Fransa alev alev! Macron için tehlike çanları!

Fransa'da günlerdir sokaklarda protestolara devam eden göstericilerle polis arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Her geçen gün yaralı sayısının arttığı gösteriler Macron'u zor durumda bırakırken, yönetimin emeklilik reformu konusunda ne yapacağı ise henüz bilinmiyor.

GİRİŞ 10.12.2019 20:05 GÜNCELLEME 11.12.2019 10:07
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Fransa'da emeklilik reformuna karşı ayaklanan halk bir haftadır sokaklarda haklarını arıyor. 

 

Yaklaşık 800 bin kişinin katılımıyla perşembe başlayan ve 6 gündür devam eden grev ve gösteriler nedeniyle ülkede ulaşım felç oldu.

Hava yolu şirketleri, grev nedeniyle uçuşların yüzde 20'sinin iptal edildiğini açıklarken, tren seferlerinin sadece beşte biri yapılabildi.

 

Paris metrosundaki aksamalar nedeniyle yaşanan kaos ise sosyal medyada geniş yer buldu.

SÜRESİZ OLARAK DEVAM EDECEK

Başkent Paris'in yanı sıra Marseille, Bordeaux, Rennes, Lille ve Lyon gibi büyük kentlerde de halk Macron politikalarına karşı sokaklara döküldü.

Sendikalar, hükümetin emeklilik reformu kararında geri adım atmaması halinde, protesto ve grevlerin "süresiz" olarak devam edeceğini duyurdu.

Paris'teki gösterilerde bugün yaklaşık 6 bin polisle eylemciler arasında henüz bir arbede yaşanmasa da önceki günlerde Fransız polisi sert müdahalesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde yer almıştı.

Çok sayıda kafe ve restoranın güvenlik nedeniyle kepenk indirdiği Paris'te bazı bankalar da kapalı kaldı.

ERDOĞAN'DAN FRANSA'DAKİ GÖSTERİLER HAKKINDA ÇARPICI AÇIKLAMA

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da aylardır devam eden Sarı Yelekliler eylemiyle ilgili olarak, "Paris'te sarı yelekliler çıktı, hadi çöz bakalım, durdur bakalım. Niye durduramıyorsun? Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste." dedi.

Erdoğan'ın Sarı Yelekliler eylemi üzerinden Fransa'ya yönelik eleştirileri, iki ülke arasında NATO ve YPG konusunda gerginliğin yaşandığı döneme denk geldi. Türkliye'yi DEAŞ ile birlikte çalışmakla suçlayan Macron, ulusal güvenlik adına Türkiye'nin DEAŞ'lı teröristlerle ilgili 'belirsizliğinin' de çözülmesi gerektiğini ileri sürdü. "Şu anda ortak düşmanımız terörist gruplardır" diyen Fransız lider, "Üzgünüm ama masadakilerin ortak bir terörizm tanımı bile yok" dedi.

BÖL PARÇALA YUT ANLAYIŞI DEVAM EDİYOR

"İslam ülkelerini böl, parçala, yut anlayışıyla emperyalist anlayış yoluna devam ediyor" diyen Erdoğan, "Batı kaynaklı tehditlere karşı çocuklara, kadınlara, yaşlılara, engellilere ne kadar iyi sahip çıkarsak aile yapımızı o derece korumuş oluruz. İletişim araçlarının Batı kaynaklı içeriklerinin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan erozyona karşı teyakkuz halinde bulunmalıyız." diye konuştu.

EMEKLİLİK REFORMUNA TEPKİ ÇIĞ GİBİ

Sarı yeleklilerin gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev başlatmıştı.

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkiliyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

EYFEL KULESİ DE KAPATILDI

Paris'te polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın etrafında barikat kurarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. Başkentte güvenlik için 180'i motorlu 6 bin polis görevlendirildi.

Sarı yeleklilerin de katıldığı gösteriler nedeniyle ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatıldı, hızlı tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi.

Yerel medyaya göre, Paris'teki ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'i iş bıraktı.

YORUMLAR 70
  • Deli 4 yıl önce Şikayet Et
    Makarna bizimle ugrarşmaktan kendi ülkesinde cözüm bulmaya vakti yok.sanki adam Türk vatandaşı
    Cevapla
  • Davut 4 yıl önce Şikayet Et
    Ateşleri bol olsun her iki cihanda
    Cevapla
  • Cenk 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp ile beraber gezi olaylarını düzenlemişlerdi. Beter olun
    Cevapla
  • parola 4 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsunlar
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu olaylar tüekiyede olsaydı tüm dünya ayağa kalkmıştı. BBC NBC hani neredesiniz sizde bizim gibi fransada olan olaylar konusunda kaygılı değil misiniz?:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü