Türkiye Suriye konusunda anlaştı

AB eski Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Suriye hattındaki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Suriye konusunda anlaştı
Türkiye Suriye konusunda anlaştı
GİRİŞ 24.08.2016 10:03 GÜNCELLEME 24.08.2016 10:03

AB eski Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Suriye hattındaki gelişmeleri Vahdet’e değerlendirdi:ABD, Rusya ve bölge devletlerinin Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumada uzlaşmaya vardığını düşünüyorum. Silahlı güçler olarak PYD’nin Türkiye’yi tahrik eden, Suriye’nin genel gidişinin yönünü değiştirecek eylemlerine engel olmak uzlaşılan konulardan biri.Diğeri de IŞİD’in ortadan kaldırılması.

AB eski Bakanı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu: Hem Amerika, hem Rusya ve bölge devletleri Suriye’nin toprak bütünlüğü korumada uzlaşmaya vardığını düşünüyorum. Silahlı güçler olarak PYD’nin Türkiye’yi tahrik eden, Suriye’nin genel gidişinin yönünü değiştirecek eylemlerine engel olmak uzlaşılan konulardan bir tanesi. Diğeri de IŞİD’in olabildiğince ortadan kaldırılmasını sağlamak. 

RUSYA KAPTAN POZİSYONUNDA

Bu iki konuda da uzlaşmalarının en önemli sebebi de Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda uzlaşmaya varılmış olması. Dolayısıyla Türkiye her ikisiyle de mücadelede tümüyle işbirliği içinde diyebiliriz. Burada bahsettiğimiz IŞİD’in bitirilmesi, YPG’nin de silahlı güç olmaktan çıkarılmasıdır. Artık vekâlet savaşları bitiriliyor, meselenin içinde devletler var. Rusya bu meselenin kaptanı pozisyonunda. Barzani Türkiye’ye geldi. Benim düşüncem bu projeyi onayladığını beyan edeceği yönünde. Kamusal alanda bildirir mi onu bilmiyorum ama Türkiye’nin tutumunu, yeni projeyi onaylamıyor olsaydı, gelmezdi diye düşünüyorum. 

Gaziantep’in Karkamış ilçesine 2 havan mermisi düşerken, IŞİD tarafından atılan 3 Katyuşa roketi Kilis’i vurdu. TSK IŞİD hedeflerini 40 top atışıyla vurdu. çok sayıda tank, sınıra gönderildi. Suriye’de IŞİD güçlerinin kontrolünde bulunan Cerablus’tan atılan 3 havan mermisi Gaziantep’in sınırdaki Karkamış ilçesine düştü. Şans eseri ölen ve yaralanan kimsenin olmadığı olayın ardından sınırda konuşlu Fırtına obüsleri IŞİD mevzilerini bir süre ateş altına aldı. IŞİD’in attığı 2 havan mermisine 40 top atışıyla karşılık verildi. Askeri kaynaklar sınır hattında 4 IŞİD mevzisinin vurulduğunu ve atışların devam ettiğini bildirdi. Aynı kaynaklar IŞİD’in havan saldırısında ölen veya yaralanan olmadığını bildirdi.  Bu arada bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığından gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı araçlar ile ağır silahlar, önceden belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Cerablus’taki hareketliliği yakından takip eden güvenlik güçleri, sınır hattındaki devriye sayısını artırdı. ‘Destek vereceğiz’ “Cerablus operasyonu için her türlü desteği sağlayacağız” diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barzani’nin Türkiye ziyaretine ilişkin, “Biden-Barzani-Türkiye üçlü toplantı ön görülmüyor” dedi. KİLİS’E ROKET Sınırda bu gelişmeler yaşanırken Suriye’nin IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden ateşlenen 3 Katyuşa roketlerden 2’si kentin Mücahitler, 1’i de Helvacıoğlu mahallesine düştü. Kilis, 31 Mayıs gününe kadar sık aralıklarla IŞİD tarafından ateşlenen Katyuşa roketatarların hedefi oldu. Kentin tüm mahallelerine düşen roketler nedeniyle 8’i Suriyeli 21 kişi öldü, 87 kişi ise yaralandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu saldırıya misliyle karşılık verdiği bildirildi.

Yetkililer TSK’nın düşen roket mermilerine misliyle karşılık verdiğini bildirdi. ‘Asla seyirci kalmayacağız’​ Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Cerablus hattındaki gelişmeler ulusal güvenlik meselesidir. 911 km’lik sınırın bir tek örgütün eline PYD’nin eline geçmesi Türkiye’nin kabul edebileceği bir şey değildir. Suriye’nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıracak, iki ya da üç farklı devlet yapılanmasının ortaya çıkmasının artık son hazırlıkları anlamına gelecek gelişmelere Türkiye seyirci kalmayacağını ifade ediyor. Vekalet savaşlarının limitlerini doldurmuş olması Suriye’de barış için bir şans olabilir. Düne göre daha avantajlı bir noktadayız” şeklinde konuştu. 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!