Suriyeli aydınlardan 'Esed yargılansın' talebi

Yüzlerce Suriyeli sanatçı ve aydın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’e hitaben yazdıkları açık mektupta Beşar Esed’in yargılanmasını talep etti.

Suriyeli aydınlardan 'Esed yargılansın' talebi
Suriyeli aydınlardan 'Esed yargılansın' talebi
GİRİŞ 23.02.2017 10:47 GÜNCELLEME 23.02.2017 10:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüzlerce Suriyeli sanatçı ve aydından oluşan bir grup, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben kaleme aldıkları açık mektupta hapishanelerdeki işkence uygulamaları sebebiyle Devlet Başkanı Beşar Esed'ın yargılanmasını talep etti.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLİYOR

Aralarında tarihçi ve kütüphaneci Faruk Mardam Bey ve akademisyen Besma Kodmani gibi muhalif isimlerin de bulunduğu aydınlar, Esed'ın 'insanlığa karşı suç işlediğini' savunarak, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni harekete geçmeye çağırdı.

GUTERRES'E YAZILAN MEKTUP

Suriyeli aydınlar, Guterres'e yazdıkları mektupta, "Kontrolden çıkmış bir insanın uyguladığı bu şiddetin sona erdirilmesi için harekete geçmeniz, insanlığa karşı sahip olduğunuz sorumluluğun bir parçasıdır” ifadesine yer verdi.

AF ÖRGÜTÜ ŞUBAT AYINDA AÇIKLAMIŞTI

Mektupta, Esed'e yönelik suçlamalara kanıt olarak, Uluslararası Af Örgütü'nün Şubat ayından yayınladığı, Şam yakınındaki Sednaya askeri hapishanesindeki işkence ve kötü muamele vakalarına dair rapor gösterildi. Raporda, Sednaya'da 2011 ile 2015 yılları arasında yaklaşık 13 bin kişinin infaz edildiği, çoğunluğunu sivil muhaliflerin oluşturduğu tutuklulara işkence ve kötü muamele vakalarının günlük hayatın bir parçası haline geldiği belirtilmişti. Af Örgütü, raporun yayınlanma tarihinden günümüze kadar geçen zaman diliminde de işkence uygulamalarının devam ettiğini tahmin ediyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
YORUMLAR 1
  • bahri 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu aydınlarda azucuk akıl olsaydı yabancıların vaatlarına kanıp da ülkelerini harabeye çevirmezlerdi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı