BAE'nin dikkat çeken hareketliliği: Uçaklar peş peşe havalandı

Libya'da Birleşik Arap Emirliklerinden havalanan kargo uçakları, Libya’nın doğusu yönüne 12 Ocak’tan bugüne en az 40 sefer düzenledi. Uçaklarda, askeri malzemenin yanı sıra, paralı savaşçıların taşınma ihtimali de gündemde.

BAE'nin dikkat çeken hareketliliği: Uçaklar peş peşe havalandı
BAE'nin dikkat çeken hareketliliği: Uçaklar peş peşe havalandı
GİRİŞ 08.02.2020 14:24 GÜNCELLEME 08.02.2020 14:30
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Uluslararası hava trafiği gözlemcileri, dün akşam Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) peş peşe havalanan üç ayrı kargo uçağının Libya’nın doğusuna doğru hareket ettiğini belirledi.

 

Libya’da ateşkesin başladığı 12 Ocak tarihinden itibaren, BAE’den bu ülkenin doğusundaki askeri havalimanlarına ya da Mısır’ın Libya sınırı yakınındaki askeri hava üsleri yönüne çok sayıda kargo uçuşu gerçekleştirildiği tespit edildi.

Hava trafiği gözlemcileri, 12-26 Ocak tarihlerinde BAE’deki askeri havalimanlarından havalanan 37 kargo uçağının Libya’ya doğru yol aldığını paylaştı. Gözlemciler, günde 2-3 sefer yapan bu kargo uçaklarının bazen takip sisteminin dışına çıkarak indiği hava üssünü gizlemeye çalıştığını, bazılarının ise Libya'nın doğusu ve Mısır’ın batısındaki askeri hava üslerine inişinin kaydedildiğini belirtti.

 

Öte yandan dün akşam saatlerinde BAE’nin Abu Dabi kentindeki askeri havalimanından kalkan üç kargo uçağının Libya’nın doğusu yönünde hareket ettiği gözlendi.

Bu uçaklarla birlikte 12 Ocak'tan bu yana yapılan kargo uçuşu sayısı 40'a ulaştı.

Bu uçaklarda askeri malzemenin yanı sıra bölgedeki ülkelerden paralı savaşçıların taşınma ihtimali de uluslararası basında dile getirildi.

Bu kargo koridorunda kullanılan bazı uçakların 150 ton taşıma kapasitesine sahip Antonov-124 tipinde olması yapılan tahkimatın büyüklüğüne işaret etti.

Bölgede yıkıcı politikalara imza atan Abu Dabi yönetimi, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in mali, askeri ve siyasi alanda en koyu destekçileri arasında yer alıyor.

Libya’da Türkiye ve Rusya’nın ortak çağrısıyla devreye giren 12 Ocak’taki ateşkesten sonraki müzakere masalarında Hafter’in ateşkes anlaşmalarını imzalamamasının arkasında BAE’nin bu yönde telkini olduğu sıkça zikredildi.

SAVAŞMAYA ZORLANAN SUDANLILAR ASKERİ UÇAKLA TAŞINDI

Güvenlik görevlisi olma hayaliyle BAE'ye giden ve buradan Halife Hafter saflarında zorla savaştırılmak için Libya'ya götürülen 80 Sudanlı bu hafta ülkesine dönmüştü.

Ülkelerine geri dönen grubun sözcüsü Abdullah el-Hac Abbas, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Abu Dabi’den nereye gittiğini bilmediğimiz BAE’ye ait bir askeri uçağına bindik. Nereye gidiyoruz diye sorduğumuzda BAE’li güvenlik şirketinden bir yetkili, Güney Afrika’ya iş gereği gittiğimizi söyledi." demişti

Geceleyin bir askeri üsse indiklerini daha sonra buranın Libya'daki Ras Lanuf petrol bölgesi olduğunu öğrendiklerini söyleyen Abbas, "Paralı asker olarak çalışmayı reddettik, haklarımızın verilmesi ve Sudan'a dönmeyi talep ettik." ifadelerini kullanmıştı.

Hafter saflarında yer alan Afrikalı paralı askerlere ilişkin sosyal medyada birçok video ve fotoğraf yer alıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 34
  • Bnas29 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahu sen devlet degilmisin uzerinde ucan dev kusu indiremiyorsan birak ulkeyi Hafter kopegi yonetsin. Vallahi size yaziklar olsun. Suriyenin ozgur gucleri bile onlarca hava aracini asagi indirdi. Bunlarsa dev ve yavas ilerleyen kuslara birsey yapmiyor. Nasil bir devlet yazik. Bir kac gun sonra iclerinde tasinan malzemenin ne oldugunu masum halk katledilirken onada seyirci kalip bebek gibi aglarsiniz.
    Cevapla
  • Emre 4 yıl önce Şikayet Et
    Askeriyede hic bir kargo ucagi tehlikeli bir bolgeye istihbaratsiz ve yaninda eskortluk eden avci ucagi olmadan girmez.(sen kahvede cayini icmeye devam et..devlet aklina senin kus beynin yetmez)
    Cevapla
  • sel yaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarih: 18 temmuz 2018 :Etiyopya'da başbakanı Abiy Ahmed, Abu Dabi emirliğinin veliaht prensi ve Bae Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutan Yardımcı Muhammed bin Zayid bin Sultan el-Nehyan’ın, “Halkınıza İslam’ı öğretelim” teklifine tarihi bir cevap verdi. //// Etiyopya Başbakanı Ahmed, Amerika’nın ve İsrail’in Ortadoğu’daki işbirlikçisi gibi hareket eden ve bölgedeki birçok krizde parmağı olan BAE’nin teklifine verdiği o tarihi cevapta, “Kaybettiğiniz İslam’ı bizlere öğretmenize ihtiyacımız yoktur. Sizden isteğimiz, bizlere en kısa zamanda Arapça dilini öğretmeniz. Böylece sahih İslam’ı öğrenecek ve sizleri tekrar doğru yola ileteceğiz” ifadelerine yer verdi.
    Cevapla
  • Selman 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş füzelerimiz yok mu neden vurmuyoruz bu uçakları.
    Cevapla
  • Gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde özel birlikleri bölgeye yollayalim
    Cevapla
  • Maraşlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet izin versin eset denilen köpek hafter mıdır ne derttir onu alıp gelelim bu göreve gidecek binlerce vatan evladı var ben hazırım.bu g.. kadar bae denilen ülkeye gidelim dertleri neymiş bir soralım adam olmazlar ise onlarında icabına bakalım
    Cevapla
  • Türkoğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Onların bizle dertleri yok. Sahiplerinin var. Sahipleri ne görev verirse yapmak zorundalar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"