İngiltere AB'den(Avrupa Birliği) neden ayrılıyor? Gerçek sebebi ne?

24 Haziran cuma günü resmi olmayan sonuçlara göre İngiltere AB'den ayrılma kararı aldı. Peki İngiltere Avrupa Birliği'nden neden ayrıldı? İngiltere AB'den ayrılmasının asıl sebebi ne?

İngiltere AB'den(Avrupa Birliği) neden ayrılıyor? Gerçek sebebi ne?
İngiltere AB'den(Avrupa Birliği) neden ayrılıyor? Gerçek sebebi ne?
GİRİŞ 24.06.2016 08:37 GÜNCELLEME 24.06.2016 08:49
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Tüm dünya gözünü bu habere dikti. İngiltere AB'den ayrılıyor. Peki İngiltere AB'den ayrılmasının sebebi tam olarak ne? İngiltere Türkiye girdiği için mi AB'den ayrıldı. İşte İngiltere'nin Avrupa Birilği'nden ayrılmasını asıl sebebi ve tüm detayları haber7.com'dan

İNGİLTERE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN AYRILDI

Yayınlanan resmi olmayan rakamlara göre BBC News; AB'den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, kalmak isteyenlerin oranı 48'de kaldığını duyurdu.

İNGİLTERE AB'DEN NEDEN AYRILIYOR?

İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni (AB) terk etme olasılığına yönelik söylentiler çoğaldıkça küresel piyasalardaki hareketlilik de artıyor. Bu hafta perşembe günü yapılacak bir referandumla İngilizler, AB’de kalıp kalmama konusunda bir karara varacak.

Kısaca ‘Brexit’ olarak anılan bu çıkış senaryosu AB ve İngiltere’nin haricinde küresel yatırımcıların da korkulu rüyası haline geldi. Zira olası bir çıkış kararının dünya ekonomisindeki mevcut kırılgan durumu daha da kritik bir hale getirmesinden endişe ediliyor.

Çin ekonomisini yeniden yapılandırmak için çaba harcıyor. ABD ise ekonomisini sürdürülebilir olarak canlandıramadığı için bir türlü faizleri artıramıyor. Avrupa ise bir yandan sürekli düşen fiyatlarla mücadele ederken diğer yandan da sığınmacı sorunuyla başa çıkmaya çalışıyor.

ÇIKIŞ EZ AZ 2 YIL SÜRER

Peki İngilizlerin derdi ne? Neden AB’yi terk etmek istiyorlar? Eğer terk ederlerse kim kazanır kim kaybeder? İşte şu sıralar cevabı aranan en güncel sorular bunlar. Öncelikli olarak İngilizlerin AB’den çıkma konusu 1984 yılından beri süregelen bir konu. Gerek AB bütçesine yaptıkları ödemelerden ve gerekse Brüksel’den gelen emirlere uyma konusunda isteksiz olan İngilizler, patlak veren göçmen kriziyle de birlikte AB’den çıkarak tekrar ülkelerinin dizginlerini ellerine almayı planlıyor. Ancak bu kolay atılacak bir adım değil. Zira referandumdan çıkış kararının gelmesi halinde çıkış müzakerelerinin en az 2 yıl sürmesi ve tüm süreçlerin tamamlanmasının ise 7 yılı bulması bekleniyor. İşin ticari yönü ise İngiltere için çok daha riskli. Ülke toplam 465 milyar dolarlık ihracatının yüzde 44’ünü doğrudan AB’ye yapıyor. İthalatının da yüzde 50’si yine AB’den geliyor. İngilizlerin AB’den çıkmaları halinde ortak pazarın dışında kalacakları için tüm 28 AB üyesi ülkeyle tek tek ticari anlaşmalar yapması gerekecek. Ve bunun sonucunda bile rakamlar bugünkü gibi olamayacak. Zira dünya 200 yıl öncesinin dünyası olmadığı gibi İngiltere de 200 yıl öncesinin süper gücü değil. Ülkenin dünya piyasalarında hem sanayi hem de yeni teknolojiler alanında rekabetçi çok sayıda şirketi veya markası bulunmuyor.

İSKOÇLAR AYAKLANIR

İngiltere AB’den çıkarsa, AB’de kalmak isteyen İskoçya bağımsızlık isteyecek.

