ABD'deki skandal F-35 kararına Türkiye'den çok sert tepki!

Dışişleri Bakanı Mevlit Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'daki görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

ABD'deki skandal F-35 kararına Türkiye'den çok sert tepki!
ABD'deki skandal F-35 kararına Türkiye'den çok sert tepki!
GİRİŞ 29.03.2019 13:21 GÜNCELLEME 29.03.2019 13:43
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'nda bir araya geldi.

 

 

İkili, ortak basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

- (ABD Senatosuna, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısının sunulması) Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması ve başka bir karar alması uluslararası hukuka aykırıdır. "Ben böyle istiyorum böyle olacak" zihniyetinin geçerli olmadığını tüm dünyanın görmesi lazım. Bu anlaşmaya bağlıyız, üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için alıyoruz.

- Biz Rusya ile ikili ilişkilerimizin her geçen gün gelişmesinden mutluyuz. Ekonomik ilişkilerden kültüre kadar her alanda ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz.

- Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizin yüzde 14 artması iyiye doğru gittiğimizin göstergesidir.

VİZE MESELESİ

- Vize probleminin halledilmesi konusunda liderlerimizin ortaya koyduğu irade çerçevesinde Sergey Lavrov ile çalışıyoruz. Bir noktadan başladık, resmi pasaport ve tır şoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı.

"YPG/PKK, ABD'NİN VERDİĞİ SİLAHLARIN ÖNEMLİ BİR KISMINI SATTI"

- ABD orada, terör örgütlerine çok silah verdi. YPG/PKK bu silahların önemli kısmını sattı. YPG/PKK burada oldukça Suriye'nin toprak bütünlüğü tehdit altındadır. Bunların amacı Suriye'yi bölmektir. Amerika'nın çekilme kararından sonra, güvenli bölge nasıl olacak ve buralarda nasıl çalışacağız. Bu konuları ABD'yle görüşüyoruz ve Rus ortaklarımızla da bunları konuşuyoruz. Türkiye'nin toprak ve sınır bütünlüğüne bağlılığı ortadır. Amerika'nın bugün çekilme kararından sonra bir eylem planının olmadığını görüyoruz. Bu konuda da çelişkili adımlar atıyorlar. Bu süreci birlikte koordine etmek zorundayız.

"SUUDİ ARABİSTAN'DAN CİNAYETE İLİŞKİN BİZE BİLGİ VERİLMEDİ"

- Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayeti işleyenlerin yargılanması talebi ortadadır. Yargı süreciyle ilgili bilgileri, BM ve ilgi duyan ülkelerle paylaştık. Bunları Suudi Arabistan tarafıyla da paylaştık. Suudi savcı Türkiye'ye geldiğinde de işbirliği yaptık. Ama Suudi Arabistan'dan bize bilgi verilmedi. Oradaki yargılama süreciyle ilgili bir bilgimiz yok, kimsenin bir bilgisi yok. Dolayısıyla BM temsilcisinin çağrıları doğrudur.

Sergey Lavrov'un açıklamalarından satır başları;

- Putin ve Erdoğan'ın toplantısına hazırlık için bu toplantıyı gerçekleştirdik. İki lider Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelecek. Türkiye ile ticaret hacmimiz istikrarlı bir şekilde artıyor. 100 milyar dolar hedefine çıkmak için elimizden geleni yapacağız. 

- Aynı şekilde askeri ve savunma işbirliği konularını da ele aldık. S-400 savunma sistemlerinin tedariki konusundaki çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz. 

- Önümüzdeki dönemde vize serbestisi için çalışmalara devam ediyoruz.

- (ABD’nin Golan Tepeleri kararı) Bu uluslararası hukuka aykırı. Her türlü uluslararası hukuk ihlal edilmiştir.

- Lavrov, Suriye'nin kuzeydoğusundaki duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile ortak yaklaşıma sahip olduklarını vurgulayarak, "Bu durumu, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterme çerçevesinde yapmamız lazım. Türkiye'nin güvenliğini göz önünde bulundurmak suretiyle yapmamız lazım. ABD, oradan çekildiklerini söyledi. Henüz çekilmediler ama bir şekilde oradaki durumu ABD'nin girmesinden önceki duruma döndürmek gerekmektedir. Arapların tarihi olarak yaşadıkları topraklara dönmesi gerekiyor. Bu şekilde, alınan 2254 BM kararını da uygulamış olabiliriz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • osmanoğlu2023 5 yıl önce Şikayet Et
    burdanda anlaşılıyorki abd bostanımızda zamansız öten horozun adıdır...
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Böyle söylemler,ancak Millet ittifakını korkutur.
    Cevapla
  • Ali osman 5 yıl önce Şikayet Et
    Düşmanlar hapı yuttu.ege Akdeniz. Karadeniz S300 s400 s500 Bu hava sahalarında izinsiz kuş uçmayacak .Hayınlar bunu biliyor
    Cevapla
  • Bence 5 yıl önce Şikayet Et
    F35, ABD'nin havadaki karargahıdır.Alsak bile asla bize ait olmayacak...
    Cevapla
  • berat 5 yıl önce Şikayet Et
    sistem basit. abd den al teknolojisini ver rusyaya.. bırak birbirlerini yesinler ^^
    Cevapla
  • tuna 5 yıl önce Şikayet Et
    türkün türkten başka dostu yoktur. her zaman uyanık olmak lazım. bilim teknolojide onları geçmemiz lazım. ne zaman biz çok güçlü oluruz ozaman dünyada zulüm biter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...