Son dakika: Libya'da savaş uçakları saldırdı, ülkenin can damarları kapatıldı

Son dakika haberi: Berlin'de düzenlenecek Libya konferansı öncesi sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Libya'nın meşru temsilcisi UMH, Halife Hafter'e bağlı savaş uçağının başkentin 300 kilometre doğusundaki Ebu Greyn beldesini hedef aldığını duyurdu. Hafter güçlerinin 5 ayrı petrol ihraç limanlarını da kapattığı açıklandı. Ateşkes çağrısı, ihlallere rağmen sahada büyük ölçüde geçerliliğini koruyor.

GİRİŞ 18.01.2020 23:50 GÜNCELLEME 18.01.2020 23:52
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Dünyanın beklediği Berlin Konferansı öncesi darbeci Hafter destekçileri yine saldırdı. Taraflar ve uluslararası toplum, Libya krizini görüşmek üzere Berlin'de toplanmaya hazırlanırken, Halife Hafter, ülke ekonomisinin can damarı petrol sektörüne yönelik adımlar atmaya başladı.

Darbeci Hafter güçleri, Libya'nın can damarı olan petrol limanlarını kapatmaya başladılar.

MEŞRU HÜKÜMETTEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

UMH'ye bağlı birliklerin düzenlediği Öfke Volkanı Operasyonu'nun resmi sayfasından UMH birliklerinin Sözcüsü Muhammed Kanunu imzasıya yapılan açıklamada, Hafter'e bağlı savaş uçaklarının, başkenti Trablus'un 300 kilometre doğusundaki Ebu Greyn beldesini hedef aldığı belirtildi.

 

 

Can kaybının yaşanmadığı vurgulanan açıklamada, söz konusu adımın Berlin Konferansı öncesinde yeni bir ihlal teşkil ettiği kaydedildi.

İHLALLERE RAĞMEN GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

Türkiye ve Rusya'nın Libya'daki taraflara 12 Ocak gece yarısı devreye girmek üzere yaptığı ateşkes çağrısı, ihlallere rağmen sahada büyük ölçüde geçerliliğini koruyor.

Libya’nın darbeci generali Hafter, Atina’da Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Dendias ile bir araya gelmişti.

HAFTER GÜÇLERİ PETROL LİMANLARINI KAPATTI

Libya'da petrolün çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu, yayımladığı yazılı açıklamada, Hafter'e bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları isimli silahlı gruba yine Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesi'nden gelen talimatla beş ayrı petrol ihraç limanının kapatıldığını duyurdu.

Libya petrol

İHRACATIN YÜZDE 60'I PETROL HİLALİ BÖLGESİNDEN

Libya'nın doğusundaki Petrol Hilali olarak adlandırılan bölgede Zuveytine, Brega, Ras Lanuf ve Sidre petrol limanları bulunuyor. Aynı zamanda petrol kuyularının bulunduğu bölgede yapılan üretim, tüm petrol ihracatının yüzde 60'ını oluşturuyor.

Libya-petrol, hafter

Halife Hafter'e bağlı gruplar bu petrol kuyularının bulunduğu bölgeyi ellerinde tutarken, bu kuyuların yönetimi merkezi Trablus'ta bulunan bağımsız Libya Ulusal Petrol Kurumu tarafından yürütülüyor.


LİBYA HÜKÜMETİNDEN PETROL UYARISI GELMİŞTİ: CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUR

Ülkedeki petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatını yöneten Libya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Libya'nın can damarının taraflar arasında tartışma konusu yapılmaması istendi.

Libya'da Hafter'e bağlı milislerin saldırıları protesto edildi

 

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Petrol ve doğal gaz Libya ekonomisinin can damarıdır ve siyasi müzakere unsuru olarak kullanılmamalıdır. Petrolün üretimi ve ihracatının kesilmesi Libya ekonomisinde ciddi sonuçlar doğuracaktır."

KRİTİK TOPLANTIYA BAŞKAN ERDOĞAN DA GİDECEK

İletişim Başkanlığı konuyla ilgili açıklamada bulundu;

Türkiye, Libya’da, 2259 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı temelinde uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yönelik saldırıların durdurulması, kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi ve Birleşmiş Milletler’in himayesinde Libyalıların sahiplendiği kalıcı bir siyasi çözüme ulaşılması amacıyla yürütülen çabaları başından bu yana desteklemiştir. Bu doğrultuda her seviyede yoğun diplomatik girişimlerde bulunmuş; keza, Berlin Süreci’ne de yapıcı bir tutumla aktif katkı sağlamıştır.

Zirve’de, Libya’da önümüzdeki dönemde barış ve istikrarın süratle tesisi amacıyla atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunulması ve bu yönde somut kararlar alınması öngörülüyor.

YORUMLAR 51
  • keamu 4 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimize çağrım lütfen biran önce şunların işini bitirelim. Hafteri bir fare gibi yakalayıp serracın önüne atalım.
    Cevapla
  • Umk44 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu alçakların uçağı varsa hemen düşürelim şu satılmış hafteri gebertelim
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    sınır aşırı mücadelede maalesef zayıf kalıyoruz, acil; uçağımızın, gemilerimizin, gücümüzün çok daha fazla olması gerekiyor. Yoksa siyonistin adaletine kalırsak hapı yuttuk. chp'ye sorsan "bi şey olmaz" der.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya Hükümeti Türk Askerini davet etti! Berlin konferansından sonra Hafter kendi sonunu belirleyecek!?
    Cevapla
  • acı gerçek 4 yıl önce Şikayet Et
    çok beklersin nasıl bir bakış açınız var anlamıyorumbütün dünya adamın arkasında.araplar davet etti yarın yan çizmeycekleri ne belli
    Cevapla
  • Eskişehirli 4 yıl önce Şikayet Et
    Trablusgarp a uçak yaklaşamaz düşürürler bunu biliyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha