Dünya medyası son dakika duyurdu: Libya Türkiye'den resmen talep etti

Son dakika haberi: Libya Hükümeti, resmi olarak Türkiye'den askeri yardım talep etti. Başkan Erdoğan, ''Bizim bu anlaşma ile amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değildir, hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Meclis açılır açılmaz ilk iş tezkereyi Meclis'e sunacağız.'' ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'den Libya'nın isteğine ilk cevap geldi.

GİRİŞ 27.12.2019 00:43 GÜNCELLEME 27.12.2019 00:43
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Libya hükümeti Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etti. Libya'nın talebi dünya medyası tarafından 'acil' koduyla duyuruldu.

TÜRKİYE'DEN İLK CEVAP: TÜRKİYE OLARAK DUYARSIZ KALAMAYIZ

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler'den son dakika açıklaması geldi. İşler, ''Libya'da BM'nin meşru gördüğü Ulusal Mutabakat Hükümetinin Türkiye’den askeri yardım talebine Türkiye olarak duyarsız kalamayız. 361 yıl ortak geçmişimiz olan Libya’nın Meşru hükümetinden gelen davete Türkiye olarak olumlu cevap vereceğiz. Gazi Meclisimizin Libya’ya askeri destek verilmesine ilişkin tezkereye onay vermesiyle kardeş Libya halkının ve meşru hükümetinin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha göstermiş olacağız.'' dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN DA AÇIKLAMIŞTI

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus ziyareti sonrasında Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu.

LİBYA'YA ASKER GÖNDERME

Dün sordular, asker gönderecek misiniz diye, biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. Hem deniz yetki alanlarının sınırlandırılması hem de mutabakat ile Libyalı kardeşlerimize verdiğimiz desteği bir kez daha teyit ettik. Bizim bu anlaşma ile amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını gasp etmek değildir, hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Biz bu adımı atmamış olsaydık, Türkiye'yi hapsedecek bir oyun sahnelenecekti. Meclis açılır açılmaz ilk iş tezkereyi Meclis'e sunacağız.

LİBYA BÜYÜKELÇİSİ: ASKERİ DESTEK LİBYA HALKININ YARARINA OLACAK

Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdülkadir, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde (AYBÜ) "Libya'nın Dünü, Bugünü ve Geleceği, Libya-Türkiye İlişkileri" paneli sonrasında AA muhabirine konuştu.

Türkiye-Libya ilişkilerinin yüzyıllara dayandığını belirten Abdülkadir, Türkiye'nin Libya halkının her zaman yanında olduğunu söyledi.

Abdülkadir, Türkiye'nin Libya'ya olası askeri desteğine ilişkin bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu belirterek, "Libya'nın savaşçılara sahada destek olacak hava savunma, özel eğitim ve uzmanlığa ihtiyacı var. Sahada yeterli insanımız var." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin olası askeri desteğinin Libya halkının yararına olacağından şüphe etmediğini dile getiren Abdülkadir, şunları kaydetti:

"Askeri destek, Libya halkına bir zarar anlamına gelmez, bu destek güvenlik ve istikrara da yardımcı olacaktır. İki ülke sadece dost değil aynı zamanda kardeştir. Kıbrıs meselesinde ihtiyacı olduğunda Türkiye'yi destekleyenlerden biri de Libya'ydı, Türkiye de ihtiyaç duyduğumuzda bize cevap veriyor."

 

DOĞU AKDENİZ'DE ARAMA ÇALIŞMALARI

Kıbrıs açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama konusu başka bir konudur. Bölgede faaliyet gösteriyoruz. Ülkemizin ve KKTC'deki kardeşlerimizin haklarını korumak için gereken her şeyi yapmakta kararlıyız. Türkiye'nin petrol ve gaz arama çalışmaları başladığında CHP buna da karşı çıktı. Karadeniz'de geldiler, Exxon orada sondaj çalışmaları yaptı, 200 milyon dolar harcadı, petrol çıkaramadı. Bunlar bundan bihaber. Ne yaparsanız yapın biz netice Allah'tan diyoruz, yola devam ediyoruz. Ana muhalefetin bu tavrı Yunan medyasına bolca malzeme verdi. Sadece ana muhalefet konusunda yerli ve milli olmayı başaramadık. İnşallah milletimizle onu da başaracağız. 

Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren yeni haritaDoğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren yeni harita

LİBYA MUTABAKATI

Türkiye'nin tabii bir medeniyet ve tarih havzası bulunuyor. Akdeniz ve Kuzey Afrika bu havzanın en önemli parçalarındandır. Libya'daki her gelişme bizi yakından ilgilendiriyor. Hem Osmanlı hem de Osmanlı subayı Gazi Mustafa Kemal'in yadigarıdır. Sen Gazi'nin kurduğu partiydin, o inat var ya değişmez. Gazi Mustafa Kemal 1911'de Libyalı kardeşlerimizi işgalcilere karşı teşkilatlandırmış ve onlarla savaşmıştır. Haberin var mı Bay Kemal. 

Kuzey Afrika'nın tamamı gibi Libya'da ülkemizle bağı bulunan binlerce kardeşimiz bulunuyor. Kardeş Libya halkının yaşadığı sıkıntıları takip ediyoruz. meşru hükümete karşı darbeci general tarafından başlatılan saldırılara en başından beri karşı çıktı. Darbeci generale karşı mücadele yürüten Trablus yönetimine her türlü desteği verdik, veriyoruz. Libya ülkelerimizin deniz yetki alanlarının çakışması nedeniyle denizden de komşumuzdur. 2012'de ilk adımlarını attığımız çalışmaları 27 Kasım'da neticelendirdik.

TARİHİ ANLAŞMA RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMIŞTI

Türkiye ile Libya arasında imzalanan 'Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı' muhtırası Resmi Gazete'de yayımlandı.

Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Mutabakata göre Türkiye, Libya'da Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına destek verecek.

İki ülke ortak tatbikat ve istihbarat paylaşımında bulunacak. Kara, deniz ve hava araçları ile eğitim üsleri tahsis edilebilecek.

Ayrıca Ortak Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi de kurulabilecek.

YORUMLAR 98
  • Samet 4 yıl önce Şikayet Et
    Haberdeki haritayı fark ettiniz mi ? Artık Filistin diye bir devlet yok
    Cevapla
  • aslann 4 yıl önce Şikayet Et
    ne işiniz var orda libyada ne işiniz var suriyede ne işiniz var gelsenize ülkenize.. katarda ne işiniz var somalide ne işiniz var peki ? tunus da ne var iş cezayir. i. rahat bırakın venezuella da ne yaptınız ki cibuti hadi orda ne işiniz var hiç aklımız ermiyor....(bay kemal)
    Cevapla
  • Ülkeci 4 yıl önce Şikayet Et
    Düşmana fırsat vermeden acilen sahaya inmemiz lüzum olmuştur. Hiç kaybedecek zamanımız yoktur. Türkiye'nin olmadığı yer Türk'e dar ediliyor. Bizim her yerde olmamız gerek.
    Cevapla
  • Fırat 4 yıl önce Şikayet Et
    İttihad-ı islam için ilk adım olacak inşallah
    Cevapla
  • Abdullah Gazi BONCUK 4 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Yaradan Cenabı Allah Askerimizi, Milletimizi, Devletimizi ve Cumhur Başkanımız ile Yolunda Yürüyenleri Muvaffak Kılsın İnşallah.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Tatlı sona bağlama yolları aranmalı. Savaş demek insan ölümü demektir. Müslümanı, Hıristiyanı, Musevisi...hepside insandır. Anlaşma uzlaşma varken neden ölüm olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama