Dünya ayağa kalktı! İran'dan peş peşe açıklamalar! Çarpıcı talimat

Son Dakika Haberi: ABD, İngiltere, Ukrayna ve Kanada'nın peş peşe "Uçağı İran füzeyle düşürdü" iddialarına Tahran yönetiminden ilk cevap geldi. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının füzeyle vurulduğu yönündeki iddiaların ABD'nin algı operasyonu olduğunu savundu. İran'dan şu ana kadar toplam 3 açıklama gelirken, uçağın düşürülme anına ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı.

GİRİŞ 10.01.2020 07:37 GÜNCELLEME 11.01.2020 07:25
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

İran'da İmam Humeyni Havaalanı yakınlarında 176 kişinin bulunduğu Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kalktıktan kısa bir süre sonra teknik arızadan dolayı düşmüştü. İran devlet televizyonu, düşen uçağındaki tüm yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

 

Başta ABD olmak üzere, Kanada, Ukrayna ve İngiltere uçağın İran tarafından füzeyle vurularak iddia etmişti.

NEW YORK TİMES'IN "GÖRÜNTÜLERİ DOĞRULATTIK" DEDİĞİ VE UÇAĞIN DÜŞÜRÜLME ANINA AİT OLDUĞU İDDİA EDİLEN GÖRÜNTÜLER

 

İRAN'DAN SUÇLAMALARA CEVAP

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, yaptığı son dakika yazılı açıklamada İran Sivil Havacılık Kurumunun, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) kararlarına göre kaza inceleme komisyonu kurduğunu ve olayı şeffaf, dikkatli ve süratli şekilde incelediğini ifade etti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii...

BAZI ÜLKELERE TEKLİF

İlgili ülkelerin uzmanlarının katılımıyla kazanın tüm yönleriyle incelendiğini aktaran Rebii, uçağın sahibi Ukrayna, üretici firma Boeing, motor üreticisi Fransa ve kazada vatandaşları ölen ülkelerin de tahkikata dahil olabileceğini kaydetti.

RUHANİ TALİMAT VERDİ

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla teknik incelemelerin düzenli ve süratli bir şekilde yapıldığını ve tamamlandığında ilan edileceğini ifade eden Rebii, ABD'den gelen açıklamayla ilgili olarak ise "ABD, tamamen alışık olduğumuz algı operasyonunun bir parçası olarak Pentagon'dan adını vermek istemeyen bir yetkilinin ağzından uçağın isabet eden 2 füze nedeniyle düştüğü yönündeki haberi basına yaydı. Bu iddianın gelecekte gerçekten uzak ve yalan olduğu ortaya çıkacağı için, kimse sorumluluğu üstüne almayacak" görüşlerini paylaştı.

"ALGI OPERASYONU" İDDİASI

ABD'yi yalan üretmek ve algı operasyonu yapmakla suçlayan Rebii, "ABD hükümetinin ve bilerek ya da bilmeyerek onunla birlikte hareket edenlerin yürüttüğü algı operasyonu acılı ailelerin yarasına tuz basmaktadır. ABD, bu algı operasyonunda hedefine ulaşmak için olayda hayatını kaybedenlerin ailelerini de kurban seçiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İKİNCİ AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Musevi de iddialara tepki göstererek, ilgili ülkelerin çalışmalara katılmasını memnuniyetle karşılayacaklarını belirterek, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve bu konuda elinde belge bulunan tüm devletlerden ellerindeki bilgileri inceleme komisyonuna ulaştırmalarını istedi.

ÜÇÜNCÜ AÇIKLAMA

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzadeh, "ABD ve Kanada'yı füze saldırısı iddiasını destekleyen verileri yayınlamaya çağırıyoruz. Kesin olarak söyleyebiliriz ki, uçak füze ile vurulmamıştır. Bizim elimizde kara kutuları analiz edecek donanım mevcut. Eğer yardım lazım olursa Rusya, Kanada, Fransa veya Ukrayna'ya gönderebiliriz. Soruşturmayı sonlandırmak çok uzun sürecek. 2-3 yıl sürebilir" dedi.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzadeh....

FRANSA SORUŞTURMAYA DAHİL OLDU

Tahran'da kalkışından kısa bir süre sonra düşen yolcu uçağıyla ilgili soruşturmada, Fransa Araştırma ve Analiz Bürosu yetkilisi de yer alacak.

AB'DEN ÖNEMLİ ÇAĞRI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağına ilişkin "açık ve detaylı" soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu. Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Michel, hayatın kaybedenlerin yakınlarının ne olup ne bittiğini bilme hakkına sahip olduğunu kaydetti. Michel, "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun düşen Ukrayna uçağına ilişkin açık ve detaylı soruşturma çağrılarını destekliyorum" ifadesini kullandı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 54
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    İran ukrayna uçağını niye vursun ki, vurmak istese vurabileceği çok yer ve seçenek var hemde intikam yeminleri edip savaşın eşiğinde iken. Ukrayna ne alaka, körfez , israil, abd üstleri vs dururken. Ve uçak havada infilak etmemiş anladığım kadarı ile. Bu da bir başka tezat!
    Cevapla
  • orhan38 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran,yillarca abd nin ortadogudaki sunni muslumanlarin icine saldigi bir fitne ulkesi olmustur. Iran,Sunni muslumanlari katletmekten zevk duyan ve bunu ibadet hatta cihat sayan bir kukla devlettir.O yuzdendir ki hem abd hem israil ve hem de batili ulkeler ,sunnilere karsi boyle bir fitne ulkesini yok etmeyi asla istemezler.Ha kendi aralarindaki restlesmelerin yuzde 90 da hep iran halkinin gazini almak icindir.Gaz almak icin abd ve israil bile bu sefer gostere gostere irana yardim etmistir..Israil bile taraflarin catismasina bizi dahil.etmeyin demistir.Hepsi de biliyor ki ortadoguda iran olmasa hak ile batil daha fazla belli olacak ve bu da emperyalist somurgeci guclerin sonunu getirecek..
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyy ABD; Ortadoğu ülkelerinin İsraile düşman olmayacak şekilde dizaynı için "ABD askerlerini Irak savaşında ARAP çölllerine sürdün..Uydur kaydır ikiz kuleleri ve Saddam'da kimyasal var bahanesiyle..Yine aynı masallarla İsraile yaranmak için "İRAN'A KABADAYILIK" yapıyorsun..YAZIK Kİ NE YAZIK...!! Koskoca ABD'yi kim yönetiyor bi çıkıp açıklayın artık???
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrail
    Cevapla
  • Safya HARMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu ülkeleri kendi aralarında yeni bölgesel bir birlik sistemi oluşturabilirse, bölgenin güven, istikrar ve ekonomisini güçlendiren bir yapıya kavuşulur. Böylece ABD, Avrupa Birliği, Nato gibi yapılar da ortadoğuda istikrarı sağlamak üzere harcadıkları trilyonlarca dolar maliyetli ekonomik ve askeri külfetten kurtulacakları için memnun olacaklardır.
    Cevapla
  • Safya HARMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'e yaptırım uygulamak lazım , trilyonlarca dolar tazminat talep edilebilecek, uluslararası kamuoyunun da inkar edemeyeceği milyonlarca kanıt ve gerekçe de mevcut.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan IMF açıklaması
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü