İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı'ndan Çanakkale Savaşı yorumu!

İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tony Radakin, İngiliz ordusunun, üzerinden 100 yılı aşkın zaman geçmesine karşın Çanakkale Kara Savaşları'ndan ders çıkarmayı sürdürdüğünü söyledi.

İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı'ndan Çanakkale Savaşı yorumu!
İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı'ndan Çanakkale Savaşı yorumu!
GİRİŞ 31.10.2019 11:24 GÜNCELLEME 02.11.2019 09:16
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Oramiral Radakin, İngiltere'nin başkenti Londra'da 1985'den bu yana her yıl düzenlenen, 2001'den itibaren de düşünce kuruluşu Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsünün (RUSI) ev sahipliği yaptığı "Çanakkale Kara Savaşları Anma Konferansı" öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

 

"Hepimiz hatalarımızdan ve zaferlerimizden ders çıkarmalıyız." diyen Radakin, "Çanakkale Kara Savaşları, hepimiz için çok önemli bir çatışmaydı." ifadesini kullandı.

İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tony Radakin

 

 

Radakin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bence, Çanakkale Kara Savaşları, İngiltere olarak her şeyi doğru yapmadığımızı fark ettiğimiz bir çatışmaydı. 100 yıldan uzun bir zaman önceye geriye doğru bakmamızın anlamı, kısmen de olsa bu çatışmada yer alan insanların fedakarlıklarını kabul ve teslim etmektir. Hayatını kaybeden veya yaralananların sayısına baktığımızda, bu fedakarlığı kabul etmeliyiz. Bence, Çanakkale Kara Savaşları öyküsünün bir parçası bu."

"HATALARIMIZDAN BİR ŞEY ÖĞRENECEK DÜRÜSTLÜĞE SAHİP OLMALIYIZ"

İngiltere'nin, kendi geçmişinden ders çıkarma geleneğine sahip olduğuna işaret eden Radakin, "Tarih önemli. Hepimiz ona ders çıkarmak için bakmalıyız ve zaferlerimizden olduğu kadar hatalarımızdan da bir şeyler öğrenecek dürüstlüğe sahip olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Radakin, Çanakkale Kara Savaşları'ndan sonra İngiltere'nin "bazı şeyleri yanlış yaptığını" kabul ettiğini vurgulayarak, "Türk güçlerinin görkemi de aslında orada bazen zaferlerimizden öğrendiğimizden daha fazlasını öğrenmemizi sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

İTİLAF GÜÇLERİ AĞIR KAYIPLARLA ÇEKİLMİŞTİ

Birinci Dünya Savaşı'nın hemen başında Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'u işgal etmeyi ve Osmanlı İmparatorluğu'nu savaşın dışında bırakmayı amaçlayan İngiliz ve Fransız donanmaları, 18 Mart 1915'te gerçekleşen deniz savaşında ağır bir yenilgi alarak geri çekilmek zorunda kaldı.

İki donanmanın 3 gemisi batarken, 3 gemisi de ağır hasar gördü.

İtilaf güçleri, bu mağlubiyetin ardından Gelibolu Yarımadası'nı karadan geçmek amacıyla 25 Nisan'da çıkarma harekatı başlattı.

Yarımadaya farklı noktalardan çıkarma yapan itilaf güçleri, yaklaşık 9 ay süren çatışmalarda Türk ordusu karşısında ağır kayıplar vererek geri çekildi.

Harekatın fikir babası ve Deniz Kuvvetlerinin siyasi sorumlusu Winston Churchill, başarısızlığın ardından hükümetteki görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Türkem 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz neden böyleyiz! Osmanlı neden dağıldı bilen yoksa ben söylim,1. ve 2. Dünya savaşı petrol için çıktı, arkasında birkaç aile var. Osmanlı İmparatorluğu zalime aman diyene merhamet etti asıl mazlumlara ihanet oldu, Afrika, Asya Pakistan da hatta Hindistan da. Şu sömürgeci ingil ve frans a dikkat edin bakışlara bakın, korkaklar ve en acımasız zalimlikler korkakların yaptığı zulümleri tarih yazar. Mazlumlar için kılıç keskin ola, başladımı sonuna kadar durmaya. Bedel ödemeği öğrenmeliler.
    Cevapla
  • KIZILELMA 4 yıl önce Şikayet Et
    Hain kanibozuklar
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir damla petrol bir damla kandan daha önemli diyen sapık İngilizler ile savaş asla kazanılmaz! Fakirlikten utanan çocukların intihar ettiği bir ülke büyük britanya birleşik krallık devletinin sonu feci olacak inşaAllah. En önemli dersi anlatıyorum şimdi. Türkler ile savaş yapılmaz çünkü bunun adı intihar etmektir. Ders bitti the end.
    Cevapla
  • Ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Çorçilmisin nesin.inşaallah yerin cehennemdir,bunca insanın kanına girdiniz.kimin için savaştınız.yine siyonistler için.osmanlıyı yıkmaktı hedefiniz.yahudi devleti İsrail’i kurmak için osmanlıyıkılması gerekiyordu,Ege’ye gömüldünüz.siyonist uşakları.
    Cevapla
  • saga 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu İngilizler asla dürüst olmayacaklar. Harekatın sorumluluğunu Çorçil'e at, karşılıklı ders çıkarmalıyız de, biraz da gaz ver, mesele tamam. Kimse onlara sormuyor mu, ne işiniz vardı Çanakkkale'de, 500.000 binden fazla insanı yaralayıp öldürdünüz ne için yaptınız, milyonlarca top mermisini kendi toprağınızı savunmak için mi attınız, diye. Hayır bu vahşet ile İngilizler yüzleşmeli hem de millet olarak. Çanakkale'de olduğu gibi dünyanın her yerinde yaptıkları jenosit, katliam ve sürgünleri bir bir ilan etmeliler ve insanlıktan Birleşmiş Milletlerde özür dilemeliler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü