Vuracağız demişti... Trump'tan İran geri adımı

ABD Başkanı Trump, daha önce yaptığı açıklamada İran'ın kültürel değerlerinin de yer aldığı 52 hedefi vurma açıklamasından geri adım attı. Trump, "İran'da kültürel yerlerin hedef alınması konusunda kanunlara uymak isterim" dedi.

Vuracağız demişti... Trump'tan İran geri adımı
Vuracağız demişti... Trump'tan İran geri adımı
GİRİŞ 08.01.2020 01:01 GÜNCELLEME 08.01.2020 04:38
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD ile İran arasındaki gerilim zirve yaptı, iki ülke savaş eşiğine geldi. İki ülkeden de günlerdir restleşme açıklamaları geliyor.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'i Beyaz Saray'da kabul eden ABD Başkanı Trump, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi kararını bir kez daha savunan Trump, Süleymani'nin Irak'ta Hizbullah'ın tepe yöneticisi ile seyahat ettiğini ve "kötü planlar" yaptığını iddia etti.

 

 

Trump, Süleymani'nin Barack Obama döneminde "terörist" kategorisinde tanımlandığını ve geçmişini iyi bildiklerini belirterek, yaptıkları işten emin olduklarını dile getirdi.

Süleymani'nin ortadan kaldırılmasıyla hem kendilerine hem de birçok ülkeye "büyük bir iyilik" yaptıklarını savunan Trump, "ABD, İran'dan gelebilecek herhangi bir karşı saldırıya cevap vermeye hazırdır ve bu olursa karşılığını vereceğiz." dedi.

IRAK'A ÜSTÜ KAPALI GÖZDAĞI

Trump, ABD'nin Irak'tan ayrılmaya hazırlandığını belirten söz konusu mektupla ilgili olarak da değerlendirme yaparak, mektubun otantik olup olmadığını bilmediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın sözlerini tamamlayarak, söz konusu mektubun "imzasız bir taslak metin" olduğunu vurguladı.

Trump, günün birinde Irak'ın ülkedeki Amerikan varlığıyla ilgili kendi kararını vereceğini, ancak şu anda bunun doğru bir zaman olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bir noktada biz Irak'tan çıkmak istiyoruz, sonsuza kadar orada kalacak değiliz fakat şu anda doğru zaman değil. Ayrıca bu ülkede ciddi miktarda paralar harcadık, eğer çıkacaksak onları telafi etmek isteriz. Eğer Irak, ABD askerlerini şimdi ülkeden çıkarırsa bu, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey olur."

Trump, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılması sürecinde "kendilerine saygılı davranılmaması durumunda" Irak'a ciddi yaptırımlar uygulayabileceğinin de altını çizdi.

"KÜLTÜREL ALANLAR VURMAYACAĞIZ"

Daha önce İran'a ait bazı kültürel alanları da vurabileceğini dile getiren Trump, bu seferki açıklamasında ise önceki yorumundan geri adım attı.

Trump, "herhangi bir kültürel alan söz konusu olduğunda uluslararası kurallara uyacaklarını" vurguladı.

"LİBYA KONUSUNDA HERKESLE GÖRÜŞÜYORUZ"

Diğer yandan Trump, bir soru üzerine, Libya konusunda ilgili ülke liderleriyle görüştüğünü, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile kısa süre önce konuştuğunu aktardı.

Trump, "Şu anda birçok ülkenin Libya'da dahli var; Rusya'nın ve diğer ülkelerin. Bu ülkelerle görüşüyoruz. Bizim net bir duruşumuz var. İşe yarayacak bir barış planı üzerinde çalışabilir miyiz diye buna bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis bu bölümde yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmanın provokatif olduğunu" savunurken, Trump bu hususta bir yorumda bulunmadı.

Öte yandan Trump, Yunanistan ile F-35'ler konusunda görüşmeler yapacaklarını ve şartların uyuşması halinde uçakların satışının mümkün olabileceğini kaydetti.

"52 HEDEF BELİRLEDİK"

ABD Başkanı Trump, daha önce yaptığı açıklamada "Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor." ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR 34
  • memo can 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump kanuna mi uyuyor muahhaha güldürme beni. Iranla anlasma yapip onlarin gözünde cok kuvvetlenen kumandani öldürdünüz. ayni tasla iki kusu vurdunuz. abd askerlerini Iraktan cikarmaz artyk ve silah satisinda yükselis cünkü Dünya tedirgin aman iran abdyi mi vuracak abd irana tükürecekmi. yahu bunlar birbirleriyle anlasiyorlar senelerdir. sizin tiyatroyu yutmiyoruz.
    Cevapla
  • ne oldu 4 yıl önce Şikayet Et
    ulan asıl ehlibeyt düşmanı siz sapıklarsınız hz hüseyini kerbelada satan hainler sonrada muharrem ayında günah çıkartın zincirleyin kendinizi sizi sapık mecusi şialar.ulan aşağılık sapıklar siz hiç sunnilerden ehlibeytte söveni duydunuz mu.ama siz sahabeye o necis ağzınızla sövüyorsunuz.sizi zındık münafıklar.siz kim ehlibeyt kim.siz onların eline su dökemezsiniz.
    Cevapla
  • Ömer Halis 4 yıl önce Şikayet Et
    yiyin birbirinizi
    Cevapla
  • TUFAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazi yorumlardan nesil Ahlibeyt Düşmani olduklari anlaşiyor, Iran böyüklükta daş başiniza düşsün sizi yazidiler Sizi
    Cevapla
  • Kayı boyu 4 yıl önce Şikayet Et
    1400 sene evvel olmuş bir olayın davasını bu gün görenlerin hele intikamımı çoluk çocuk öldürerek alanların da Allah belasını versin. Ehli beyt başımızın tacı, onlar için can feda . Siz Ehli beyt sevdalısı oldunuz da bu güne kadar ne yaptınız Yemende, Suriyede,İrakta katliam yapmaktan başka.
    Cevapla
  • Araştır, öğren 4 yıl önce Şikayet Et
    Araştır biraz haberlere hemen inanma. O vurduğu üsler boş mu dolu mu. 80 abd askeri öldü mü ölmedi mi? Kafanı çalıştır. Sonra ehlibeyt düşmanı de. Asıl düşman kim öğren.
    Cevapla
  • Eman 4 yıl önce Şikayet Et
    ehli beyt bizim peygamberimizin ehli beyti alakası bile yok sizi iyi dolduruyorlar matemlerde hakiki hüseyin dostu zulmetmez sivil kıyımı yapmaz mert olur. İdlipte Halepte neler yaptıklarını çoluğa çocuğa kıydıklarını dünya gördü.
    Cevapla
  • Egeliden 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş savaşa dönerse abd natoyu devreye alır.o durumda üsleri kullanmak ister ise bizim duruşumuz çok kritik seviyeye gelir.Türkiye incirliği kullandırmak istemeyecektir.kullandırırsa İranla,kullandırmazsa abd ile papaz olur..Zor kararlar bizi bekliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu: Saldırıların sonlandırılması talebini reddediyoruz
Fiyatını duyanlar inanamadı! Piyasayı karıştıracak SUV