Fata Nine Sırpları dize getirdi! O kilise yıkılacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bosna Hersek'te yaşayan Boşnak nine Fata Orlovic'in bahçesine Sırplar tarafından izinsiz inşa edilen kilisenin yıkılmasına hükmetti.

Fata Nine Sırpları dize getirdi! O kilise yıkılacak
Fata Nine Sırpları dize getirdi! O kilise yıkılacak
GİRİŞ 01.10.2019 15:39 GÜNCELLEME 01.10.2019 15:39
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yıllardır bahçesindeki kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi veren 77 yaşındaki Orlovic'in Bosna Hersek aleyhine açtığı davada karar açıklandı.

 

 

Orlovic'i halkı bulan mahkeme, ülkesindeki savaş sırasında (1992-1995) terk etmek zorunda kaldığı evinin bahçesine izinsiz yapılan Ortodoks kilisesinin yıkılmasına karar verdi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, kilisenin kaldırılmasının Bosna Hersek devletinin sorumlu olduğu ifade edilirken, hükmün üç ay içinde yerine getirilmesi gerektiği kaydedildi.

 

 

Kilisenin izinsiz olarak inşa edildiğinin altı çizilen açıklamada, mülk sahiplerinin bu yapı ile ilgili bilgilendirilmediği ve savaşın ardından evlerine döndüklerinde bahçelerindeki bu kilise ile karşılaştıkları anımsatıldı.

BOŞNAK NİNENİN HUKUK MÜCADELESİ

Savaştan önce Srebrenitsa yakınlarındaki Konjevic Polje'de eşi ve 7 çocuğuyla yaşayan Fata Orloviç, savaş sırasında eşi Sacir dahil 22 yakınını kaybetti.

Ülkenin farklı bölgelerinde mülteci olarak yaşayan ve ABD'de yaşayan çocuklarının tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmeyen Orlovic, 1999'da savaştan önce yaşadığı köyüne döndü.

Döndüğünde bahçesine kilise yapıldığını gören Orlovic, izinsiz yapılan bu kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı.

Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen parayı da reddeden Boşnak nine, 11 yıl süren hukuk mücadelesini 2010'da kazansa da mahkemenin kararı asla uygulanmadı.

Bijeljina Mahkemesi kilisenin yıkılmasına karar verse de Sırp Cumhuriyeti (RS) Yüksek Mahkemesi kararı durdurmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal be nine sana.
    Cevapla
  • Ninem 4 yıl önce Şikayet Et
    Ninem ellerinden öpüyorum , öbür dünyanı kazandın işte
    Cevapla
  • Adsız 4 yıl önce Şikayet Et
    İyide nene adamlar işgal ederken sen niye kaçtın kalanlar aslanlar gibi savaştı Sırp itleriyle ve silahlı yada silahsız şehit oldular....
    Cevapla
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen ne biçim bir anlayışa sahipsin. Nine ne yapaydı. Allah bilir büyün evlatlarını şehit verdi. Sen savaşın ne olduğunu fahi kavriyamamışsın. Senin gibiler savaş gelmeden fareler gibi kaçarlar. Afra tafranız toplar tüfeklet ateşleninceye kadardır sizin
    Cevapla
  • gereksiz 4 yıl önce Şikayet Et
    çok iyici boş yazmışsın. kadın zaten savaşıyor yıllardır.
    Cevapla
  • OSMANLI 4 yıl önce Şikayet Et
    YIKMAK yerine CAMİ ye çevirmek daha güzel olur.tabi teyzemizin rızasıyla.ECDADIMIZ gibi yapan olmak düşman gibi yıkan olmaktan üstündür.OSMANLI yıkmaz camiye çevirirdi.
    Cevapla
  • enişte 4 yıl önce Şikayet Et
    o yüzden yıllardır ayasoyfa ile uğraşıyoruzya zaten.
    Cevapla
  • Türkiye Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    "Helal olsun Sana NİNE". Rabbim Güç ve Kuvvetini artırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...