Rusya'dan sert açıklama! Karşılıksız kalmayacak

Rusya'nın NATO Büyükelçisi, ittifakın Baltık ülkeleri ve Polonya'daki askeri yayılmasından endişe duyduklarını söyledi.

Rusya'dan sert açıklama! Karşılıksız kalmayacak
Rusya'dan sert açıklama! Karşılıksız kalmayacak
GİRİŞ 02.06.2017 14:31 GÜNCELLEME 02.06.2017 16:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Rusya'nın NATO nezdindeki Büyükelçisi Alexander Grushko, Moskova hükümetinin NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya'da askeri yayılmasından dolayı endişe duyduğunu belirterek, "NATO'nun hamleleri askeri planlama açısından karşılıksız kalmayacaktır." dedi.

Grushko, geçen hafta gerçekleştirilen NATO Zirvesi sonrasında Brüksel'de açıklamalarda bulundu.

NATO-Rusya ilişkilerinin "çok parlak" olmadığını belirten Grushko, "NATO'nun genel tutumunda bir değişiklik olmazsa, biz ilişkileri geliştirmenin zor olacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Grushko, NATO'nun Batık bölgesine asker sevk etmesinin yeni bir "askeri güvenlik durumu" oluşturduğunu, Rusya'nın buna kayıtsız kalamayacağını ve kendi askeri araçlarını kullanarak cevap vereceğini kaydetti.

"KARŞILIKSIZ KALMAYACAK"

Rusya'nın tam olarak nasıl bir adım atmayı planladığını açıklamayan Grushko, "NATO'nun hamleleri askeri planlama açısından karşılıksız kalmayacaktır." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Grushko, ABD'nin savunma politikasında ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden sonra bir değişiklik olmadığını, ABD'nin 2018 bütçesinde Avrupa'ya yönelik savunma harcamalarını yüzde 40 civarında artırmasının bunu gösterdiğini ifade etti.

Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırma isteklerinin anlamsız olduğunu belirten Grushko, halihazırda tüm ülkelerin savunma bütçelerinin Rusya ve Çin'in toplam savunma bütçesinden fazla olduğuna dikkati çekti.

Grushko, küresel tehditlerinin değişken ve karmaşık boyutları ele alındığında, NATO dahil hiçbir ittifakın ya da ülkeler grubunun "bir barış adası" inşa etmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Avrupa gerçekten güvenliğini artırmak istiyorsa, bunu Rusya olmadan yapamayacağını fark etmeli." değerlendirmesinde bulundu.

NATO'NUN DOĞU KANADI

Rusya'nın 2014 yılındaki Kırım'ı yasa dışı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki saldırgan tutumu sonrasında NATO'nun doğu kanadındaki ülkeler ittifaktan ek güvenlik teminatı talebinde bulunmuştu.

Bu çerçevede NATO Rusya'yı "caydırmak" amacıyla 2016 Varşova Zirvesi'nde aldığı kararla "Geliştirilmiş İleri Mevcudiyet" olarak adlandırdığı strateji ile Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya asker sevkiyatı başlatmıştı.

YAKIN ZAMANDA NATO-RUSYA TOPLANTISI

NATO yetkilisinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, NATO-Rusya Konseyi'nin büyükelçiler düzeyinde yakın zamanda toplanması bekleniyor. Diğer yandan, NATO'nun Baltık Operasyonları Deniz Tatbikatları çerçevesinde 4 bine yakın askeri Polonya'nın Szczecin limanında "savaş oyunları" tatbikatına dün başladı. Tatbikat 16 Haziran'a kadar devam edecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • memet 6 yıl önce Şikayet Et
    seni uyutuyorlar istedikleri gibi seni kullanıyorlar sözde milleti uyutmak için oyun oynuyorsunuz ama tam yerlestilermi tepene cokecekler
    Cevapla
  • anadolu 6 yıl önce Şikayet Et
    gunaydin akşam oldu
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    nato siyonizmin ve abd nin işgal gücüdür. Türkiye den def edilmeli. Her şüpheli kaza ve suikastin ardında Nato'nun olma ihtimali, diğer tüm ihtimallerden kat kat fazladır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha