Çin'de dünyanın en büyük 'evden çalışma' gelişmesi

Çin'in Vuhan kentinde yaşanan korona virüs salgını bütün dünyayı etkisi altına alırken Çin'de dünyanın şu ana kadar gördüğü en büyük 'evden çalışma' gelişmesi yaşanıyor.

Çin'de dünyanın en büyük 'evden çalışma' gelişmesi
Çin'de dünyanın en büyük 'evden çalışma' gelişmesi
GİRİŞ 03.02.2020 21:48 GÜNCELLEME 04.02.2020 01:50
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Çin'de en az 17 bin 205, başka ülkelerde 171 kişiye bulaşan, biri hariç hepsi Çin'de olmak üzere en az 361 can alan yeni tür koronavirüs, Asya'nın dev ekonomisini de değiştiriyor.

 

 

Salgının merkezi Vuhan karantina yüzünden hayalet şehre dönerken, ülke çapında on binlerce fabrika, işyeri, dükkan, otel ve restoran kapılarını kapattı.

Salgın yüzünden milyonlarca Çinli evlerinden çalışmaya başladı. Çin’de dünyanın en büyük evden çalışma deneyiminin yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Bloomberg, 'evden çalışmak artık ayrıcalık değil, zorunluluk' yorumunu getirdi.

 

 

YENİ YIL TATİLİ 10 ŞUBAT'A KADAR UZATILDI

On binlerce fabrika, işyeri, dükkan, otel ve restoranın kapalı olduğu yerleşim merkezleri, insanlar evlerinde oturduğu ve sokaklara çıkmadığı için 'hayalet şehir' görünümünde. 

3 Şubat itibarıyla piyasalar açılsa da, birçok yerde Çin yeniyılı tatili 10 Şubat’a kadar uzatıldı.

''DENEY GİBİ TECRÜBE EDİYORUZ''

Evden de olsa işlerini sürdürmeye çalışan şirketler, müşterilerle görüşmeleri ve toplantıları, online platformlar üzerinden organize etmeye çalışıyor.

Şangay’da 400 kişinin çalıştığı bir reklam ajansını yöneten Alvin Foo, salgın vesilesiyle bu kadar büyük ölçekte insanın evden çalışmasını adeta bir deney gibi tecrübe ettiklerini belirtti.

Birlikte çalışmak yerine tek başına çalışmanın zor olduğuna dikkat çeken Foo, görüntülü konuşma uygulamaları ve telefonla işleri sürdürmeye çalıştıklarını anlattı.

Şangay’da bir spor salonu sahibi olan Fenix Chen, müşterilerine video göndererek evlerinde egzersiz yapmaları için öneriler sunduğunu belirtti.

Finans, sigorta, lojistik ve hukuk alanlarında çalışan beyaz yakalıların bir kısmı için evden çalışmak mümkün. Ancak imalat gibi sektörlerde evden çalışmak mümkün olmadığından çarklar dönmüyor.

''ÇOK ZOR BİR DÖNEM OLACAK''

Fabrikalarda evden çalışma seçeneği bulunmadığından, Çin ekonomisi olumsuz etkileniyor. Paylaşımlı ofis konseptiyle çalışan ve son yıllarda sayıları hızla artan mekanlar da salgından en olumsuz etkilenenler arasında.

Bu tür ofisleri işleten Beeplus şirketinden Dave Tai, yeni açılışları ertelerken “Çok zor bir dönem olacak” dedi. 

YORUMLAR 13
  • Avrupalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada buna "Home Office" deniyor. Evde çalışmak yeni bir yöntem değil.
    Cevapla
  • amiiiiiin 4 yıl önce Şikayet Et
    Darisi israilin basina insallah
    Cevapla
  • aynen 4 yıl önce Şikayet Et
    Ordaki türkleri rahat bırakın ki vuruşu yene bilesiniz cinliler
    Cevapla
  • aynen 4 yıl önce Şikayet Et
    Köpek fare yılan hamam böceği maymun kurbanı restoranlaridadami evden çalışıyormuş yen gayri belki bu olay aklinizi basiniza getirir de daha yemezler ama nafile yer bunlar
    Cevapla
  • Biz 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım müslümanla uğraşanın iki yakasını bir araya getirme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Algıları ellerinde patladı! Karadağlı'nın işaret ettiği o çürük bina belediyenin çıktı
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme