Teyakkuza geçtiler: İran intikamını böyle alabilir!

ABD'nin Bağdat'ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Süleymani'yi öldürmesi sonrası bölgede gelişmeler sürüyor. İran'ın misilleme açıklamalarını değerlendiren uzmanlar ise, İran'ın misillemesinin siber saldırı kapsamında olması ihtimali üzerinde duruyorlar.

Teyakkuza geçtiler: İran intikamını böyle alabilir!
Teyakkuza geçtiler: İran intikamını böyle alabilir!
GİRİŞ 04.01.2020 12:18 GÜNCELLEME 04.01.2020 12:18
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

ABD'nin Bağdat'ta İranlı komutan Süleymani'yi öldürmesi sonrasında bölgedeki sıcak gelişmeler devam ediyor. İran'ın misilleme ve intikam açıklamaları sonrasında başta İsrail ve ABD olmak üzere bölgedeki pek çok ülke teyakkuza geçti. Uzmanlar ise, İran'ın saldırısının siber ortam üzerinden olma ihtimali üzerinde duruyorlar.

 

 

İran ve ABD arasındaki siber çatışma son dönemde azalmış olsa da Süleymani'nin ölümünün bu dengeleri değiştireceğini düşünen güvenlik uzmanları İran ile ABD arasındaki siber düşmanlığın gerçek bir savaşa dönüşme olasılığının arttığını duyurdu.

İran'ın intikam yemini etmesi ile siber saldırıların güç ve güvenlik sistemleri, sağlık tesisleri, bankalar gibi kritik altyapılara yönelik yapılabileceği endişelerini açığa çıkardı.

 

 

İran, 2010 yılındaki Stuxnet saldırıs sonrasında siber kuvvetlere özzellikle yatırım yaptı.

Tufts Üniversitesi'nde siber güvenlik politikası uzmanı olan Prof. Josephine Wolff, Guardian'a verdiği röportajda "İran'ın sabotajlarını gördük ancak kan dökülmedi. Şuanda konuşma tarzlarından bu yeteneğe sahip oldukları görülüyor. Bunu kullanmayı düşünecekleri bir an" açıklamalarında bulundu.

Wolff, ABD ve İran arasındaki siber çatışmanın iki ülkenin şiddetsiz bir şekilde karşı karşıya gelmesini sağladığını söyleyerek, "Süleymani'nin öldürülmesi buna son verebilir. Bunun için çok fazla normumuz yok, yanıtın ne olacağını söylemek zor" dedi.

Siber güvenlik firması olan FireEye'de istihbarat analiz direktörü olan John Hultquist, "İran'ın misillemesi özel sektöre odaklanacak. Siber saldırı ve yıkım ile ABD'yi etkileyeceklerdir. Sistemleri manipüle edebildiklerini sanmıyoruz. Ancak büyük olasılıkla sistemleri toplu olarak silebiliyor veya her şeyi durdurabiliyorlar" açıklamalarında bulundu.

Hultquist, siber savaşın İran ve ABD arasındaki savaş alanını değiştirdiğini kaydetti ve “Bu yüzden asimetrik bir savaş alanı seçiyorlar” dedi. 

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 69
  • Turk 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran tarihte savas kaybetmeyen ulkedir abd yanina birakmaz bu yapilani
    Cevapla
  • Abdurrahman 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuyu kapat gitsin. İran çok ayaklı katır.
    Cevapla
  • Sherlock 4 yıl önce Şikayet Et
    iranı fazla küçümsemeyin bence
    Cevapla
  • Cihan 4 yıl önce Şikayet Et
    İran'dan bir cacık olmaz.
    Cevapla
  • Hyr 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah hesabi çok iyi tutuyor.amerikalılar öldürdüğü kadar gayfunda su taşkonında ölüyor . İran öldürdüğü miktar biraz çok oldu şimdi onların hesabı sıfırlama ak. Siz siz olun cana kıymayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı