Rusya'dan Trump'ın teklifine yanıt! G10'u kuralım

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bir sonraki G7 zirvesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davet edilmesi ve G8 formatına geri dönülmesi yönündeki önerisine yeşil ışık yakmasını değerlendiren Rus senatör Kosaçev, G8'in Rusya'nın çıkarlarına uygun olmadığını belirterek G10 kurulmasını önerdi.

Rusya'dan Trump'ın teklifine yanıt! G10'u kuralım
Rusya'dan Trump'ın teklifine yanıt! G10'u kuralım
GİRİŞ 21.08.2019 17:46 GÜNCELLEME 21.08.2019 17:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, siyasi liderliğini kanıtlamaya çalışan iki G7 başkentinden gelen açıklamanın sembolik olduğunu ve G7 ülkelerinin Rusya'yla işbirliğinden vazgeçerek kendi bacaklarına sıktıklarını anlamaya başladıklarının göstergesi olduğunu belirtti.

 

 

Rusya'nın G7 ülkelerinin yaptırımları altında olduğunu ve mevcut koşullar değişmeden Moskova'nın bu formata geri dönmesinin katılımcı ülkeler arasındaki hak ve imkan eşitsizliğini kabul etmek anlamına geleceğini kaydeden Kosaçev, Rusya için bunun kabul edilemez olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: "Bir mucize olup yaptırımlar iptal edilse bile, G8 formatı Rusya'yı tatmin etmez, Rusya'nın çıkarlarına uymaz. Zira bu önceden olduğu gibi 7+1 formatı olur ve diğer ülkeler Rusya'yı Batı dünya düzeninin tüm cazip yönlerini kabul etmeye ikna etmek için çalışır, diğer 7 lider yeni küresel düzen konularında Putin'e karşı birlik olur."

"Ekonomik potansiyelleri ve siyasi ağırlıklarıyla dünyadaki süreçlere ciddi şekilde etki edebilecek Çin ve Hindistan'ın katılımıyla G10'un kurulması adil olur. Bu, sadece bu tür zirvelerin statüsünü artırmakla kalmaz, Rusya'nın ulusal çıkarlarına uyan kararlar alınmasını sağlar" diye devam eden Rus senatör, G7'nin G10'a dönüşmesinin küresel politikada vektörleri, yaklaşımları ve formatları değiştiren bir oluşum olacağını vurguladı.

 

 

ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'da Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis ile birlikte gerçekleştirdiği toplantı öncesinde Macron'un önerisini değerlendirdiği açıklamasında, Rusya'nın G7’ye geri dönmesine ve grubun çalışmalarının G8 formatında devam etmesine itiraz etmeyeceğini kaydetmişti.

Trump aynı zamanda Rusya’nın G8 üyeliğinin Barack Obama'nın başkanlık döneminde askıya alındığını, çünkü Rusya lideri Vladimir Putin'in Obama'yı 'zekasıyla alt ettiğini' ileri sürmüştü.

Rusya’nın G8 üyeliği, topluluğunun diğer yedi üyesinin 2014’te Moskova’nın Kırım ve Ukrayna politikasını gerekçe göstererek verdiği kararla askıya alınmıştı.

YORUMLAR 3
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump diyor g8 rusya diyor hindistan ve çin de gelsin g10 olsun. Türkiye nerede. Demekki Tüm ülkeler günümüzde neden müslümanları ülkeden atıyor neden zulüm yapıyor anlaşıldı.müslümanlardan temizlenerek avrupa hristiyan birliği, g7 hristiyan birliği. Ap açık belli.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump üç kuruşluk aklınla kendini üstün zekalı göstermeye çalışmaktan vazgeç artık; çok komik oluyorsun.
    Cevapla
  • Momedo 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin ve Hindistanı tahmin ettim g10 denildiğinde.g30 40 50 olsada kaymak abd yoğurt ab ayran japonyaya rus çin hindistana ne var ayranın da ayranı herhalde.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...