Sadece bir ülke imzalamadı! Türkiye'ye karşı hamle

Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerin ve Rum Yönetiminin dışişleri bakanları, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'nin davetiyle başkent Kahire'de bir araya geldi. Dışişleri bakanları iç savaşın devam ettiği Libya'da siyasi çözüm çağrısında bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısına katılmadı ve Libya toplantısının sonuç bildirisini imzalamadı.

Sadece bir ülke imzalamadı! Türkiye'ye karşı hamle
Sadece bir ülke imzalamadı! Türkiye'ye karşı hamle
GİRİŞ 09.01.2020 07:47 GÜNCELLEME 10.01.2020 05:39
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, buradaki konuşmasında, "Türkiye'nin Libya'da aşırılık yanlılarına destek vermeye devam ettiğini" iddia ederek, uluslararası toplumun Libya'da fikir birliği oluşturmak için çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Libya'daki şiddet ve aşırılık yanlısı güçlerin seçim sonuçlarını kabul etmediğini ve kazanan partiyi yönetimden uzaklaştırdıklarını savunan Şükri, Libya'daki savaşın durdurulması için siyasi çözümlerin müzakere edilmesi gerektiğini dile getirdi. Şükri, "Uluslararası toplum, aşırılık yanlısı gruplara Türkiye'nin desteğinin devam etmesini durdurmalıdır" dedi.

 

"ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENDİ"

 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Libya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmaları eleştirdi. "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ı da ilgilendirdiğini söyleyen Fransız bakan, uluslararası hukukun çiğnendiğini kaydetti.

"ANLAŞMA GEÇERSİZDİR"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, Türkiye ve Sarrac hükümeti arasında imzalanan anlaşmaların "geçersiz" olduğunu ve Akdeniz’de barış ve güvenliği tehdit ettiğini savundu. Kahire'deki bakanlar buluşmasında bu konuda görüş birliğinin hakim olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'NİN LİBYA POLİTASINDAN RAHATSIZIZ"

GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Türkiye'nin Libya sorununa müdahalesinin bölgesel istikrarı tehdit ettiğini öne sürdü. Güney Kıbrıs yönetiminin "Türkiye’nin, Doğu Akdeniz bölgesindeki haklarını kullanması ve bölgesel istikrarı tehdit etmesinden mustarip olduğunu" iddia eden Christodoulides, Türkiye'nin Libya politikasına karışmasından da rahatsız olduklarını söyledi.

BİLDİRİYE İMZA ATMADI

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise, basın toplantısına katılmayarak Libya toplantısının sonuç bildirisini imzalamadı. İtalyan basınında çıkan haberlerde, Di Maio’nun bildiriyi "çok dengesiz" olarak tanımladığı aktarılırken, mevkidaşlarından Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac'a karşı sert tutumlarını yumuşatmalarını istedi. Di Maio'nun, toplantıda Berlin Süreci’ne vurgu yaparak, bu sürece dengelerin bir tarafa kaymış şekilde gidilmemesi, diyalog ve itidalli olmaları gerektiğini söylediği kaydedildi.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığından toplantıya dair yapılan açıklamada ise "İtalya, her türlü dış müdahaleye karşı. Ateşkes en kısa sürede sağlanmalı ve Berlin konferansı için bir tarih belirlenmelidir" ifadesi kullanıldı

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 36
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Stratejide kural; bir kazanım elde edildiyse durum üstünlüğü elde edildi demektir, tempoyu artırmak ve durumdan faydalanma sürecini sürdürmek gerekir. Geri düşülürse ilk kazanımdan da kayıplar olur. Suriye’de elde edilenler boşa değildir, Rusya ile ilişkiler, Doğu Akdeniz’de fırsatları birlikte elde etme yaklaşımı önemlidir. Hem de Atlantik-Pasifik güç dengeleri içinde küresel sistem yeni bir denge arayışı içindeyken Türkiye de tarihte Avrupalıların sürdürdüğü politikaların benzerini cesurca yöntem olarak kullanmalıdır.
    Cevapla
  • Hüseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    CHP li blok çok sevindi, ama boşuna.. Onlar CHP ile birlikte Suriye'ye girmemize de karşıydılar. Tabii ki, Türkiye SURİYE de..
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahlaksız Sisi köpegi Şükri ,seçim sonuçlarını kabul etmeyen ve seçilmiş Cumhurbaşkanına darbe yapan alçak sizsiniz. Türkiye,Libya'da yapmak istediğiniz darbeye engel oldu diye biryerleriniz tutuştu , şimdi avaz avaz bağırıyorsun. Ecelin yakındır O efendilerinde seni kurtaramayacaklar. ALLAH'dan başkasından korkmayan KAHRAMAN TÜRK ASKERİ ORAYA GELDİ.
    Cevapla
  • Kader 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp ip saadet hdp bunların ortakları hafterin yanında ısrail ve yunan için çalışıyor libya teskeresine hayır oyu verdi
    Cevapla
  • Kader 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizi akdeniz de yok sayacaklar haklarımızı gasp edecekler denize adım attirmsyacaklar sonra da barıştan haktan hukuktan bahsedecekler kafanız iyi mi biz size siz bir gram birşey alamazsınız diyormuyuz sizde alın bizde herkes hakkını alsın diyoruz hırsızlar eski türkiye yok bekleyin imamın oğlu gelirse akdenizi size komple verecek ama şu an bizim sözümüz geçiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…