Trump terörist olarak ilan edecekti! Meksika'dan sert tepki

Meksika'da Senato, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Meksikalı uyuşturucu kartellerini terör grubu ilan edecekleri yönündeki açıklamasını kabul etmediklerini açıkladı.

Trump terörist olarak ilan edecekti! Meksika'dan sert tepki
Trump terörist olarak ilan edecekti! Meksika'dan sert tepki
GİRİŞ 29.11.2019 16:16 GÜNCELLEME 29.11.2019 16:16

Meksika Senato Başkanı Monica Fernandez Balboa, Senato'nun Twitter hesabından paylaşılan konuşmasında, "Senato, ABD Başkanı'nın, Meksikalı suç örgütlerine getirilecek olası 'terörist' tanımına ilişkin beyanını reddettiğini ifade ediyor." dedi.

Balboa, Senato'nun, "ulusal birlik ve egemenliğin sonuna kadar savunulması görüşünü tasdik ettiğini ve başka bir ülkenin herhangi bir müdahale girişimini reddettiğini" bildirdi.

300 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Meksika'da 2006'da kartellere açılan ve halen galip gelinemeyen savaşın oluşturduğu şiddet sarmalında şu ana kadar 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 340 bini aşkın Meksikalının yerlerinden edildiği süreçte, yaklaşık 40 bin kişi de kayboldu. 

120 milyon nüfuslu Meksika'da geçen yıl önemli bölümü uyuşturucu kartelleriyle bağlantılı 35 bin 964 cinayet işlendi.

Ülkede, 2017'de 32 bin 79 kişi öldürülürken, bu yıl cinayete kurban gidenlerin sayısı şimdiden 26 bini buldu.

TRUMP "TERÖR GRUBU İLAN EDECEĞİZ" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Trump, salı günü gazeteci Bill O'Reilly'e verdiği mülakatta, "Meksikalı uyuşturucu kartellerini 'terör grubu' olarak ilan edeceğiz. Son 90 gündür bunun üzerine çalışıyorum. Biliyorsunuz, bu mesele kolay değil, geçmeniz gereken süreçler var ve biz de o süreçlerdeyiz." ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın açıklamasının ardından Meksika Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bu konuda görüşme yapma talebi ilettiklerini belirtmişti.

Açıklamada, görüşmenin içeriğinin, terör örgütü ilan etme sürecinin yanı sıra organize suç örgütlerine silah ve para akışına yönelik olacağı kaydedilmişti.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da Trump'ın Meksikalı uyuşturucu kartellerine yönelik açıklamasına karşılık, "İş birliğine evet, müdahaleye hayır." yanıtını vermişti.

Diğer yandan, Lopez Obrador, pazartesi yaptığı açıklamada, uyuşturucu kartelleriyle mücadelede başka ülkelerin müdahalesinin olmaması gerektiğini savunmuş, "Sorunlarımız, Meksikalılar tarafından çözülecek. Başka bir ülkeden müdahale istemiyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan flaş açıklamalar! "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş..."
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek