İngiltere'de 'demokrasi' krizi: Kraliçe'ye ağır sözler

Boris Johnson hükümetinin, Kraliçe'den parlamentoyu "ekim ayının ortasına kadar" askıya almayı istemesi bekleniyor. Johnson'ı bu hamlesinden dolayı "teneke diktatör" olarak nitelendiren muhalefetin tepkisi ise büyüyor.

İngiltere'de 'demokrasi' krizi: Kraliçe'ye ağır sözler
İngiltere'de 'demokrasi' krizi: Kraliçe'ye ağır sözler
GİRİŞ 28.08.2019 11:39 GÜNCELLEME 29.08.2019 13:53
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

İngiliz basınına göre, Johnson hükümeti anlaşmasız Brexit kararına muhalet oluşmasını engellemek için Kraliçe Elizabeth'den parlamentoyu askıya almasını isteyebilir.

 

 

Üst düzey yetkililerin açıklamalarına göre, bakanların ilgili talebi bugün Kraliçe'ye sunması bekleniyor.

"SAVAŞ İLANI DEMİR YUMRUKLA KARŞILANACAK"

Liberal Demokratların Brexit sözcüsü Tom Brake Twitter'da, "Savaş ilanı demir yumrukla karşılığını bulacaktır." açıklamasında bulunarak, oluşacak kriz atmosferinin ilk sinyallerini verdi.

"JOHNSON TÜM GÜCÜ ELİNDE TOPLAMAYA ÇALIŞIYOR"

İşçi Partisi Milletvekili Yvette Cooper, "Johnson tüm gücü elinde toplamak için Kraliçe'yi kullanmaya çalışıyor. Bu oldukça tehlikeli ve sorumsuz bir yönetme biçimi." yorumunda bulundu.

KRALİÇEYE TEHDİT

Brexit'e tamamen karşı olan bir grup ise, "Kraliçe'nin demokratik olmayan, anayasaya aykırı ve özünde siyasi bu manevraya girişmesinin hiçbir anlamı olmadığı" açıklamasında bulundu.

Grup, "Eğer Kraliçe'ye bu talep iletilirse kendisi hatırlamalıdır ki 'demokrasinin askıya alınmasına yardakçılık eden' hiçbir Kraliyet üyesine tarih nazik davranmamıştır." diyerek tehdit niteliğinde sözlere yer verdi.

KRALİÇE'NİN DANIŞMANINDAN FLAŞ AÇIKLAMA: ENGEL OLACAĞIZ

Kraliçe'nin danışmanlığını yapan muhafazakar siyasetçi Dominic Grieve, "Başbakan'ın hamlesi oldukça acayip. Kendisi de biliyor ki ulusal bir krizin ortasındayız. Parlamentosuz yönetim alışılmışın dışında, Hükümet bundan pişmanlık duyacaktır. Önümüzdeki günlerde buna karşı herkesle görüşeceğiz ve Parlamentonun 5 hafta tatil edilmemesi için elimizden geleni yapacağız." dedi. Bu sözlerin Kraliçe'nin danışmanından gelmesi ise dikkat çekti.

JOHNSON'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Johson Twitter'dan, "Ajandamızı gerçekleştirmek durumundayız. Bu yüzden Kraliçe'nin konuşmasının 14 Ekim'de olacağını duyuruyorum." sözlerine yer verdi. Kraliçe'nin konuşmasının Brexit için son tarih olan 31 Ekim'den 2 hafta öncesine ayarlanması ise, anlaşmasız Brexit ihtimalini daha da güçlendirdi.

Johnson Twitter'dan dün yaptığı açıklamada, "Jeremy Corbyn referandumu iptal etmek ve Brexit'i daha yıllarca tartışmak istiyor. Bense, ülkemi ileriye götürmek ve ona göre yönetmek istiyorum." sözlerine yer vermiş, Brexit konusundaki hamlelerinin meşru olduğunu savunmuştu.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Parlamentonun internet sitesinde imzaya açılan "Parlamentoyu askıya almayın" başlıklı kampanya ise şimdiden 40 bin imzaya ulaştı. Kampanya eğer 100 bin imzaya ulaşırsa, uygulama gereği Parlamentoda konu tartışmaya açılmak zorunda.

Financial Times'tan Sebastian Payne'e göre, milletvekilleri gelecek hafta hükümet için güvensizlik oyu almayı başarırsa, Hükümet seçime gidecek. Payne bilgiyi, "No 10, seçim tehdidi" sözleriyle duyurdu. Payne'e açıklama yapan üst düzey bir hükümet yetkilisi, "Eğer milletvekilleri gelecek hafta güvensizlik oyu verirse, istifa etmeyeceğiz. Başka bir hükümet de önermeyeceğiz. Parlamentoyu feshedip 1-5 Kasım tarihleri arasında seçime gideceğiz. Grieve düzenlemesinin hiç şansı yok." ifadelerini kullandı.

"BU BİR DARBEDİR"

İngiltere'de muhalefet, Parlamentoyu askıya alma adımını vekillerin Brexit sürecindeki demokratik rollerini oynamasının engelleneceği şeklinde yorumladı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin sözcüsü Diane Abbott, "Boris Johnson, parlamentoya karşı bir darbe hedefliyor; anlaşmasız Brexit felaketi adına seçmenlere ve siyasi temsilcilere karşı bir darbe." dedi.

KAYNAK: HABER 7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 16
  • Mutlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasi mi var dedi birileri....
    Cevapla
  • Ayyıldız 4 yıl önce Şikayet Et
    Yiyin birbirinizi en sonunda da akrep gibi kendinizi imha edin dünyanın baş belaları
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Çökeceksiniz inşaAllah ! Mazlumların ve Müslümanların ahı yerde kalmaz. El Aziz Allah cc intikamını alır. Iyi birbirinize düşmeler. Yeniden Osmanlı gümbür gümbür geliyor. 2. Dünya savaşından ibret almadınız 3.cü dünya savaşı sonunuz OLACAK inşaAllah.
    Cevapla
  • lazo 4 yıl önce Şikayet Et
    allah size öyle bir darbe vursun ki canını yaktığınız insanlar kadar canınız yansın
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Gebermedi gitti şu soysuz kraliçe. Ulan adamlar hanedanlarına hala sahip çıkıyorlar bizimkilerde yurtdışına sürüldü çoğu sefil bir hayat sürdü maalesef.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar