Cenevre'de Suriye'nin kaderi belirleniyor

Cenevre'de Suriye'nin kaderi belirlenirken, konferansa PKK uzantısı PYD'nin katılması Türkiye'nin tavrı sayesinde engellendi.

Cenevre'de Suriye'nin kaderi belirleniyor
Cenevre'de Suriye'nin kaderi belirleniyor
GİRİŞ 27.01.2016 12:33 GÜNCELLEME 27.01.2016 15:35
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

2012, 2014 ve 2015 yıllarında yapılan Suriye barış görüşmelerinin ardından son barış toplantısının 25 Ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak Toplantıya PKK terör örgütü uzantısı PYD’nin de davet edileceği söylentileri ortalığı karıştırdı. Türkiye, PYD terör örgütünün müzakerelere muhalifler ile aynı tarafta katılmasına karşı çıktı. Boykot kararı alınacağı bile konuşuldu. Türkiye’nin bu tavrı barış müzakerelerini erteletti. Görüşmelerin 29 Ocak’ta başlaması kararlaştırıldı.

AMERİKA VE RUSYA KATILMASINI İSTİYOR

Bölgedeki hesaplarını PYD terör örgütü üzerinden yapan Amerika ve Rusya, örgütün muhalifler safında Cenevre Görüşmelerine katılmasını istedi. Türkiye’ye karşı diplomatik baskı başladı. ABD başkan yardımcısı Joe Biden Türkiye’ye iki gün süren bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptığı görüşmelerde “PYD ile PKK’yı bir tutmayın” diyerek PYD’nin terör örgütü olmadığı mesajını vermeye çalıştı. Ancak Biden Türkiye’den PYD’nin görüşmelere muhaliflerle birlikte katılmaması isteğinde kararlı olduğu cevabını aldı.

LAVROV DA PYD’YE DESTEK VERDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün düzenlediği yıllık basın toplantısında PYD’nin görüşmelere katılması isteğini açıkça ifade etti. Lavrov açıklamasında “Suriye müzakerelerine PYD’nin katılmaması halinde Suriye’de bir barış anlaşılmasına ulaşmanın imkânsız olduğunu ifade ederek, “PYD’nin barış görüşmelerinde yer almasını engellemek haksız ve zarar verici olurdu” dedi.

TÜRKİYE KARARLILIĞINI KORUDU

Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri bakanı Çavuşoğlu dün yaptıkları açıklamalarla Türkiye’nin tavrını net olarak ortaya koydu. PYD toplantıya katılmamalı dedi.

KATILACAKLARSA ESED İLE BİRLİKTE KATILSINLAR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dün “PYD terör örgütü toplantıya katılacak ise Esed tarafında masaya oturabilir” açıklaması yaptı. Başbakan Davutoğlu’ da “Suriye barış görüşmelerine Kürtlerin değil PYD’nin katılmasına karşı çıkıyoruz” mesajı verdi.

DAVET EDİLMEDİLER

Dün PYD lideri Salih Müslim Reuters haber ajansına yaptığı açıklamalarda PYD’ ye bir davet gelmediğini aktardı.

SAHTE KİMLİK Mİ KULLANACAKLAR?

Şimdi ise ABD ve Rusya PYD için bir formül arayışında. Örgütün PYD adı ile değil bir başka isimle katılması ihtimal dahilinde. Bir diğer olasılık ise Türkiye’nin de karşı çıkmadığı, PYD’nin müzakerelere Esed tarafında katılması.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • Robin 8 yıl önce Şikayet Et
    Güldürmeyin adamı, diplomasi savaşıymış. Türkiye'nin yaptığı Kürd düşmanlığı, bu konuda Arap'lar ve İran'da Türklere dost...
    Cevapla
  • görüş 8 yıl önce Şikayet Et
    çok safmışız ya... böyle küçük şeyleri büyük başarı olarak görüyoruz...
    Cevapla
  • ferhat 8 yıl önce Şikayet Et
    pyd katılıyor eyyy ak uyurlarrr. Türkiye davet edilmedi :))) sonra da boykot ettik dersiniz davet edilmediğiniz toplantı için.. yazık yazık ne halde düştükk...
    Cevapla
  • xyxyx 8 yıl önce Şikayet Et
    Bindirin multecileri gemilere yarisini rusyaya yarisini amerikaya gonderin onlar insalari nasil evinden ettikleri gibi baksinkar bu insanlari ve bebek katilleri pyd , pkk nin orada isi yok
    Cevapla
  • sinem 8 yıl önce Şikayet Et
    allh aşkına içleri yüzlerine vurmuş rusya amerika aynılar orta doguyu pay ediyolar alalh bunların şerrinden korusun memlektimizi zamn birlik beraberlik zamnı başka çare yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'
Dikkat çeken rakamlar! Ülke ülke kişi başına düşen araç sayısı belli oldu