Mavi Cami külliye olacak!

İDDEF tarafından Filipinler'in başkenti Manila'daki Mavi Cami'nin ilk etap restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Mavi Cami külliye olacak!
Mavi Cami külliye olacak!
GİRİŞ 03.05.2019 12:53 GÜNCELLEME 03.05.2019 12:53

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) tarafından Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’in başkenti Manila’da harap durumda bulunan Mavi Cami'nin yeniden hayat bulması için iki etap olarak planlanan restorasyon çalışmalarının ilk bölümü tamamlandı.

İDDEF’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, restorasyonun ilk etabında 250 metrekarelik kütüphane, derslik, çalışma salonları, misafirhane ve yatakhane düzenlendi, akan çatılar onarıldı.

Mavi Cami'de yapılan ilk etap açılış törenine İDDEF İcra Kurulu Başkanı Mehmet Turan, İDDEF yetkilileri, cami görevlileri ve bölgede yaşayan Müslümanlar katıldı.

AYNI ANDA 6 BİN KİŞİ İBADET EDİYOR

Burada konuşan Turan, Mavi Cami'nin külliyeye dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Aynı anda 6 bin kişinin ibadet ettiği, yılda yarım milyon ziyaret alan Mavi Cami, başkent Manila’da yaşayan 250 bin Müslüman için de merkez cami durumundaydı. İstanbul’da Blue Mosque olarak bilinen Sultan Ahmet Cami ile Filipinler’de aynı ismi taşıyan Mavi Cami’nin manevi özelliklerini birleştirmek için harekete geçtik. Cami içerisindeki çok kötü fiziki şartlar altında ve atıl vaziyette bulunan misafirhane, hoca evi, yatılı eğitim merkezi, kütüphane, çalışma salonunu yenileyerek ilk etap onarım çalışmalarımızı bağışçılarımızın desteğiyle tamamladık."

Amaçlarının burayı ilim merkezine dönüştürmek olduğunu aktaran Turan, "Bunun için ilk olarak caminin fiziki şartlarını iyileştirmekle işe başladık. Medrese, misafirhane, yatakhane gibi çatısı akan bölümleri tamir ettirdik. Misafirhane, banyo ve tuvaletleri yenileyerek kullanılır hale getirdik. Manila’ya geldiğimizde otelde değil cami misafirhanesinde kaldık. Mavi Cami tüm bu çalışmalarla külliyeye dönüşüyor." ifadelerini kullandı.

DAHA BİRÇOK ADIM ATILACAK

Restorasyon çalışmalarının ikinci etap bölümünde genel onarım ile çevre düzenlemesinin yapılacağını belirten Turan, "Mavi Cami’nin külliyeye dönüşmesi için daha birçok adım atılacak. Medresede eğitim alan öğrencilerin kaldığı yatakhane için ranza yaptırdık ve öğrencilerin eğitim şartlarını daha da iyileştireceğiz. Ramazana sayılı günler kala camimizin temizlik ve tavan onarımı ile iç ve dış cephe boyasını yaptırdık. Ramazan ayında da iftar vereceğiz. Mavi Cami’de yaşantımıza dair ne varsa tüm sosyal, iktisadi ve manevi meselelerin konuşulacağı bir mekan olması için çalışacağız. Restorasyonunu tamamladığımız ve hizmete alınan bölümlerin Filipinler’deki Müslüman kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İDDEF'in, Filipinler’de eğitim çalışmalarının yanı sıra Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkenin güneyinde su kuyuları açarak insani yardım faaliyetlerinde bulunduğu bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?