Koronavirüsün yeni semptomları açıklandı: 8 belirtiye dikkat

Koronavirüs salgının bilinen semptomları dışında yeni belirtilerin ortaya çıktığı açıklandı. Almanya'da bilim adamları koronavirüsün (Kovid-19) yeni belirtilerini keşfettiklerini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü'nün de koronavirüs için aşı testlerine başladığını duyurduğu ve virüsün etkisini azaltacak çalışmalar yapıldığı öğrenildi. Peki koronavirüs belirtileri nelerdir? Koroanvirüs hangi hastalıkları tetikler?

Koronavirüsün yeni semptomları açıklandı: 8 belirtiye dikkat
Koronavirüsün yeni semptomları açıklandı: 8 belirtiye dikkat
GİRİŞ 19.03.2020 02:34 GÜNCELLEME 19.03.2020 04:48
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Dünya koronavirüs salgınıyla adeta savaş halindeyken insanlar da koronavirüsün belirtilerini merak ediyor. Alman bilim insanları, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan insanların yaklaşık üçte ikisinde kısa bir süre için koku ve tat kaybı görüldüğünü belirtti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung'e konuşan Bonn Üniversitesi Hastanesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Hendrik Streeck, koronavirüs hastalarının yaklaşık üçte ikisinde birkaç gün devam eden koku ve tat kaybının görüldüğü, bunun dışında hastaların yüzde 30'unda da ishal gözlendiğini söyledi.

VAKALARIN ÇOĞU HASTALIĞI HAFİF SEMPTOMLARLA ATLATIYOR

 

 

Kovid-19 hastalarının büyük çoğunluğunun sadece hafif semptomlar yaşadığının altını çizen virolog, yeni tip koronavirüsün SARS-1'den daha az tehlikeli ama daha aktif yayıldığını dile getirdi.

İŞTE KORONAVİRÜSÜN BİLİNEN BELİRTİLERİ

Kuru öksürük: Virüs alt ve üst solunum yollarını etkilediği için en sık görülen belirti.

Yüksek ateş: Virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir diğer belirti yüksek ateş.

Boğaz ağrısı: Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.

Nefes darlığı: Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığı. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.

Yorgunluk: Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.

Baş ağrısı: Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısıyla da baş gösterebiliyor.

Nezle ve ishal: Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortaya çıkıyor.

COVİD-19 NASIL BELLİ OLUR?

Şu aşamada hastanın eğer yurt dışı teması mevcut ise ya da yurt dışından gelen herhangi bir kişiyle temas halindeyse yukarıdaki belirtileri gördüğü takdirde SABİM ALO 184 üzerinden bilgi almalı. Buradan yapılacak olan yönlendirmeye göre hastalar en yakın Sağlık merkezine ya da yönlendirme yapılan kuruluşa müracaat etmeli.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Covid-19 tespit edilen hastalarda virüsün vücutta oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanıyor. Örnek olarak birçok hastada olduğu gibi yüksek ateş mevcut ise bu ateşi düşürmek ve semptomları ortadan kaldırmak için gerekli tedavi uygulanıyor. Ya da hastanın solunum sıkıntısı mevcutsa bu sıkıntıyı gidermeye yönelik tedavi devreye sokuluyor. Birkaç semptom bir araya geldiğinde hastanın kronik problemleri de mevcutsa covid-19 ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

