Vatandaş Rusya'ya güveniyor mu? İşte çarpıcı analiz...

Sociall, 2020 Ocak ayında yaptığı kamuoyu araştırmasında, Türk vatandaşların gözünde Rusya'nın imajını ölçtü. Rusya'nın İdlib ve Libya konunusundaki adımlarının vatandaşların güvenini sarstığı belirtilirken, katılımcıların Rusya ile uzun vadeli iş birliğine inandığı görüldü.

Vatandaş Rusya'ya güveniyor mu? İşte çarpıcı analiz...
Vatandaş Rusya'ya güveniyor mu? İşte çarpıcı analiz...
GİRİŞ 30.01.2020 16:43 GÜNCELLEME 30.01.2020 16:43
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Türk vatandaşların gözündeki Rusya imajının ölçüldüğü araştırmada, Türk genelinde 67 ilde bin kişi ile görüşmeler gerçekleştirildi. Araştırmadan çıkarılan çarpıcı sonuçlar ise şöyle:

"Türkiye’nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması Rusya ile ilgili fikrinizi nasıl etkiledi?" sorusuna katılımcıların yüzde 50'si olumlu etkilediğini bildirdi. 35 yaş ve üstü katılımcıların S-400 alımı sonrası Rusya imajının daha olumlu olması ise dikkat çekti. Sonuçların farklı eğitim düzeylerinde birbirine yakın olduğu görüldü.

 


"Rusya'nın Esed rejimi ile birlikte İdlib'i bombalaması Rusya ile ilgili fikrinizi erteledi mi?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 72'si "olumsuz etkiledi" yanıtı verdi. Bu kategoride cinsiyet ve eğitim düzeyi kategorilerinde bir farklılık gözlemlenmedi. 


"Libya'da Rusyanın milisleri desteklemesi Rusya ile ilgili fikrinizi etkiledi mi?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 42'si "kesinlikle olumsuz etkiledi" derken, yüzde 24'ü "olumsuz etkiledi" yanıtını verdi.

Katılımcıların sadece yüzde 16'sının "Rusya'ya güveniyorum" demesi ise dikkat çekti. Kadın katılımcıların erkeklere oranla Rusya'ya daha fazla güvendiği görüldü. Düşük eğitim düzeyindeki katılımcıların Rusya'ya daha fazla güvendiği görülürken, diğer kategorilerde daha büyük bir farka rastlanmadı. 

Rusya'ya olan güvenin azalmasına neden olan faktörler ise şöyle sıralandı:

Rusya'nın Suriye'deki tutumu,
Esed ile birlikteliği,
İdlib'i bombalaması,
Libya'da milisleri desteklemesi,
Geçmişten gelen güvensizlik,
Çıkarlarına göre hareket etmesi,
Amerika yakınlığı.


"Rusya ile uzun vadeli stratejik ortaklık" meselesinin de irdelendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 46'sı Rusya ile uzun vadeli bir anlaşma yapılabileceğine inanırken, yüzde 54'ü buna inanmadığını belirtti. 

Araştırmada, erkeklerin Rusya'ya daha az güvendiği ama erkek katılımcıların yarısının Rusya ile anlaşmaya sıcak baktığı görüldü.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 74
  • Vatan Yahut Silistre 4 yıl önce Şikayet Et
    Şeyh Şamil'in hatıralarını anlatan Kafkas Kartalı kitabını okumanızı tavsiye ederim, Rusların ne denli kaypak bir millet olduğunu anlarsınız. Tarihte sadık kaldıkları hiç bir anlaşma yok
    Cevapla
  • Kralin gelsin 4 yıl önce Şikayet Et
    Katile güvenen mi var bu dünyada ?
    Cevapla
  • yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'nın ne mal olduğunu her Türk bilir aşağı yukarı , mesele güven meselesi değildir. .Devletler arası ilişkiler duygusallıkla yönetilemez . Karşılıklı çıkar ilişkileridir . Rusya'da bize güvenmez,bu gayet normal . Öküz ölürse ortaklık bozulur .
    Cevapla
  • kaptan44 4 yıl önce Şikayet Et
    bu saçma bir anket olmuş rusya ya neden güvenelim ülkeler arası işbirliğini herhalde 2 kişinin aralarında ölüme kadar kankardeşliği ile karıştırdınız. rusya bize ne kadar güveniyorsa bizde o kadar güveniyoruz yani rusya çıkarına bir adımda güven rakipleri ile olan birlikteliğimizde güvensizlik aynı idlib libya pkk konusunda ne kadar güvenmiyorsak s400 su 35 veya 57 yi abd den alacağımızla karşılaştırdığımızda bize daha ucuza gelecektir işte güven böyle birşey kankalık değil biz ne yapacağız ona bakalım bu mabd olsun rusya olsun müttefiklik yaptıklarımıza karşı biz ne yapabiliriz ona bakalım
    Cevapla
  • yiğido 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet Rusya'ya başında olabilir derken idlip olaylarında iki yüzlü davranması Suriyeli kardeşlerimizi ölüme esed köpeğine teslim etmesi güvenimizi sarsmıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...