşivlerin büyük bir kısmının içimizdeki gafiller tarafından tahrip edildiğini tarihe bir kez daha not düşelim. Böyle olunca, bugün karşımıza çıkartılan 'Büyük Kürt Devleti projesi'nin nasıl sonuçlanacağını hangi bilgiyle nasıl öngöreceğiz ki? Zamanında Osmanlı Arapları ikna edememişti, bakalım Türkiye Kürtleri ikna edebilecek mi...
    Cevapla
  • hursit dilaver 8 yıl önce Şikayet Et
    bakın bosnada devlet kuruldu ama denize çıkış vermediler. suriyedede 3 devlet kurulursa ortada sünni devlet olacak ama denize çıkışı olmayacak.müslümanlara hazırlanan oyunu görelim.hainler görmez.. biz göreceğiz.kürk şeridi de çekilirse,ortadoğu ile de bağımız kopacak.bunları CHP bilmez. bilse de kafası basmaz. bari MHP uyanık olsun.bu ülkenin son umududur o.
    Cevapla
  • anka 8 yıl önce Şikayet Et
    suriye ve ırakın türkmen kürt ve sunni arap bölgesi türkiyenindir.
    Cevapla
  • Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    cocuklari masumlari kurtarinda naparsaniz yapin, mazlumun hayir duasini aldikmiydi savasi gercek anlamda kazananlardan oluruz
    Cevapla
  • CUMHUR 8 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman söylendiği gibi; dosta güven, düşmana korku salan bir Türkiye. Askeriyede ve ordu gücünde dünyanın en iyilerinden olan, dünyada sözü geçen her konuda güçlü bir Türkiye için yola devam Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da