AB'den skandal çağrı: Türkiye'ye karşı tedbir alınmalı

Avrupa Birliği bakanları, Türkiye'nin Kıbrıs'taki hidrokarbon arama faaliyetlerini "yasa dışı" niteleyip Ankara'ya karşı tedbirler alınması için Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulundu.

AB'den skandal çağrı: Türkiye'ye karşı tedbir alınmalı
AB'den skandal çağrı: Türkiye'ye karşı tedbir alınmalı
GİRİŞ 19.06.2019 07:59 GÜNCELLEME 19.06.2019 08:06
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB), Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerinden ötürü Türkiye'ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığına girdi.

 

 

"CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ"

Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerinden dolayı yaşanan gerginlikte Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'ta toplanan AB bakanları, birlik üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti etrafında "Türkiye'nin yasa dışı sondaj faaliyetleri nedeniyle ciddi endişe" duyduklarını ifade ettiler.

 

 

Bakanlar, Avrupa Komisyonu'na "uygun önlemler için somut eylemleri gecikmeksizin değerlendirme" çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn görüşme sonrası yaptığı açıklamada sondaj meselesinin toplantıdaki ana gündem maddesi olduğunu ve AB'nin Türkiye'ye finansmanı kesebileceğini ya da Ankara'da üst düzey toplantılara son verebileceğini söyledi.

Hahn gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin faaliyetlerinin "kabul edilemez" olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ: SİYASİ SAİKLİ

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada AB'nin değerlendirmeleri "siyasi saikli" olmakla eleştirildi. Açıklamada "AB'nin mevcut tutumu esasen Ege ve Doğu Akdeniz'e ilişkin Rum-Yunan ikilisinin Türkiye'nin ve Kıbrıs adasının ortak sahibi KKTC'nin haklarını gasp etmeye matuf, temelsiz ve maksimalist tezlerine dayanmaktadır. Bu tezleri bütünüyle reddediyoruz. Doğu Akdeniz'e ilişkin kararlar hukuki temelden yoksundur. AB'nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Tsipras, görüşmede Türkiye'nin sondaj faaliyetlerini gündeme getirerek Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerinden ötürü AB Konseyi "Türkiye'nin yasa dışı eylemlerini açıkça kınamalı" demişti.

YORUMLAR 102
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Eger arastirma gemimiz vurulursa bu savas sebebidir agninda saldiriya geceriz bir dahada baris anlasmasi yapmayiz sonuna kadar savas
    Cevapla
  • fako 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey AB israil seni köpek yerine bile koymuyor.Biz niye koyalım.Sizin miadınız geçmiş.Artık yaptığınız bildiri havlamaktan başka bir işe yaramaz.Adalet sizin nerenizde.
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Mülteci anlasmasini iptal edin askeri iliskileri kesin türk deniz hava sahasini askeri ucak ve gemilere kapatin geleni vurun rusya cin irana hatta kuzey koreye üst verin liman verin
    Cevapla
  • fatih1453 4 yıl önce Şikayet Et
    Sömürgeci güçlere bak sen. O eski dünya düzeni geçti. Leş kargaları sizi. Yiyorsa gelin çıkartın bizi oradan. Türkiye yüzünü batıdan artık çevirmeli.
    Cevapla
  • Suat Ak 4 yıl önce Şikayet Et
    Kefere her zaman kefere hic bir zaman kalkınmamızı cekemezler istemezler ya içimizdeki hayinlere ne oluyor hem Türkiyenin ekmeğini yiyorlar kefereninde elini öpüyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir