Pompeo sürpriz yaptı, Irak'a gitti

ABD Dışişleri Bakanı başkent Bağdat'ta Irak liderleriyle bir araya geldi, Amerikan askerlerini ziyaret etti. Pompeo'nun Erbil'e geçerek Mesut Barzani ile de görüşmesi bekleniyor.

Pompeo sürpriz yaptı, Irak'a gitti
Pompeo sürpriz yaptı, Irak'a gitti
GİRİŞ 10.01.2019 00:12 GÜNCELLEME 10.01.2019 00:12

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak'a sürpriz bir  şekilde gelerek, üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.

8 GÜNLÜK PROGRAMDA YOKTU

Orta Doğu ülkelerine yaptığı 8 günlük program içinde yer almayan  Irak'a gelen Pompeo Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda, Meclis Başkanı Muhammed  Halbusi tarafından karşılandı.

Pompeo, Bağdat'a sürpriz ziyareti çerçevesinde ilk olarak  Cumhurbaşkanı Berhem Salih ardından Başbakan Adil Abdulmehdi ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre  Salih ve Pompeo, Selam Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmede bölgedeki  siyasi ve güvenlikle ilgili gelişmeleri ele aldı.

Salih görüşmede barış ve güvenliğin sağlanması, tansiyonun düşürülmesi  ve istikrarsızlığın ortadan kaldırılması için tüm taraflar arasında yapıcı  diyaloğun önemine vurgu yaparak, radikalizm ve terörizmin sona erdirilmesi için  bölgesel ve uluslararası iş birliğinin artırılmasına değindi.

Cumhurbaşkanı Salih, Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesi esasına  dayalı, müttefik ve dost ülkelerle dengeli ilişkiler inşa etme isteğini dile  getirdi.

Pompeo da ABD'nin, Irak'ı siyaset, güvenlik ve ekonomi alanında önemli  ve stratejik bir ortak olarak gördüğünü, Irak'ın yeniden inşası konusunda  özellikle DEAŞ'tan kurtarılan bölgelere yatırım ve katkıda bulunmaya hazır  olduklarını belirtti.

POMPEO-BAŞBAKAN ABDULMEHDİ GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Salih ile görüşmesinin ardından Irak  Başbakanı Abdulmehdi ile bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı  açıklamada, Pompeo'nun ABD'nin Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin önemine  vurgu yaptığı, yeni Irak hükümetine de istikrar, güvenlik ve kalkınma konusunda  destek taahhüdü verdiği belirtildi.

Abdulmehdi ile Suriye'de DEAŞ'a karşı verilen mücadele konusunu ele  alan Pompeo, DEAŞ'ın bölgeden tamamen temizlenmesi konusunda iş birliğinin devam  edeceğini aktardı.

Açıklamada, ikilinin ABD'nin, Irak'ın enerji bağımsızlığı konusunda  verdiği desteği de ele aldığı ifade edildi.

Pompeo ziyareti kapsamında Iraklı mevkidaşı Muhammed Hakim'le de  görüştü.

Reuters, ABD Dışişleri Bakanı'nın Amerikan askerlerini de ziyaret ettiğini bildiriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...