Rusya ve Çin reddetmişti! Türkiye'den talep ettiler: 3. sınır kapısı açılsın

Anadolu Ajansı'nın (AA) "BM'den Suriye'ye insani yardımlar için Türkiye'den 3. sınır kapısı açılması önerisi" başlığıyla servis ettiği özel haberinde; Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'ye insani yardımların girdiği Irak ile olan El Yarubiye sınır kapısının Rusya'nın itirazı ve vetosu üzerine kapanmasının ardından ülkenin kuzeydoğusuna yardımların Türkiye ile olan Tel Abyad sınır kapısından yapılmasını önerdi.

Rusya ve Çin reddetmişti! Türkiye'den talep ettiler: 3. sınır kapısı açılsın
Rusya ve Çin reddetmişti! Türkiye'den talep ettiler: 3. sınır kapısı açılsın
GİRİŞ 27.02.2020 17:31 GÜNCELLEME 27.02.2020 17:31
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'ye 2014 yılından beri insani yardım yapılan sınır kapılarının sayısının dörtten ikiye düşürülmesinin ardından alternatif yollar önerdiği ilk raporunu hazırladı.

 

YARDIMLARI TÜRKİYE ÜZERİNDEN GÖNDERME ÖNERİSİ

AA muhabirinin ulaştığı raporda Guterres, Irak ile olan ve kapanan El Yarubiye sınır kapısına Suriye'nin Türkiye ile olan Tel Abyad sınır kapısının alternatif olabileceğini ve ülkenin kuzeydoğusuna insani yardımların Türkiye üzerinden gönderilebileceğini önerdi.

 

RUSYA VE ÇİN'İN İTİRAZI SONRASI KAPATILMIŞTI

Irak sınırından 2018 yılından beri özellikle tıbbi yardımların Suriye'ye ulaştırıldığı El Yarubiye sınır kapısı, Rusya ve Çin'in itirazı üzerine kapatılmıştı.

SINIR KAPISI AÇILMAZSA "SIKINTI OLACAK" UYARISI

Guterres, raporunda, kapanan sınır kapısının alternatifi bulunamazsa tıbbi malzemelerin tükenmekte olduğu bölgede doğum dahil kritik tıbbi ihtiyaçların karşılanamayacağı uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'NİN TAAHHÜDÜNÜ HATIRLATTI

Türkiye ile Suriye arasındaki altı sınır kapısından biri olan Tel Abyad'ın Irak'taki diğer iki sınır kapısına göre daha "uygun" olduğu değerlendirmesinde bulunan Guterres, Türkiye'nin de yardımların Suriye'nin kuzeydoğusunda her yere ulaşacağı taahhüdü verdiğini ifade etti. 

BÜROKRATİK ENGELLER

Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerden kuzeydoğuya tıbbi yardım konvoylarının bürokratik engellerle karşılaştığına ve 2019'da yine bu bölgeye Şam'dan hiç yardım gitmediğine dikkatine çeken Guterres, "Çeşitli seçenekler olmasına rağmen güvenlik ve lojistik açısından mevcut şartlarda, El Yarubiye sınır kapısına en uygun alternatif, Tel Abyad sınır kapısı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

SINIR KAPILARINA VETO GELMİŞTİ

Daha önce ikisi Türkiye'den olmak üzere dört sınır kapısından Suriye'ye yapılan insani yardımlar, geçen aralık ayında Rusya ve Çin'in veto kararından bu yana sadece Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava sınır kapılarından yapılmaya devam ediyor.

Rusya ve Çin söz konusu dört sınır kapısının bir yıl boyunca insani yardımların girişine açık tutulmasını veto etmiş ve sadece iki sınır kapısının 6 ay açık kalması konusunda ısrar etmişti. 

BM Güvenlik Konseyi ise Guterres'ten Suriye'ye tıbbi yardımların gönderildiği Irak ile olan ve kapanan El Yarubiye sınır kapısına alternatif yollar sunmasını istemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • Şualar 4 yıl önce Şikayet Et
    "Ye'cüc" ve "Me'cüc" namı verilen Mançur ve Moğol kabileleri, eski zamanda Çin-i Maçin'den bir kısım başka kabileleri beraber alarak kaç defa Asya ve Avrupa'yı hercümerc ettikleri gibi, gelecek zamanlarda dahi dünyayı zîr ü zeber edeceklerine işaret ve kinayedir. Hattâ şimdi de komünistlik içindeki anarşistin ehemmiyetli efradı onlardandır. Çünkü kalb-i insanîden hürmet ve merhamet çıksa, akıl ve zekâvet, o insanları gayet dehşetli ve gaddar canavarlar hükmüne geçirir; daha siyasetle idare edilmez.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Kapı açmayın kardeşim Neyin olacağı elli değil Her yer koranavirüs Her yer düşman Bence tüm suriye irak ve iraklılar ivedilik le tampon bölge oluşturup buralarda toplamak lazım daha sonra göndermek
    Cevapla
  • ERZURUMLU 4 yıl önce Şikayet Et
    yalan yardım bahanesiyle virüsü suriye ve türkiye'ye yayacaklar inanmayın bu zalimlere
    Cevapla
  • sait dbakır 4 yıl önce Şikayet Et
    allah belani vermis ey kafir cin ve rusya
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bi uyanık Rusya Çin birde birleşmiş milletler. Siz neden almıyorsunuz çok insani yardım diyerek bize yüklemek istediklerinizi. Yoksa Müslüman olduklarından mı? Verin birleşmiş milletler üyeleride dahil ülke başı 100 ‘er milyar dolar bakarız duruma göre.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama