İngilizler F-35'e rakip olacak uçak için harekete geçti

İngiltere Savunma Bakanlığı, İskandinav ülkelerinden İsveç ile Tempest savaş uçaklarının ortak üretimi projesi olan FCAS kapsamında el sıkıştıklarını duyurdu. Görüşmelerin 2019 Nisan'ında tamamlandığı duyurulurken, İsveç, F-35'e rakip olacağı iddiasında olan lazer silahlı İngiliz yapımı Tempest savaş uçaklarının üretim projesine katılan ilk ülke oldu.

İngilizler F-35'e rakip olacak uçak için harekete geçti
İngilizler F-35'e rakip olacak uçak için harekete geçti
GİRİŞ 24.07.2019 16:31 GÜNCELLEME 24.07.2019 16:31
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İki ülke yetkilileri, ortak savaş uçağı geliştirme ve üretimi konusunda işbirliği için yaklaşık bir yıldır görüşüyordu.

 

 

Mayıs ayında son halini alan protokole İngiltere Savunma Bakanı Penny Mordaunt ve İsveçli mevkidaşı Peter Hultqvist 18 Temmuz tarihinde imza attı. Anlaşma sonrası yapılan açıklamada "İki hükümet, savaş uçağı geliştirme programında ortak çalışacak. Yeni tasarımlarla iki ulusun gelecekte ihtiyacı olacağı bazı tasarımlar da bu programa dahil edilecek" denildi.

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Başkanı Orgeneral Sör Stephen Hillier, şu anda Tempest jetlerinin üretimi için iki ülke olduklarını, ancak gelecekte daha fazla ülkenin bu programa katılacağına kesin gözüyle baktığını ifade etti.

 

 

Euronews'ten Kerem Congar'ın haberine göre Tempest jetlerinin test uçuşlarını ise 2Excel Aviation firması üstlenecek. İsveç yapımı savaş uçakları Gripen'in yapımını sağlayan uzay ve havacılık şirketi Saab'ın Tempest'in üretimine doğrudan katılmayacağı ancak BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK, Rolls-Royce, ve RAF's Rapid Capabilities Office gibi projenin içerisinde olan firmalarla işbirliğine gideceği kaydedildi.

SESTEN HIZLI, FÜZE VE LAZER DONANIMLI SİLAHLAR

İngiltere, 2030 yılında filosuna dahil edeceği lazer ve hipersonik füzelerle donatılan altıncı nesil savaş uçakları Tempest'i, Farnborough Airshow'da tanıtmıştı. İnsansız olarak uçma özelliğine sahip uçağın sesten hızlı olan hipersonik füze ve lazerli silah sistemi bulunuyor.

Henüz konsept aşamasındaki uçağın tasarımının 2020 yılında tamamlanacağı, 2025 yılında ise prototipinin üretileceği bildirildi. İngiltere'de 2040 yılında hizmetten çekilecek Typhoon uçaklarının yerini alacak olan Tempest jetleri 2035'te satışa sunulacak.

Hava savunmasında Typhoon ve F-35 Lightning II'ye alternatif olarak üretilecek uçak, F22 Raptor'u andıran bir tasarıma sahip. Delta kanat tasarımlı uçağın iki jet motoru bulunuyor. Tüm teknik özelliklerinin henüz açıklanmadığı uçağın sesten beş kat daha hızlı füzeler ve lazerli enerji silahlarını barındırması planlanıyor.

Tempest'in 2005 yılında terk edilen iki kişilik bir İngiliz gizli savaş uçağı konsepti olan BAE Replica'nın 6. Nesile büründürülmüş bir hali olduğu belirtiliyor. Tempest'in ayrıca F-35'lerin yanı sıra Fransız-Alman ortaklığında üretilecek Eurofighter ve Rafale tipi uçakların yerine geçecek 6'ıncı nesil bir savaş jetine rakip olması bekleniyor.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 17
  • kara MG 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ingilizler ne ayak ??? Nerede savaş uçağu üretmek isteyen varsa onlarla ortak üretim için işbirliğine gidiyor. Acaba gaye işbirliği mi?
    Cevapla
  • tahir 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ucak f53 gibi 5. nesil degil 6. nesil. F53 bunun yanina yaklasamaz.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    F-35 GERÇEĞİ : F-35 konusunda İNGİLTERE uçakların maliyeti ve performansındaki sorunlardan dolayı 138 uçak alımını 48’e düşürmüştür. BELÇİKA, DANİMARKA ve de özellikle ALMANYA’da projeden çıkma tartışmaları mevcuttur. “ABD’NİN S-400 RESTİNİ GÖRÜP 24 UÇAKLIK PAKETLE” zararın neresinden dönülse kardır. Bu aşamada bile “ F-35 de diretenlerden (paramızı veriyoruz , aman bizi çıkarmayın yaklaşımları ?) şüphe duyulmalıdır”..!!!
    Cevapla
  • Yanlis 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence katilmayalim tasarladıkları da geri çıkarıyorlar kendi ucagimiza bakalim
    Cevapla
  • Varsayım 4 yıl önce Şikayet Et
    Herhangi bir savaş çıktığı takdirde ülkelerin elinde bulunan uçakların pek bir öneminin olacağını düşünmüyorum. Hava savunma sistemleri indiroyor hepsini. Nükleer silahlar dururken gelecek 30 40 yıl için silah projelerin de nukleer güce yönelmek zorundalar. Bu her ne kadar zor bir karar kötü bir durum olsada kendimizi savunmak zorundayız
    Cevapla
  • bir vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya sizi yalanlıyor. S-400 ve türevleri gibi güçlü hava savunma sistemi üreticisi üstelik nükleer silahlar sahibi bir ülke olan Rusya 5.nesil savaş uçağı üretmek için yoğun çaba gösteriyor. Düşünceniz doğru olsaydı uçak üretmek ile uğraşmazdı.
    Cevapla
  • osmanlı torunu 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı