İtalya'da kriz çözüldü: 2. Conte dönemi başlıyor

İtalya'da 5 Yıldız Hareketi ve Demokratik Parti, istifa eden Başbakan Giuseppe Conte başkanlığında bir koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı.

İtalya'da kriz çözüldü: 2. Conte dönemi başlıyor
İtalya'da kriz çözüldü: 2. Conte dönemi başlıyor
GİRİŞ 29.08.2019 11:26 GÜNCELLEME 29.08.2019 13:50

İki gündür Parlamento'daki bütün partilerin temsilcileriyle görüşen Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın yarın sabah yapacağı toplantıda hükümeti kurma görevini Conte'ye vermesi bekleniyor.

Piyasalar yaklaşık sekiz gün önce istifa eden Guiseppe Conte'nin yeniden hükümet başkanı olacağına dair haberlere yeni hükümetin mali açıdan dikkatli bir tutum içinde olarak Avrupa Birliği'ne karşı cephe almayacağı öngörüsü nedeniyle olumlu tepki verdi.

"ÜLKENİN İYİLİĞİ İÇİN"

Günlerdir süren siyasi gerginliğin ve zorlu görüşmelerin ardından farklılıklarını ve yıllardır süren siyasi anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak yeni bir hükümet kurmak için anlaşmaya varan iki partinin liderleri ülkenin iyiliği için ortak bir zemin bulmayı amaçladıklarını söyledi.

Demokratik Parti lideri Nicola Zingaretti yaptığı açıklamada "İtalya'yı seviyoruz ve bunun denemeye değer olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Her ne kadar iki parti de erken seçimi engellemek ve ekonomik belirsizliği hafifletmek üzere koalisyona gitmek için anlaşmış olsa da önlerinde başbakanın konumu, önemli bakanlıkların paylaşımı ve ortak bir siyaset zemini ortaya konulması gibi zorluklar bulunuyor.

SALVINI: ORTAK ZEMİNLERİ BİZE OLAN NEFRETLERİ

İstifasıyla hükümetin düşmesine neden olan Lig Partisi lideri Matteo Salvini iki partiyi biraraya getiren tek ortak zeminin partisine duydukları nefret olduğunu belirtmişti.

İkili görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Mattarella'yı erken seçim için ikna etmeye uğraşan Salvini, "Milyonlarca İtalyan koltuğuna tutunmaya çalışan yüzlerce milletvekili tarafından rehin tutuluyor." ifadelerini kullanmıştı.

EKONOMİDE SÜRDÜRÜLEMEZ BİR BASKI OLUŞABİLİR

Salvini'nin yönetimindeki Avrupa Birliği ve göçmenlik karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Lig Partisi erken seçime giderek kamuoyu yoklamalarında artan popülerliğini sandıkta oya dönüştürmek istiyor. Ancak ekonomistler Salvini'nin iktidara geldiğinde yerine getirmeyi vaadettiği vergi kesintilerinin hızla büyüyen borç batağındaki ülke ekonomisini sürdürülemez bir baskı altında bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI CONTE'YE HÜKÜMET KURMA YETKİSİNİ VERDİ

İtalya'da yaşanan siyasi krizin ardından 5 Yıldız Hareketi ile Demokratik Parti'nin koalisyon anlaşmasına varması üzerine Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hükümet kurma görevini Başbakan Giuseppe Conte'ye verdi. 

Ülkede bir süredir devam eden hükümet krizini çözmek için iki tur istişarelerde bulunan Mattarella, parlamentoda sandalye sayısı yüksek olan iki partinin yeni hükümetin başbakanı olarak üzerinde anlaşmaya vardığı Conte'yi Cumhurbaşkanlığına davet etti ve Conte'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. 

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar