İran'da dehşete düşüren bilanço: En az 115 ölü

Uluslararası Af Örgütünden yapılan son dakika açıklamasına göre, İran'da benzin zammına tepki gösterilerinde en az 115 kişinin öldüğü açıklandı.

GİRİŞ 23.11.2019 16:32 GÜNCELLEME 25.11.2019 08:52
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Uluslararası Af Örgütünün Twitter hesabından yapılan son dakika açıklamasında, benzine getirilen zam nedeniyle İran genelinde patlak veren protestolarda en az 115 kişinin hayatını kaybettiği ancak ölü sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği belirtildi.

 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Almaya devam ettiğimiz güvenilir bilgilere göre, İran'da güvenlik güçleri en az 115 göstericiyi hukuksuzca öldürdü. Gerçek sayının daha yüksek olduğuna inanıyor ve incelemeye devam ediyoruz. Devletleri, İranlı yetkililerden hesap sormaya çağırıyoruz."

İRAN'DAN TEPKİ

 

Af Örgütünce salı günü yapılan açıklamada, benzine getirilen zam nedeniyle İran genelinde patlak veren protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda en az 106 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu. 

İran'daki kısıtlı medya ve internet yasağına dikkat çekilen açıklamada, teyit edilen video görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve ülke dışındaki aktivistlerce verilen "güvenilir bilgilerin", göstericilerin güvenlik güçlerince öldürüldüğünü gösterdiği belirtilmişti.  

Af Örgütünün can kayıplarıyla ilgili raporuna tepki, İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Sözcüsü Ali Rıza Mir Yusufi'den gelmişti.

Yusufi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, raporu, "İran'a karşı yürütülen dezenformasyon kampanyasının bir parçası" olarak niteleyerek, "Hükümet tarafından teyit edilmeyen kayıplara ilişkin herhangi bir rapor, spekülatif ve güvenilir değildir" ifadesini kullanmıştı.

İRAN'DA PROTESTOLAR PATLAK VERDİ

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım Cuma günü benzine 3 kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından ülkenin birçok kentinde protestolara başlamıştı.

Gösterilerde, birçok kentte kamu binası da tahrip edilmiş, Tahran yönetimi, protestoların büyümesi üzerine geçen hafta ülke genelinde internet erişimini kesmişti. İnternet erişimi, 2 gün önce sınırlı olarak yeniden sağlanmaya başlanmıştı.

İranlı yetkililer ise şu ana kadar olaylar sonucunda 6 güvenlik görevlisinin ve 1 göstericinin öldüğünü duyurdu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrail soykırım yapıyor kim seden çit yok amerika sevmediği debletlerı görüyorlar af örgütü amerikanın kuruluşu
    Cevapla
  • selam 4 yıl önce Şikayet Et
    iran avrasyanın kalesidir rusya ve çin düşmedikçe iran düşmez
    Cevapla
  • Mısafır 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu gelısmeler hayra degıl ıran gıbı bır petrol ulkesınde benzıne zam tuaf bı sey.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyede yaptıkları katliamları, Osmanlıyı arkadan vurmaları, İsraille perde arkasında anlaşmaları, bize dost gözüküp ilk fırsatta satmaları, Fetö gibi dini gözüküp tek derdi İslam düşmanlığı olan bir devlete acıyacak değiliz. Beter olsunlar.
    Cevapla
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne olursa olsun bir müslüman bir insanın katlini şeri gerekçeler olmadıkça temenni etmemelidir.
    Cevapla
  • Analız 4 yıl önce Şikayet Et
    Sankı sokaktakı ınsan yapmıs gıbı konusuyorsun halkın ne sucu var kardesım .
    Cevapla
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    zarar Vereni vuracaksin dağ başi degil her önüne gelen 1 tl zam oldu diye heryeri yakip yikacakmi yok böyle saçmalik Abd gitsin aç halkinin karnini önce doyursun halki konteynirlerde yaşiyor erkek se sokağa çiksin yaksin yiksin aninda polis sikar kaffasina her gün 10 larca siyahi öldürülüyor Abd de
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı