Le Monde: Türkleri hafife aldılar! Türkiye savaşın seyrini değiştirdi

Fransız Le Monde gazetesi, Ankara'nın SİHA'larla Libya'daki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekleyerek bu ülkedeki güç dengesini değiştirdiğini ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i zayıflattığını yazdı. Gazeteye demeç veren bir araştırmacı, "Hafter güçleri, Türklerin bir şey yapmayacağını düşündü. Bu saf bir düşünceydi ve Türkleri hafife almak büyük hataydı" dedi.

Le Monde: Türkleri hafife aldılar! Türkiye savaşın seyrini değiştirdi
Le Monde: Türkleri hafife aldılar! Türkiye savaşın seyrini değiştirdi
GİRİŞ 22.04.2020 12:00 GÜNCELLEME 15.05.2020 20:07
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Le Monde gazetesinin Frederic Bobin imzalı haberinde, Hafter'e bağlı güçlerin Nisan 2019'da başkent Trablus'u ele geçirmek için başlattığı saldırı sonrası güç dengesinin, Türkiye'nin katkısıyla, UMH lehine değiştiği ifade edildi. 

 

Hafter güçlerinin 13 Nisan'da başkentin yaklaşık 70 kilometre batısındaki Sabrata ve Surman kentlerinden çıkarıldığı aktarılan haberde, "Hafter güçlerinin sahadaki kazanımlarını kaybetmeye başladığı ve ülkenin batısında ellerindeki son bölgeler olan Vatiyye Askeri Üssü ile Terhune kentinin de hükümet güçlerinin hedefinde" olduğu belirtildi.

TÜRK SİHA'LARI DENGEYİ DEĞİŞTİRDİ

 

Gazeteye konuşan uzmanlar, Türkiye'nin insansız hava araçları ve yeni nesil teknolojilerle UMH'ye desteğini artırmasıyla Libya'da güç dengesinin Hafter aleyhine altüst olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN KURDUĞU SİSTEMLER HAFTER'E DARBE VURDU

Berlin merkezli Alman Uluslarası İlişkiler ve Güvenlik İşleri Enstitüsü Araştırmacısı Wolfram Lacher, gazeteye yaptığı açıklamada, "Libya'daki güç dengesinin bu yıl başından itibaren değiştiğine" işaret etti. Haberde, daha önceden Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hakimiyet kurduğu Libya hava sahasında, Türk SİHA'ları ve Türkiye'nin yerleştirdiği uçaksavarlar sebebiyle, Hafter'e bağlı hava unsurlarının UMH kontrolündeki bölgelere ulaşamadığı vurgulandı.

HAFTER SAVUNMAYA GEÇTİ

Le Monde'un haberinde, Türkiye'nin Libya'daki UMH'ye desteğinin yeni bir "stratejik ortam doğurduğu" ve Hafter güçlerini saldırıdan savunma pozisyonuna ittiği tespiti yapıldı.

Hollanda merkezli Clingendael Enstitüsü Araştırmacısı Celil el-Harşavi, gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, "harekat planlarının ve komutasının Türkler tarafından yapılmasının sahada bu değişimi sağladığını" ileri sürdü.

"TÜRKLERİ HAFİFE ALMAK BÜYÜK BİR HATAYDI"

Türkiye'nin UMH'ye desteğinin Kasım 2019'da iki taraf arasında imzalanan askeri ve güvenlik iş birliği anlaşmasına dayandığını hatırlatan Le Monde, Hafter'in uluslararası alanda Rusya, BAE, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'a uzanan çok geniş bir yelpazeden büyük askeri ve mali destek gördüğünü aktardı.

Haberde, Ankara'nın başkent Trablus çevresindeki kuşatma hattını kırmayı başardığı ve bunun da Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu'na ait paralı askerlerin çatışmalara müdahil olmasının ardından zayıflayan UMH'nin başarı hanesine yazıldığı belirtildi. 

Libyalı araştırmacı Muhammed el-Cerah da gazeteye verdiği beyanda, "Hafter güçleri, Türklerin bir şey yapmayacağını düşündü. Bu saf bir düşünceydi ve Türkleri hafife almak büyük hataydı" ifadelerini kullandı.   

Le Monde gazetesi ayrıca güç dengesinin değişmesi karşısında Hafter'in Libya'daki baş destekçisi BAE'nin Mısır üzerinden Hafter'e yönelik desteğini artıracağı öngörüsünde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 76
  • ...rhn... 3 yıl önce Şikayet Et
    görünürde hafter itiyle ama arka planda rusya, fransa, mısır, arabistan, bae ile savaşıyoruz... yine 7 düvel ve yine biz tek...
    Cevapla
  • Aylin 3 yıl önce Şikayet Et
    Le Monde.! Çok üzülmüş gibi gördüm seni..
    Cevapla
  • özmen 3 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra hafter düşünecek.Kiminle dans ettiğinin farkında değil.Daha yeni başlıyoruz ,bunlar ısınma turları.La tahzen İnnallahe maanaa ( korma hüzünlenme Allah inananlarla dır).
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Hafter orada olduğu sürece işin nereye varacağı belli olmaz.bomba manyağı yapın şu kefereyi.
    Cevapla
  • Osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Libya da ne işimiz var? Suriye de ne işimiz var? diyenler Osmanlı zamanında İstanda ne işiniz var deselerdi şimdi İstanbul bizim değil Di..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat