Türkiye kararının ardından ABD’de sıcak gelişme

ABD'nin Türkiye'yi F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'ndan çıkarmak için düğmeye basmasının ardından Donald Trump üzerindeki baskı artıyor.

Türkiye kararının ardından ABD’de sıcak gelişme
Türkiye kararının ardından ABD’de sıcak gelişme
GİRİŞ 19.07.2019 08:35 GÜNCELLEME 19.07.2019 08:41
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Cumhuriyetçi Senatörler, Senato'ya Ankara'ya yaptırım çağrısı yapan bir önerge sundu. Demokrat Senatör Bob Menendez ise "F-35 yetmez, yaptırım uygulayın" dedi.

 

 

Senato’ya gönderilen yasarının altında Cumhuriyetçi Florida Senatörü Rick Scott ve Indiana Senatörü Todd Young’ın imzası bulunuyor.

Scott ve Young tarafından sunulan bağlayıcılığı olmayan önerge, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ABD’nin güvenlik çıkarlarına “doğrudan ve vahim bir tehdit” olarak nitelendiriliyor ve CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) kapsamındaki yaptırımların tam anlamıyla uygulanması yolunda ABD Yönetimi’ne çağrı yapıyor.

 

 

Ayrıca Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli Demokrat üyelerinden New Jersey Senatörü Bob Menendez, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının yeterli olmadığını savundu.

Menendez, “Yasa açıkça, Rusya Federasyonu’nun savunma ve istihbarat sektörleriyle kayda değer işlemler yapılması yaptırım cezalarını şart koşuyor” dedi.

New Jersey Senatörü, Başkan Trump CAATSA kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulamaması halinde, Senato’ya Washington Yönetimi’ni buna zorlayan yasa tasarısı sunacağını söyledi.

TRUMP: KARARIMIZI HENÜZ AÇIKLAMADIK

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye konusunda Barack Obama yönetiminin hata yaptığını vurgulayarak, “Birçok bakımdan çok zor bir durum. Dolayısıyla şu anda (yaptırımlar konusuna) buna bakıyoruz, ne yapabileceğimize bakıyoruz. Henüz (kararımızı) açıklamadık” dedi.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE F-35 TEPKİSİ

umhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton telefon görüşmesi gerçekleştirdi.  Görüşmede Türkiye’nin ortak üretici olduğu F35 programında askıya alınması kararından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, "İki ülke başkanlarının önceki ifadeleri ile uyumlu olmayan bu karar karşısındaki tepkimiz iletilmiştir. Türkiye-ABD ilişkilerinin tek taraflı dayatmalarla sağlıklı ilerleyemeyeceğinin altı çizilmiştir" denildi. 

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANI DEMİR'DEN REST

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ''Türkiye'nin F-35'ten çıkarıldığını resmi olarak bekliyoruz. Türkiye o zamana kadar yükümlülüklerine bağlı kalacaktır. Türkiye zorunlu olmadıkça yabancı ekipman satın almayacak'' dedi.

Türkiye'nin dışlanması durumunda uçak başına 7-8 milyon doları aşacak maliyet artışı olacak.

Türkiye zorunlu olmadıkça yabancı ekipman satın almayacak.

HER TÜRLÜ OPSİYON MASADA

Türkiye alternatifleri değerlendirmeye devam edecektir. Her türlü opsiyon masada.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE SAVAŞ UÇAĞI TEKLİFİ

Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rostec'in Başkanı Sergei Chemezov yaptığı açıklamada, "Türk meslektaşlarımız arzu duyuyorlarsa, Su-35 avcı uçağı teslimatlarını yapmaya hazırız" dedi.

 

YORUMLAR 50
  • gerçek 4 yıl önce Şikayet Et
    mallarını satmak zorundalar,satmak için bin takla atacaklar, bekleyelim hep birlikte göreceğiz.
    Cevapla
  • bozkurt 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen misilleme yapılsın yüz yıldır bu milletin haysiyeti avrupa birligi diye diye ayaklar altındaydı artık ayaga kalkmanın zamnıdır
    Cevapla
  • nimet 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin bugünkü siyasetçileri ilelebet ülkelerinin güçlü olacağını zanediyor...bu tavırlarla bu sürmeyecek. .Gelecekte Abd yi bu düşmanca tavırların sonucunda iyi bir gelecek beklemiyor.
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim de elimizde hangi yaptırımlar varsa derhal masaya yatırmalıyız.
    Cevapla
  • xxlxx 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi İnşallah NATOdan da çıkarırsınız. Biz de darbecilerden ebediyen kurtuluruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'