Yeni açıklamalar: Kuzey Kore'ye yaptırıma devam!

Güney Kore, Kuzey Kore'ye yönelik bazı tek taraflı yaptırımların kaldırılmasının değerlendirildiğini belirtti. Japonya ve Avustralya ise, Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının uygulanması yoluyla Kuzey Kore'ye yönelik baskının sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

Yeni açıklamalar: Kuzey Kore'ye yaptırıma devam!
Yeni açıklamalar: Kuzey Kore'ye yaptırıma devam!
GİRİŞ 10.10.2018 14:58 GÜNCELLEME 10.10.2018 14:58

Yonhap ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmasında, 2010 yılında Güney Kore’ye ait bir savaş gemisine yönelik saldırının ardından uygulanmaya başlayan yaptırımların kaldırılıp kaldırılmaması konusunun görüşüldüğünü ifade etti.

24 MAYIS ÖNLEMİ

Kang, hükümetin Seul-Pyongyang ilişkilerini geliştirmeye yardımcı olmak için sembolik bir adım olarak, 2010 yılında 45 Güney Koreli denizcinin ölümüne yol açan saldırının ardından alınan ve "24 Mayıs Önlemi" olarak adlandırılan yaptırımların büyük ölçüde kaldırılmasını değerlendirdiğini dile getirdi.

İlgili diğer devlet kurumlarıyla istişarelerde konunun incelenmesine devam edildiğini belirten Kang, ayrıntılı bilgi vermedi.

Kang, Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları ile örtüşen çok sayıda ikili yaptırım söz konusu olduğundan, bu durumun, Kuzey Kore'ye yönelik tüm yaptırımların kaldırılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

KÖPRÜ ROLÜ OYNAYACAĞIZ

Diğer yandan, Güney Kore'nin, Kuzey Kore ile ABD arasındaki nükleersizleşme görüşmelerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olma çabalarını sürdüreceğini söyleyen Kang, "ABD ile yakın iş birliği temelinde, Kuzey Kore ile ABD arasında ortak zemin oluşturmak için aktif şekilde köprü rolü oynayacağız." dedi.

Güney Kore’ye ait bir savaş gemisinin 2010 yılında batmasının ardından Güney Kore, gemiyi batırmakla suçladığı Kuzey Kore ile ticari ilişkilerini kesmişti.

JAPONYA VE AVUSTRALYA'DAN YAPTIRIMA DEVAM KARARI

Kyodo ajansının haberine göre, Avustralya'nın Sidney kentinde bir araya gelen Japonya ve Avustralya'nın dışişleri ve savunma bakanları, iki ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından ortak tatbikatların artırılması da dahil olmak üzere, savunma bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Kore'nin, bu yıl Güney Kore ve ABD ile diplomatik görüşmelere başlamasından duyulan memnuniyeti dile getiren bakanlar, diğer yandan Kuzey Kore'nin bir dizi nükleer ve balistik füze denemesi üzerine, BM Güvenlik Konseyi kararları kapsamında alınan yaptırım kararlarını gevşetmek için "çok erken" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

BASKIYI SÜRDÜRECEĞİZ

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, her iki ülkenin de Kuzey Kore'ye yönelik "baskıyı sürdürme" konusunda mutabık kaldığını ifade etti.

Payne, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan doğrulanabilir ve geri alınamaz şekilde arındırılması sürecinin tamamlanması için "gerçek bir adımın atılması gerektiğini" söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono da "Uluslararası toplumun, kararları yerine getirmede birleşmesi önemli olmaya devam ediyor. Bunu yaparken, boşluklar olmamalı." ifadesine yer verdi.

YAPTIRIMDAN KAÇMASINI ENGELLEYECEKLER

Bakanlar ayrıca, Kuzey Kore'nin yaptırımlardan kaçmak için kullandığı, rafine petrol ürünlerinin ve diğer malların yasa dışı şekilde gemiden gemiye transferi yönteminin engellenmesi için alınan önlemlerin artırılması konusunda fikir birliğine vardı.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı ve füze denemeleri nedeniyle geçen yıl Kuzey Kore'ye yönelik yeni ekonomik yaptırımları içeren karar almıştı.

Kuzey Kore'ye, nükleer programı nedeniyle 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uygulanıyor

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü