Gerilim tırmanıyor: F-35'ler havalandı

ABD ile İran arasında gerilimin yükseldiği dönemde Kıbrıs'taki İngiliz üslerinde bulunan F-35B savaş uçakları, Suriye ve Irak üzerinde 14 sorti yaptı.

Gerilim tırmanıyor: F-35'ler havalandı
Gerilim tırmanıyor: F-35'ler havalandı
GİRİŞ 26.06.2019 13:53 GÜNCELLEME 26.06.2019 14:17
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Kıbrıs'taki üslere ziyaret gerçekleştiren İngiltere Savunma Bakanı Penny Mordaunt, Kıbrıs'taki Ağrotur askeri üssünde bulunan F-35B savaş uçaklarının ilk kez Irak ve Suriye’ye operasyon düzenlediği haberlerini doğrulayarak, İran'ı da uyardı.

Güney Kıbrıs'ta Rum Savunma Bakanı Savvas Aggelides ile görüşen Mordaunt, bölgede gerginliklerin olduğunu belirterek, "Açıkçası artan gerginlikler var. İran'a bu gerginlikleri azaltması çağrısı yapıyoruz ve gerçekten top onların sahasındadır" dedi. Mordaunt, daha sonra Ağrotur üssüne giderek F-35B'lerin 16 Haziran'dan itibaren Suriye ve Irak'a gerçekleştirdiği toplam 14 sorti konusunda brifing aldı.

Norfolk'taki Marham üssü 617’nci filoya bağlı F-35B'ler 21 Mart'tan beridir ''ilk kez İngiltere dışında'' Ağrotur üssünde bulunuyor. İlk başta Ağrotur'daki varlıklarının ''Lighting Dawn'' isimli denizaşırı tatbikata iştirakleri, pilotların ve yer personelinin eğitimiyle sınırlı kalacağı açıklanmıştı.

 

'GEREKİRSE SİLAH KULLANIRIZ'

Mordaunt, konuyla ilgili olarak, "Geçen hafta Suriye ve Irak üzerindeki operasyonları ileri götürdüklerini'' söyledi. Savaş uçaklarının bu görevleri sırasında sahip oldukları silah sistemlerini kullanmadıklarını, keşif-destek görevi yaptıklarını da söyleyen Mordaunt, ''Ancak gerekmesi halinde bunu yapmaya hazırlar. DAEŞ'e yönelik operasyon çok iyi ilerliyor. Artık bölgedeki görevlerde, birkaç yıl önceki kadar tansiyon yok" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin F-35B'lerin Ağrotur üssünde mi kalacağı sorusuna olumsuz cevap veren İngiliz Bakan, "Dünya çapındaki diğer görevlere katılmak üzere yıl içerisinde İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elisabeth'te olacaklar. Ancak, burada bulunmalarını muhteşem buluyorum. İlk operasyonlarının da Ağrotur’dan gerçekleşmesinden gurur duyuyorum" dedi.

İRAN'A UYARI

Adaya ziyaretinde Rum Savunma Bakanı Savvas Aggelides ile bir araya gelen Mordaunt açıklamalarına şöyle devam etti: 

"Geçen yıllar içerisinde her zamankinden daha yakın bir ortaklığın oluştuğunu gördük. Ben bunu ileriye taşımak istiyorum. Çok belirsiz bir zaman içerisindeyiz. Açıkçası artan gerginlikler var. İran'a bu gerginlikleri azaltması çağrısı yapıyoruz ve gerçekten top onların sahasındadır. Bizim Dışişlerimiz bu konuda çok nettir. Bu bizim durumumuz ve tutumumuz olacaktır. Görüştüğümüz konulardan biri budur."

 

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 36
  • ADNANY 4 yıl önce Şikayet Et
    yani deas kılıfını bahane edip, hınzır abd ve ab fırsat kolluyor.
    Cevapla
  • CanTürk 4 yıl önce Şikayet Et
    adamlar sömürge kaynaklarını kaybetmemek için karşılarında dik duran herkesi ezme yolunda birleşip kararlar alıyor bizim halkımızda Ekrem İmamoğlunda kurtuluş çaresi umuyor kurtuluşun çaresi ölüme dik durmaktan geçer ,Yunanlıyla Yunanlı ABD ile Amerikalı her dalda oynayanla biryere varılmaz bunu geçmişte tecrübe etmemişler derslerini alacakalr ancak inşallah ülkeye zeval gelmez
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    İslam ülkeleri bir olmalı. islam ülkelerini tek tek bombaladılar. Artık müslümanlar bir olmalı. Ortak islam ordusu kurulmalı. bir islam ülkesine saldırı olunca tıpkı haçlılar gibi birlikte hareket etmeliyiz. artık bir olmalıyız o zaman bize asla güçleri yetmez. SAYIN BAŞKANIM ORTAK İSLAM ORDUSU KURUN. İran ile birlikte hareket edelim. İran düşerse sıra bizde
    Cevapla
  • Albastı 4 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın İran düşerse bizde nasibimizi alırız ayrıca İran’ın yarısı Azerbaycan Türk’ü ama bir olmamız biraz zor görünüyor bütün Arap ülkeleri ABD’nin sömürgesi olmuş resmen diğer Türk devletleri ise hala Rusya’nın etkisi altında bir Turan ordusu bile kuramadık. Ama inşallah bu durum ileride değişirde bizde bu zalimlere karşı bir ittifak kurarız
    Cevapla
  • Erhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar İran’ı bahane ederek bölgeye asker yığıp Türkiye ye karşı kullanırlar dikkatli olunmalı
    Cevapla
  • ilker 4 yıl önce Şikayet Et
    2 ay sonra sakın uçmasınlar, yok Türk S400 leri F35 lerin tüm gizli bilgilerini deşifre eder. Sonrada ABD uçakların bilgileri çalınıyor diye İngiltere'den geri ister uçaklarını. :))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası