ABD Senatosunda Türkiye karşıtı tasarı

ABD Senatosunun, Suriye sınırındaki terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik başlatılan "Barış Pınarı Harekatı" dolayısıyla Türkiye'ye karşı bir yaptırım paketi hazırladığı bildirildi.

GİRİŞ 10.10.2019 04:30 GÜNCELLEME 10.10.2019 10:00
Bu Habere 149 Yorum Yapılmış

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlanan yaptırım paketinde Türkiye'yi hedef alan ağır maddelere yer verildi.

 

Söz konusu paketin taslağını Twitter'dan paylaşan Graham, Kongredeki iki partinin de yaptırım konusunda hemfikir olduğunu savundu.

Buna göre, yaptırım paketinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanların adı tasarıda yer aldı.

 

Öte yandan, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını 90 gün içerisinde durdurmaması halinde askeri ve ticari sektörlerine de ağır yaptırım uygulanması istenen pakette, Türk Silahlı Kuvvetlerine uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça satışının yanı sıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı yapıldı.

Bununla beraber, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye'ye ve Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif edilen pakette, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da yaptırım istendi.

TASARI SÜRECİ

Söz konusu tasarının Senato'da oylanıp kabul edilmesi durumunda Trump'ın masasına gelmeden önce Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor.

Ancak Trump'ın bu tür bir yasa tasarısını veto etme yetkisi bulunuyor. Kongrenin her iki kanadında da 3'te 2 çoğunluğun üzerinde kabul edilmesi halinde ise Trump'ın veto yetkisini aştığı için tasarılar doğrudan yasalaşıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Graham'in operasyona karşı son günlerdeki paylaşımları Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 149
  • ismail 4 yıl önce Şikayet Et
    cehennemin dibine kadar yolunuz var
    Cevapla
  • Serhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Durmak yok yola devam
    Cevapla
  • mesut baba 4 yıl önce Şikayet Et
    vay arkadaş, dünyanın bir ucundakiler sanki yanı başımızdaymış gibi amma da ilgileniyolar bu işlerle... bunların afganistan ve pakistanı da karıştırma planları olduğu gayet aşikar ve normal tabii demek ki
    Cevapla
  • 4 yıl önce Şikayet Et
    Elinizden geleni sakın ola ardınıza komayın darılırız vallahi
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye, İncirlik ABD Askerini Sınır dışı etsin... Ve Bütün Askeri Teçhizat ve Malzeme ile Atom ve Nükleer Başlıklara El koysun.. ABD F -35 ve Her Türlü Ticaret , Ekonomik yaptırım getiriyor... O zaman , Türkiye karşı yaptırım koymasını bilecek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar