Netanyahu'nun sınavı: Irkçı parti iktidar ortağı mı olacak?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugünkü seçimlerde yeniden aday ancak bu kez yarış zorlu geçiyor. Netanyahu yeniden kazansa bile bu kez hükümet ortağı aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi olabilir. Parti, ırkçı görüşleriyle bilinen ve tüm Filistinlilerin ülkeden çıkarılmasını talep eden yasa dışı İsrailli örgütün lideri Haham Kahane'den ilham aldığını söylüyor.

Netanyahu'nun sınavı: Irkçı parti iktidar ortağı mı olacak?
Netanyahu'nun sınavı: Irkçı parti iktidar ortağı mı olacak?
GİRİŞ 09.04.2019 10:48 GÜNCELLEME 09.04.2019 10:48

Haham Meir Kahane'nin adı, suikastinden 30 yıl sonra hâlâ aşırılıkçı sağ politikayla eş anlamlı olarak kullanılıyor. Kahane'nin dine dayandığını söylediği ve şiddet ögeleri içeren aşırılıkçı sağ hareket, İsrail'de yasa dışı olarak kabul ediliyor.

Kahane, hareketi yasa dışı ilan edildikten sonra yerleştiği Amerika'nın New York kentinde suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

9 Nisan'daki genel seçimde, Kahane'nin yasa dışı ilan edilen mirası İsrail'de yeniden canlanabilir.

Çünkü Başbakan Netanyahu, zorlu geçen seçim yarışını kaybetmemek ve yeniden hükümeti kurabilmek için aşırı sağ partilerle işbirliğine gitti.

KAHANE YENİDEN CANLANABİLİR

Netanyahu'nun Likud Partisi'nin seçimde işbirliği yaptığı 3 sağ partiden biri de, Kahane'nin mirasını devralan Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) partisi.

Netanyahu, hükümet kurma görevi yeniden kendisine verilirse, bu üç partiye toplam 2 bakanlık sözü verdi.

Seçim anketlerine göre Yahudi Gücü Partisi, Yahudi Evi Partisi ve Ulusal Birlik partisi birlikte oyların yüzde 3.25'inden fazlasını kazanacak gibi görünüyor. Bu da barajı aşıp Meclis'te sandalye almaları için yeterli.

Anketlerin önerdiği gibi Meclis'te sandalye alırlarsa ve Netanyahu hükümet kurmak için yeterli oyu alırsa, hükümette aşırı sağ partili bir bakanın oturması büyük oranda mümkün.

"GEREKİRSE ŞİDDET KULLANARAK ARAPLARI SÜRÜN"

1970'lerde Kahane milliyetçi Kach Parti'sini kurmuş, "gerekirse şiddet kullanarak" tüm Arapların İsrail'den ve İsrail'in işgal ettiği bölgelerden çıkarılması yönünde kampanya yürütmüştü.

1932'de New York'ta doğan Kahane, sağcı paramiliter bir gençlik hareketine katıldı. 1957'de haham oldu.

1968'de militan Yahudi Savunma Ligi'ni oluşturarak silahlı genç üyelerini, çoğunlukla siyahların ve Latin Amerikalıların yaşadığı bölgelere gönderdi.

1971'de, bomba yapma planları yapma gerekçesiyle suçlu bulundu. Şartlı tahliye edildikten sonra aynı yıl İsrail'e taşındı.

1984'e kadar İsrail'de de defalarca tutuklandı, cezaevinde kaldı, ancak nihayetinde kurduğu Kach Partisi, 1984 seçimlerinde İsrail Parlamentosu'na (Knesset) girdi.

Knesset üyeleri Kahane'nin birçok konuşmasını boykot ederek Meclis'i terk etti.

Partiye, ırkçılığı teşvik ettiği gerekçesiyle bir sonraki seçime girme yasağı konuldu.

ÖLÜM VE ÖFKE

Haham Kahane, 1990'da New York'tayken, Mısır doğumlu bir ABD vatandaşı tarafından vurularak öldürüldü. Ancak takipçileri, fikirlerini yaymaya devam etti.

Cenazesine en az 15 bin kişilik öfkeli bir kalabalık katıldı, "Araplara ölüm" diye bağırdı. Çevredeki dükkanların camlarını kırdılar, yolda geçen Araplara saldırdılar.

Oğlu Binyamin, "Kahane Yaşıyor" isimli bir oluşumun kurulmasına çalıştı ancak bu oluşum da 1992'de yasaklandı. 1994'te babasının kurduğu Kach partisi de "terörist" ilan edilerek yasaklandı.

Binyamin ve eşi Talia, 2000 yılında Filistinli bir grubun pusuya düşürmesi sonucunda hayatını kaybetti.

2001 ve sonrasında "Kahanistler" şiddet içeren eylemlerini yaygınlaştırdı. Nihayetinde ABD Yahudi Savunma Ligi'nin lideri tutuklanarak Kaliforniya'daki bir camiye saldırmak üzere bomba yaptığı gerekçesiyle yargılanarak suçlu bulundu.

2013'e gelindiğinde, Kahane'nin yıllardır fikirlerini yaymaktan vazgeçmeyen takipçileri, Yahudi Gücü Partisi'ni kurdu.

Bugüne İsrail politikasında görece önemsiz sayılan parti, bugüne kadar hiçbir seçimde başarı elde edememişti.

"İSRAİL'İN KU KLUX KLAN'I"

Seçimden önce yakın zamanda oluşturulan Sağ Partiler Birliği, İsrail'de ve yurt dışında gözleri kendisine çevirdi.

İsrailli One TV muhabiri Barak Ravid, Netanyahu'nun bu adımını "İsrailli David Duke'u Knesset'e sokma çabası" olarak değerlendiriyor. David Duke, Amerika'nın beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ırkçı Ku Klux Klan hareketinin lideriydi.

Amerikan-Yahudi Forward haber sitesinin köşe yazısı editörü Batya Ungar-Sargon da, Kahanistleri Ku Klux Klan'a benzeterek "Bunlar, Yahudi devletinin, Yahudi bağımsızlığının baskı, etnik temizlik ve İsrail'in Arap nüfusunun katledilmesine bağlı olduğuna inanan David Duke ve Richard Spencer'ları." sedi.

En önemli iki Amerikan-Yahudi kuruluşu olan Amerikan Yahudi Komitesi ve Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi de, Yahudi Gücü Partisi'nin görüşlerinin kınanması gerektiğini, İsrail Devleti'nin kuruluşuna dair temel değerleri temsil etmediğini belirtti.

İsrail Yüksek Mahkemesi de kısa bir süre önce, 'ırkçılık yanlısı yorumları nedeniyle' partinin lideri Michael Ben-Ari'nin 9 Nisan'da yapılacak seçimlere girmesini yasaklamıştı.

Sağ görüşlü partilerin oluşturduğu koalisyonun eş başkanlarından biri olan ve aynı zamanda "gururlu bir homofobik" olduğunu duyuran Bezalel Smotrich de bunun ardından, Netanyahu'yla bir koalisyon kurma şartlarını açıkladı.

Smotrich, yasaları geçirirken parlamentoya Yüksek Mahkeme'nin kararlarını geçersiz kılma yetkisi veren bir kanun da istediğini söyledi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!