ABD yalnız kaldı! Türkiye'den rest: Artık tahammül kalmadı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin BM'de veto ettiği Gazze'de ateşkes tasarısına ilişkin, "ABD yalnız kaldı." dedi. Fidan, Gazze konusunda artık tahammüllerinin kalmadığını belirterek gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

GİRİŞ 09.12.2023 07:37 GÜNCELLEME 09.12.2023 08:12
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu üyeleriyle Washington temasları kapsamında Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesinden sonra  değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Fidan, Gazze Temas Grubunun Blinken ile görüşmesinde Gazze’de yaşanan dramı tüm çıplaklığıyla dile getirdiğini ve dünya kamuoyunun bu konudaki isyanının sözcüsü ve tercümanı olduğunu belirtti.

Fidan, "Temas Grubu üyeleri, Gazze'deki insani dramın hemen son bulması ve İsrail’in masumları öldürmesinin son bulması gerektiği konusunun altını defaatle çizdiler." dedi.

Bakan Fidan'ın da yer aldığı Temas grubu üyeleri daha önce; Pekin, Moskova, Londra, Paris, Barselona ve New York kentlerinde toplantılar düzenlemişlerdi.

Heyetin yarın Kanada'da görüşmelerine devam etmesi bekleniyor. 

ABD'NİN BMGK'DEKİ GAZZE VETOSU

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde yapılan ve ABD'nin veto ettiği Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan tasarı konusuna da değinen Fidan, "Artık bu konuda (Gazze) Amerika’nın yalnız kaldığını özellikle bugün Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamada bir kez daha arkadaşlarımız dile getirdiler.' değerlendirmesinde bulundu.

193 üye ülkenin 97'sinin sponsorluğunda sunulan karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesini tüm dünya kamuoyunun değerlendireceğine işaret eden Fidan, 'Tabii buradan şunu görüyoruz, biz bugünkü görüşmelerimizde de dile getirdik, Amerikan siyaset sistemi de İsrail’le ilgili konularda artık çaresiz durumda. Dolayısıyla İsrail bu konuda fütursuzca hareket etmekte ve zulmüne devam etmekte." şeklinde konuştu.

Temas Grubunun Gazze konusundaki çalışmalarını kesintisiz bir şekilde devam ettireceğini kaydeden Bakan Fidan, dünya kamuoyunun bu konudaki duygularının sözcüsü olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

ABD'nin ardından Kanada‘ya geçerek burada Kanada Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile de görüşeceklerini hatırlatan Fidan, daha sonra da Nordik ülkelerinden bazılarını ziyaret edeceklerini aktardı.

'ARTIK TAHAMMÜL KALMADI'

Fidan şunları dile getirdi:

"Gazze‘deki durumla ilgili bizim pozisyonumuzu Amerikalı muhataplarımıza çok net bir şekilde gündeme getiriyoruz. Buradaki durumun ciddiyetini, artık tahammülün kalmadığını ve bu konuda atılması gereken adımların neler olduğunu son derece net bir şekilde altını çizerek kendilerine (ABD'ye) ifade ettik."

Blinken ile görüşmesinde İsveç’in NATO üyeliği meselesini de konuştuklarını belirten Fidan, "Burada tabii bizim pozisyonumuz belli, yani NATO'da yapılan müzakereler neticesinde üçlü zirvede Cumhurbaşkanı'mız ve İsveç Başbakanı vardı, neticesinde takiben çalıştığımız konular var." dedi ve bundan sonraki takdirin Türkiye Büyük Millet Meclisinde olduğunu vurguladı.

Azerbaycan-Ermenistan normalleşme sürecine destek vurgusu

Bakan Fidan ayrıca Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme ve barış görüşmeleri sürecini de Blinken ile görüştüklerini kaydederek "Biz Türkiye olarak iki ülke arasındaki barış anlaşmasını desteklediğimizi ve bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösterdiğimizi söyledik. Onlar da bu konuda aynı fikirdeler, bölgede normalleşmenin olması bölgenin çıkarına olacak diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 164
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Savaş kan emicilerin işine yarar.Niye dur desin.Zalimler Cehennem köpekleri.Allah sizi kahreylesin.
    Cevapla
  • Türk 4 ay önce Şikayet Et
    Rusya,Çin,Türkiye ve diğer bir kaç gönüllü ülke müdahale grubu oluşturabilir ve bu meşru olabilir.Birinin dur demesi gerekli.Batı grubu bir yeri yerle yekzan etmek için uluslararası müdahale gücü oluşturabiliyor.Bunun bir benzeri yapılabilir.
    Cevapla
  • Hüseyin- 4 ay önce Şikayet Et
    yahudiye karsi ne yapilicagini Hitler zamaninda gösterdi.// la hamza,senin amerikanin borcu 37 Billion dollara dayandi.1 Billion = 1 000 Milyar.Ne uzay ordusundan zibirtiyorsun ?
    Cevapla
  • Hudaibia 4 ay önce Şikayet Et
    Birleşmiş İslam ülkeleri olmalı. Çözüm burada. Buna çalışmalıyız.
    Cevapla
  • Hudaibia 4 ay önce Şikayet Et
    Bence toplam nüfusu iki milyar olan müslüman ülkeleri birlik olmalı. Zarurî olan ihtiyacımız bu. Yoksa her gelen bize şamar atar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'