YORUMLAR 32
  • tufan 4 yıl önce Şikayet Et
    odtu falan yazan cahıller var yalnız koronavırus bır pandemıdır halk saglıgı yanı tıp fakultesı arastırma konusudur. bıyolojı ve kımya gıbı bolumlerın ıncelemelerı sadece patojenler uzerınde sınırlı kalabılır. odtu teknık unıversıte tıp fakultesı mı var da yayın yapacak abı hayret vatandaslar varsu ulkede.
    Cevapla
  • Zekigören 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu büyük bir projenin parçası, Morallerenizi bozmayın sabırlı olun, ülkelerin geleneksel âdetleri, Halk oyunları, yemek kültürü, muhabbetler, çok önemlidir. Teknoloji kullan fakat bağımlısı olma ! Her duyduğuna hatta gördüğünüze inanmayın (ilizyon). İnancı zayıf Allah'a kendini inanıyor muş gibi yapanlar, çipli maymun gibi, sürü gibi kullanılacak. Akıllı olalım uyanık olalım ! (Kuklacının devleti yok) ekranlara fazla bakmamak özellikle cep telefonunuza ! Beynimiz için.
    Cevapla
  • deniz 4 yıl önce Şikayet Et
    Komikmiş başkan.
    Cevapla
  • Çapraz ateş 4 yıl önce Şikayet Et
    Halaymı çekelim ?
    Cevapla
  • atmaca53 4 yıl önce Şikayet Et
    bu belirtiler zaten yıllardır olan belirtiler oyle aman aman çok farklı bir belirti yokki..
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 4 yıl önce Şikayet Et
    Kendimden örnek vereyim bende evham var. İnancı sağlam bir insan olmama rağmen bu bende psikolojik bir hastalık diyebiliriz. Şu hastalığı belirtileri var denildiğinde ben kendim de o belirtileri görmeye başlıyorum. Bir doktor bana sen şeker hastasısın dedi ve Kendimi Şeker hastası gibi hissettim. Ne yersem şekerim yükseliyordu. 6 Ay parmaklarımı deldim şeker ölçüm. Sonra ciddi bir araştırma ile bende şeker hastalığının olmadığı ortaya çıktı ve bu defa şekerim yükselmedi. Özellikle Yaşlı insanlar bu belirtileri kendilerinde hissedip hastaneye koşacaklar Ben Galiba virüs kaptım diye. Bu iyi midir kötü müdür artık bilmiyorum.
    Cevapla
  • Aşağılayan 4 yıl önce Şikayet Et
    Evham hastalık değildir, güya sağlamcılıktır. Sağlamcılık ve gelecekten emin olmak istemek ise bir inanç konusudur.
    Cevapla
  • Afak 4 yıl önce Şikayet Et
    ODTÜ neredesin ODTÜ. Bilimsel olmayan magazinsel tüm konularda ota .oka yorum yapan üstüne vazife olmayan tüm olaylara karışan ODTÜ iş bilime araştırmaya gelince ortalarda yok vınnn. Hiç mi bir bilim adamınız bir araştırmacınız yok. Sözde türkiyenin en iyi üniversitesi ama tüm marjinal ve zararlı grupların merkezi. Bu ülkeye bugüne kadar hiçbir faydanız olmadı....
    Cevapla
  • tufan 4 yıl önce Şikayet Et
    odtu de koronavırusu ınceleyecek ve arastıracak bır tıp fakultesı olmadıgı ıcın ve odtu bır TEKNIK unıversıte oldugu ıcın olabılır mı abıcım cahılmısınız ya
    Cevapla
  • Urfalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen konuşma @çuvaldız , @Afak haklı ve doğru söylüyor, herşeye atlarlar, bilgi yarışmasında çıkarlar ben odtü öğ.görevlsiyim ben odtü öğrencisiyim ben odtü de profesörüm demeyi bilirler sağlam parayı cebe indirirler , en çok herkese muhalefeti de en başta bunlar yaparlar marjinaller ayağına, iş bilime gelince geliştirmeye gelince ses Yok araştırılsa odtülüler yazlıklarına tatil bölgelerine kaçmıştır oda korkudan degil hea bilimden kaçmışlardır........ vesselam.
    Cevapla
  • çuvaldız 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilim insanının en kötüsü senden daha değerlidir.
    Cevapla
  • Yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    ODTÜ lü kimya mühendisi sahte dezenfektan üretirken yakalandı ya daha ne olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!