Bir açıklama da AB'den geldi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bu eylemin bölgede güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

Bir açıklama da AB'den geldi
Bir açıklama da AB'den geldi
GİRİŞ 06.01.2016 17:04 GÜNCELLEME 06.01.2016 17:04

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini, bu eylemin Pyongyang yönetiminin uluslararası yükümlülüklerine aykırı  olduğunu ve bölgede barış ve güvenliği tehdit ettiğini belirtti.
 
Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, "Eğer doğrulanırsa, bu adım, BM  Güvenlik Konseyi kararlarınca belirlenen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin  nükleer silah üretmeyeceği ve test etmeyeceği yönündeki uluslararası  yükümlülüklerinin ciddi bir şekilde ihlal edildiğini gösterir ve tüm Kuzey Uzakdoğu bölgesinde barış ve güvenliğe bir tehdittir" ifadesini kullandı.
 
Pyongyang yönetimine uluslararası toplumla yeniden anlamlı ve saygın diyaloğa girmesi ve "tüm gayrimeşru ve tehlikeli davranışlarından vazgeçmesi" çağrısında bulunan Mogherini, bu konuyu Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanları ile görüşeceğini ve AB'nin bugün olağanüstü toplanacak olan BM Güvenlik  Konseyi'yle beraber çalışacağını bildirdi.
 
Kuzey Kore tarafından bugün yapılan açıklamada, hidrojen bombası denemesinin yerel saatle Sabah 10.00'da yapıldığı ve başarılı olduğu belirtilmişti. Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmişti.
 
Güney Kore hükümeti, gelişmeler üzerine acilen toplandı.
 
Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yılındaki denemelerinin ardından en son  2013'te nükleer deneme yapmıştı. Pyongyang yönetiminin nükleer denemeleri,  bölgede gerilimin tırmanmasına ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden  olmuştu.
 
Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan  Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve  hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasında bulunmuştu.
 
Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen  termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu  uyarmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tasarruf edilecek emekliye verilecek - Gazete manşetleri
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"