ABD öldürdü, fatura Türklere kesildi

Yeni Şafak Gazetesinde "Fatura Türklere" başlığıyla yayımlanan habere göre; "Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran’daki Türklere yönelik baskı arttı. Son 15 günde 9 İranlı Türk aktivist gerekçesiz gözaltına alındı. Türk tarihi alanında eserler basan yayınevleri kapatıldı.

ABD öldürdü, fatura Türklere kesildi
ABD öldürdü, fatura Türklere kesildi
GİRİŞ 28.01.2020 08:47 GÜNCELLEME 28.01.2020 19:49
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

İran’da son iki hafta içinde aralarında Akber Neimi, Alireza Ferşi, Akber Azad, Behnam Şeyhi, Hemid Nadarlı, Ruzbeh Piri ve Şahin Berzger’in de bulunduğu 9 aktivist gözaltına alındı. Şii yönetimin, Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesine tepkisiz kalıp başsağlığı dilemeyen İranlı Türklerin bu tutumundan rahatsız olduğu, baskıların da bu nedenle arttığı iddia edildi.

 

Alireza Ferşi

İRAN’I DAR EDİYORLAR

 

Süleymani’nin ölümünden sonra İran’ın Türklere yönelik baskısını arttırdığını söyleyen Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi (GAMOH) Başkan Yardımcısı Elyar Türker, yıllardır süren baskının dozunun son 15 günde arttığını kaydetti. Türker, "Aktivistlerin gözaltına alınması, kitabevlerinin kapatılması Türklerin milli, kültürel alanda faaliyet yapmasını engellemek içindir. Yönetim bu şekilde ülke nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan Türklere İran’ı dar etmeyi amaçlıyor. Uluslararası baskı arttıkça, muhaliflerin sesi kısılıyor" diye konuştu.

Akber Neimi

İŞYERİNDE GÖZALTI

Gözaltına alınan aktivistlerden Akber Neimi’nin çocukluk arkadaşı olduğunu belirten Türker, "Tahran’daki İran Havacılık Kurumu’nda çalışıyordu. İşyerinde gözaltına alındı. Evi basılıp kitapları ve bilgisayarına el konuldu. Ailesine bir açıklama bile yapılmadı" diye bilgi verdi. Türker, "Tahran İnkilap Mahkemesi 22 Ocak’ta aralarında Naimi’nin de bulunduğu 4 aktivistle ilgili kararını verdi. İran’da Türkçe’yi savunmanın bedeli 2 yıl hapis ve 2 yıl sürgün oldu" dedi.

YAYINEVLERİNE KİLİT

Türk tarihi ve şiiri üzerine 30 yılı aşkın yayın yapan Tahran’daki Endişeye Nev isimli kitabevi ile İran’da Türkçe kitaplar yayımlayan TakDerakht Yayınevi de yasadışı kitap satmak suçlamasıyla kapatıldı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 91
  • efsane 4 yıl önce Şikayet Et
    turkiyeyle iranin arasini acmak icin boyle algi operasyonlari yapiyorlar
    Cevapla
  • Aytür 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet Rahmetli Erbakanında dediyi gibi Irak Süriye sıra şimdide İrana ordaki Türklere demokrasi getirme zamanı Sonrada Amarika Türkiyedeki Kürtlere getirecek nekadar ajan var heryerde ben ajanlara kızmıyorum onlar işlerini yapıyorda bizim insanımız nekadar aptallaştırılmış adamlar sırayla geliyor göremiyorsunuzda burnunuzun deliyine ne olmuş kokudamı alamıyorsunuz.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    iran bize düşmandır, israil ve abd’ye Dosttur
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben yıllardır irana gidip geliyorum Türkler iran devletinin gerçek sahipleridir Hiçbir baskı yok Israilden nemalanan bazı satılmışlar bu irkçı sözlerle islam ümmeti arasında düşmanlık yaratmak istiyor Bugün hatta ıran ve türkiye ilişkileri düşmanları kıskandıracak kadar iyidir Inşallah daha da iyi olacak ve islam ümmetine izzet getirecekler
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş adamlar sünni düşmanı bizimle olan ilişkileri sadece politik İran tarihinde bize sevmemiştir Kasım Süleyman denen zaat resmen Sünni müslümanları hedef alıp öldürmedimi çiğerlerini kalplarını yerinden söküp çıkardılr İran biraz sapkın planları olan bir ülke persten Türkiye ye dost olmaz geçin bu işleri pkk en büyük destekçisi gördük bunların hepsini türkün Türk’ten başka dostu yoktur o kadar net
    Cevapla
  • Firuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Nerden baskı olup olmadığını anladınız?
    Cevapla
  • azeri akademisyen 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de birileri İran rejimine toz kondurmak istemiyor, ne pahasına olursa olsun. ARKADAŞ, İRAN REJİMİ, ORADAKI TÜRKLERİ, EN BASİT, EN TEMEL İNSANİ HUKUKTAN BİLE NAHRUM BIRAKMIŞ. INANMIYIRSANIZ GİDİN GÖRÜN. Birileri iran rejiminin borazi gibi hep, yandaşlık yapmaya çalışıyor. İnönü'nün Azeri Türklerini İstalin'e verip kurşunlattiği kadar kotuluk yapiyorsunuz, bir gün Türk Dünyası yüzünüze Tükürür.
    Cevapla
  • Analiz mükemmel 4 yıl önce Şikayet Et
    Helllllalll çok dogru
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması