Venezuela'da darbe girişimi! Ve Maduro'dan ilk açıklama

Venezula'da muhalif lider Juan Guaido'nun açıklamasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin dünyadan ilk tepkiler gelmeye başladı. ABD darbe girişimine tam destek verirken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro kalkışma sonrası bir açıklama yaptı.

GİRİŞ 30.04.2019 19:42 GÜNCELLEME 01.05.2019 09:07
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Venezuela'da kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD'den de açıklama yapıldı.

Venezuela darbe girişimi! Guaido'dan askere skandal çağrı

ABD'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, "ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor."

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ayrı ayrı açıklamalarla Guaido ile taraftarlarına tam destek sözü verdi.

Mike Pence, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Guaido ve taraftarlarına "Ulusal Meclis ve özgürlük sever Venezuela halkı, sizinle beraberiz. Amerika, demokrasi ve özgürlük Venezuela'da yeniden tesis edilene kadar yanınızda duracak" ifadesini kullandı.

Mike Pompeo Twitter hesabından, "Bugün Geçici Devlet Başkanı Guaido Özgürlük Operasyonunu başlattığını duyurdu. ABD yönetimi Venezuela halkına demokrasi ve özgürlük çabalarında tam destek vermektedir. Demokrasi mağlup edilemez" açıklaması yaptı.

John Bolton da açıklama yaparak Venezuela ordusuna çağrıda bulundu. Bolton, "Ordu anayasayı ve Venezuela halkını korumalı, Ulusal Meclis'in yanında durmalı. ABD, Venezuela halkının yanındadır" ifadelerini kullandı. 

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

 

 

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve daimi Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin Venezuela'daki durumu tartıştıklarını söyledi.

Açıklamalarda bulunan Peskov, "Toplantıya katılanlar, darbe girişimiyle ilgili haberler ışığında Venezuela'daki durumu konuştu" dedi.

İSPANYA: DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ AMA...

İspanya'nın geçici hükümet sözcüsü Venezula'daki darbe girişimine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Isabel Celaa ülkede katliam yaşanmamasını umduklarını belirterek, "Venezuela'da yönetimin seçimle değişmesi gerektiği aşikar. İspanya hiçbir askeri darbeyi desteklememektedir" dedi.

İspanya ülkenin meşru lideri olarak Guaido'yu kabul ettiklerini yeniledi.

KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI DUQUE’DEN DARBECİLERE DESTEK

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz" ifadeleri ile darbe girişimini desteklemeye çağırdı.

KÜBA VE BOLİVYA'DAN MADURO'YA DESTEK

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız" değerlendirmesinde bulundu.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI MADURO'DAN İLK AÇIKLAMA

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "kendisine tam sadakat göstermiş olan" askeri liderlerle konuştuğunu söyledi. Maduro, "Ordu komutanlarıyla konuştum, bana ve anayasaya bağlıklıklarını bildirdiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum" dedi.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 92
  • amiiiiinn 4 yıl önce Şikayet Et
    abd ye darbe lazim dunyanin huzurunu kaciriyor onu ve onun gibiler kahrolsun
    Cevapla
  • eysedo 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahım bu Amerikayı öyle bir karıştırki dışardaki huzurunu bozduğu kan döktüğü döktürdüğü ülkelerin ahı yerde kalmasın
    Cevapla
  • adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizdeki hainlere ve tacizcilere idam
    Cevapla
  • hasan elçin 4 yıl önce Şikayet Et
    asalak abd inşallah helak olursun.
    Cevapla
  • adnan 4 yıl önce Şikayet Et
    yeryüzünü kana bulayan,milyonlarca insanın soykırıma uğramasının tek sorumlusu Terörist katil hırsız arıyorsanız ABD
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı