ABD Senatosu soruşturma istedi: Silahlar onların eline nasıl geçti?

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD'nin BAE'ye sattığı silahların Libya'da Hafter'e bağlı güçlerin elinde çıkması konusunda soruşturma istedi.

ABD Senatosu soruşturma istedi: Silahlar onların eline nasıl geçti?
ABD Senatosu soruşturma istedi: Silahlar onların eline nasıl geçti?
GİRİŞ 02.07.2019 18:31 GÜNCELLEME 02.07.2019 19:17
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Senato Dış İlişkiler Komitesinin en kıdemli Demokrat üyesi Bob Menendez, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya bir mektup yazarak, Libya'da ortaya çıkan Amerikan silahlarının soruşturulmasını istedi.

 

 

"İDDİALAR DOĞRUYSA, BAE'YE SİLAH SATIŞINI KESMENİZ GEREKİR"

Menendez, mektubunda, Pompeo'ya hitaben, "Eğer bu iddialar doğruysa, yasaya göre BAE'ye tüm silah satışını kesmeniz gerekeceğinin eminim farkındasınızdır." ifadesini kullandı.

 

 

"YASAYI VE BM AMBARGOSUNU İHLAL EDİYOR"

Bob Menendez, ABD'nin BAE'ye satmış olduğu silahların Libya'da ortaya çıkmasının hem ilgili Amerikan yasasını açık bir şekilde ihlal ettiğini, hem de Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'ya uyguladığı silah ambargosunu deldiğini belirtti.

"BU DURUM SORUŞTURULMALI! GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPACAĞIZ"

Bu durumun, ABD yönetimi tarafından soruşturulup açığa kavuşturulmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Menendez, komite kapsamında gerekli girişimleri yapacağını da dile getirdi.

* NE OLMUŞTU?

ABD'nin, Libya'daki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Giryan kentinde ele geçirdiği Halife Hafter'e ait ABD menşeli silahları araştırdığı ortaya çıkmıştı.

Londra merkezli Şark el-Avsat gazetesine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Libya'da bulunan Amerikan yapımı silahlar konusunu araştırdıklarını belirterek, "ABD menşeli savunma parçalarının yanlış kullanımı konusunu ciddiyetle ele alıyoruz. Bu yöndeki haberlerin farkındayız ve ek bilgi toplamaya çalışıyoruz." diye konuşmuştu.

ABD'li sözcü, "ABD yapımı silahları temin edenlerin tümünün, bunların nihai kullanım şartlarına uymasını bekleriz." ifadesini kullanmıştı.

Donald Trump yönetimi, önceki hafta Kongreyi bypass ederek, Suudi Arabistan ve BAE'ye yaklaşık 8 milyar dolarlık 22 silah satım anlaşmasını yürürlüğe sokacağını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 28
  • Özkan 4 yıl önce Şikayet Et
    kendi çalıp kendileri oynuyor dangalaklar :D
    Cevapla
  • bulent 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu abd yi silah baronları yönetiyor terör örgütlerinide organize eden onlar ne saçma bir sorusturm resmen dünyaya göstermelik
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    kalleş abd zalim
    Cevapla
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Tasmalı it'i Hafter'e silah vermesi ifşa edildi. Peki kapımızın önüne dığdığı 23 bin tir silah için doğru dürüst bir cevap hala alamadık. Stratejik ortaklık böyle'mi olur?
    Cevapla
  • Realist 4 yıl önce Şikayet Et
    abd nin her attığı adım soruşturmalı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?