İngiltere'de sterlin 31 yıl sonra dibe vurdu!

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın kaderini belirleyecek olan referandumda oyların büyük bölümü sayıldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, referandumda AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy kullananların oranı yüzde 51.7. 'AB'de kalalım' diyenlerin oranı ise yüzde 48.3. 
Mevcut sonuçları değerlendiren BBC'nin öngörüsüne göre, referandumdan yüzde 52'ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıkacak.

STERLİN DİBE VURDU

Referandumda ortaya çıkan tablonun ardından pound, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye geriledi.

Sonuçların AB'den ayrılığı işaret etmesiyle birlikte, sterlin-dolar paritesi 1.3525 oldu.
İşçi Partisi’nin Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, İngiliz Merkez Bankası’nın sterlinin değerini artırmak için müdahalede bulunmak zorunda kalabileceğini söyledi.

İngilizlerin kararına ilk tepki Merkel'den!

İngiltere'de dün yapılan referandum sonuçları açıklandı. Halkın yüzde 52'si Avrupa'dan ayrılmak için oy verince, İngiltere'nin AB'den ayrılması kesinleşti. 

İngiliz halkının bu kararına ilk tepki Almanya'dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Twitter hesabı üzerinden "Avrupa için üzücü bir gün" ifadelerini kullandı. Steinmeier, "İngiltere'den gelen haberler, gerçekten ayrılığı doğruluyor. Hem Avrupa hem İngiltere için üzücü bir gün" dedi. 

YORUMLAR 7
  • İ.E.Anamurlu 4 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere,31 Ocak 2020'de AB'den çıkıyor.İngilizler,ayrılmakla çok iyi ettiler ve adalarının dizginlerini tekrar ellerine aldılar.AB'nin bir halta yaramadığı görüldü.
    Cevapla
  • Ahmet baylan 5 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere'nin avrupa birliğinden ayrılmaması hem avrupa hemde íngiltere için daha iyi olacaktır.
    Cevapla
  • Yakar 7 yıl önce Şikayet Et
    Euroyu ortak paradan kaldiracaklar daha
    Cevapla
  • AlayinaTrivela 7 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın Avrupa Birliğini. Vizesiz seyahat iznimizi alın yeter. Onda da sorun çıkarıyorlarsa onu da almayın hatta. Vize dediğin 100 dolar, verir geçeriz yada hiç gitmeyiz problem değil yani. AB'nin çöküşe geçtiği şu dönemde İİT(İslam İşbirliği Teşkilatı) aracılığı ile İB(İslam Birliği) kurulmalı. Reisin dönem başkanlığı yaptığı şu dönemde İİT ile önemli adımlar atabilmemiz lazım. İslam Ordusu kuruldu ne güzel tatbikatlar yapılıyor, gözdağları veriliyor. Bir de İslam Birliği kuralım. Şu mendeburların yaptığı gibi birbirimizle ticari ilişkilerimizi artıralım. Ticari vergileri düşürelim, seyahat kolaylıkları sağlayalım vs
    Cevapla
  • İsfendiyar 7 yıl önce Şikayet Et
    Almanya ! AB 'nde baş rolde ! AB bir Yahudi kuruluşu; acaba Merkel ne ? % 90 üstü gizli bir Yahudi ! Evet şaşırtıcı ola bilir fakat Hitler'den sonra tüm Almanya bir batı kontrolündedir; Batı ise Yahudi / Mason kampında hapisdir; halkı bilmeye bilir amma devlet memurları hep Mason; benim küçücük adamda bile Cumhur reisi - Masondur - Hade şimdilik isim vermeyim !Dikkat edin, araştırın: AB bir Yahudi Kuruluşudur - okuyun , kitap : Ziyon Protokolleri 1897 Türkiye'de Türkçe satılıyor; yazarı da - tercümanı da - ben'in ! İkra ! OKU ! İkra bismi Rabbika - Allah 'ın adı ile başlayarak OKU - Hayırlı okumalar ! İsfendiyar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret kararı - Gazete manşetleri
İsviçre'de küstah saldırı! Selçuk Bayraktar'dan terör yandaşlarını çıldırtacak yanıt