İki ülke arasında kriz çıktı!

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını ancak, bunun "uzak geçmişten gelen anlaşmazlıkları unutmak veya halı altına süpürmek" anlamına gelmediğini söyledi.

İki ülke arasında kriz çıktı!
İki ülke arasında kriz çıktı!
GİRİŞ 11.10.2018 16:39 GÜNCELLEME 11.10.2018 16:39
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Çipras, Atina'ya resmi ziyarette bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi.

Çipraş-Steinmeier görüşmesi, iki ülke arasında İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi işgali dönemine ilişkin savaş tazminatı tartışmalarının gölgesinde gerçekleşti.

Ülkesinin kurtarma paketi programından çıkmayı başardığını ifade eden Çipras, "Bu gelişme, Yunan-Alman ilişkileri için geçmiş 8 yılın zor anlarını, ilişkileri zehirleyen kalıplaşmış görüşleri geride bırakarak ve insanlarımızın geleceği için hak ettikleri bir iş birliğini sağlayarak yeni bir başlangıç olabilir." diye konuştu.

Çipras, Almanya ile açtıkları yeni sayfaya rağmen "Bu, uzak geçmişten gelen anlaşmazlıkları unutmamız veya halı altına süpürmemiz manasına gelmiyor. Karşılıklı saygı çerçevesinde, uluslararası hukuk kapsamında çözümlere ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

Steinmeier ise, Yunanistan'da Nazi işgali döneminde hayatını kaybedenler için üzüntülerini dile getirerek, o dönemde gerçekleştirilen "vahşet" dolayısıyla özür diledi.

Almanya Cumhurbaşkanı, "İkili ilişkilerimize yeni bir başlık atabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Steinmeier, Nazi işgali dolayısıyla ahlaki ve siyasi suçluluk duygusu içinde olduklarını belirterek, "Hukuki argümanlarımız farklı olsa da, yapmamız gereken Almanya tarafından yapılanları dengelemektir. Yaptığımızı unutmak değil, o dönemden alınan dersleri yeni nesillere aktararak halkların birbirilerinden nefret etmeden birlikte yaşamasını sağlamaktır." şeklinde konuştu.

Alman Cumhurbaşkanından Nazi kampına ziyaret

Steinmeier ve eşi, görüşme öncesinde Atina'nın Haydari bölgesinde bulunan ve İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi güçleri tarafından toplama kampı olarak kullanılan askeri kışlayı ziyaret etti.

Steinmeier çifti, kışlada çelenk bırakarak o dönem kampta hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Savaş tazminatı tartışmaları

Yunan meclisinin, Nazi işgali döneminde hayatını kaybedenler ve verilen zararın tespitine yönelik oluşturduğu komisyonun 2016 yılında tamamladığı rapor geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştı.

Buna göre, Yunanistan, hayatını kaybedenler, maddi zarar ve Merkez Bankası'ndan Naziler tarafından zorla alınan faizsiz kredi dahil olmak üzere savaş tazminatı olarak Almanya'dan toplam 280 milyar avroya yakın bir bedel talep ediyor.

Komisyonun hazırladığı raporun gelecek ay Yunan meclisinde oylanması bekleniyor. Alman tarafı ise, 1960 yılında 115 milyon Alman Markı ödeme yapıldığına işaret ederek, üzerinden 70 yıldan fazla süre geçen savaş için yeni tazminat ödemeyi reddediyor.

YORUMLAR 11
  • kaptan 5 yıl önce Şikayet Et
    evet tabii turistik gez vs halkin da hakki ama kardesim illede bir yerlere gidilmek gerekiyorsa azerbaycan a kazakistan vs ye gitsinler ama her firsatta bize salya sümük saldiran ahlak siniri tanimayan yuna a giden e ben karsiyim siddetle karsiyim
    Cevapla
  • kaptan 5 yıl önce Şikayet Et
    hele bak sen ite para kopracam diye neleri de ötmeye basladi bu zamansiz öten horoz dikkat et basin kesilmesin lann bizde yunan a isgal davasi acalim baklaim tazminat ödeyecek gücü varmi parasi yoksa adalra el koyalim ADA deyince aklima hep su konu geliyor bizim ege sahillerinden turistik amacli yunan adlari seyahatlerine yasak getirilmeli bu amacla giden her yat sandal gemi ne varsa agir cezalar uygulansin bence
    Cevapla
  • Denge 5 yıl önce Şikayet Et
    yunanlılar abd ile el sıkıştı, uzun vadede ab dağılabilir, böylece dolar karşısında dünya rezervi olmaya çalışan eur para birimi büyük darbe alacak, italya da ekonomik sorunlar şimdiden baş göstermeye başladı.
    Cevapla
  • Dede 70 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu çocukta akıl yok yada gaz veriyorlar, dün ülke battı yandım anam diye bağırıyorlar idi. Şimdi arayı bozmak isteyen hainler var gibi, siyaset zor iş, efelikle olmaz, tarih bilmekle, bilgileri güncellemekle olur çipras efendi, alman akıllı, çocuk avutuyor.
    Cevapla
  • Gelecek 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede yunanistandan birinci dünya savaşı tazminatı istenmelidir. Irak, suriye. Libya. Cezayir bu batıdan tazminat istenmelidir. Milyonlarca müslümanı öldürdüler. Bunlar bunların yanına kar kalmamalıdır.
    Cevapla
  • Kenan Eldemir 5 yıl önce Şikayet Et
    Haklisin paralari yok bizde Adalari alalim....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı