Rusya'dan sert İngiltere açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlığın Skripal vakasında özel operasyonlarda usta olanların ilk başlarda gösterildiği gibi Rusların değil, asıl İngilizlerin olduğu konusunda yeterince kanıt sunduğunu belirtti.

Rusya'dan sert İngiltere açıklaması
Rusya'dan sert İngiltere açıklaması
GİRİŞ 21.05.2018 09:22 GÜNCELLEME 21.05.2018 09:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rossiya 1 televizyonunda yayınlanan bir programda konuşan Zaharova, Skripal vakası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Zaharova, “En başından beri İngiltere’nin (Skripal’lerin zehirlenme vakasıyla ilgili) suçlamaları dayandırdığı argümanların üçünün de asılsız olduğunu söylemiştik. Birincisi, Rusya'nın bunu her zaman, tarihsel olarak yapıyor olması ve bu operasyonları yürütmek için yurtdışındaki insanları yok etmenin bizim kültürümüzde olmasıdır. Sanırım bu konu hakkında yeterince tarihi malzeme verdik. Üstelik dünyada bu işleri herkesten çok İngiliz istihbarat servislerinin yaptığını kanıtlayan malzeme sunduk. İkincisiyse, kendi suçlarını başkalarınınmış gibi gösterme girişimleri bakımından her zaman ustalaşmış olmaları" diye konuştu. 

 

 

İngiltere’nin öne çıkardığı ikinci suçlamanın, İngiliz yetkililerin A234 maddesini eşit tuttukları Noviçok gazının sadece Rusya’da üretilen ve test edilen tamamen Sovyet-Rus menşeili ürün olmasıyla ilgili olduğunu belirten Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece bunun böyle olmadığını söylemekle kalmadık, aynı zamanda yurtdışına çıkarılan Sovyet bilimcilerin de söz konusu olduğunu söyledik. Kimileri Batılı istihbarat kurumlarının yönlendirmesiyle ABD’ye gitti ve orada Noviçok’un (A234) gelişimi üzerinde çalıştılar. Daha da ileri gittik ve bu tür çalışmalarının günümüzde Kuzey Atlantik bölgesinin en az 20 ülkesinde yapıldığına dair bilgi verdik, bu ülkelerin arasında İsveç, Çek Cumhuriyeti de var. Üç-dört hafta sonra verdiğimiz bilgiler doğrulandı. Prag'da büyük bir skandal patlak verdi, zira bu madde Çek Cumhuriyeti'nin resmi yapılarının elindeydi.” 

'NATO DA KONUYLA ALAKALI' 

NATO’nun da konuyla alakalı olduğuna dikkat çeken Zaharova, “Eğer Washington hemen Londra ile dayanışma içine girdiyse ve Prag'ın 2017'de bile Noviçok (A234) le çalıştığını bilerek suçlamalarını desteklediyse, bunun bir yalan olduğu anlaşıldı ve biz bu duruma açıklık getirdik. İngiltere’nin tüm suçlamalarının dayandığı üçüncü maddeyse, bu maddelerin Rusya’da üretilmiş olduğu yönündeki iddialar, bu açıklamalar da İngiliz laboratuvarlar tarafından reddedildi” ifadelerini kullandı.

Eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yuliya, 4 Mart’ta İngiltere’nin Salisbury kentinde baygın halde bulunmuştu. Londra, Skripal’lerin A234 sinir gazıyla zehirlendiğini açıklayarak Moskova’yı suçlamıştı.

Rusya ise tüm suçlamaları reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Noviçok kod adlı çalışmaların hiçbir zaman Sovyetler Birliği ve Rusya topraklarında yapılmadığını açıklamıştı.

YORUMLAR 1
  • Karanehir 5 yıl önce Şikayet Et
    israil yaptı. amaç Rusya AB ilişkilerini bozmaktı. ABD de destek verdi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!