Korona aşısını insanlar üzerinde denemeye başladılar

İngiltere'de Oxford Üniversitesi, potansiyel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını insanlar üzerinde denemeye başladı.

Korona aşısını insanlar üzerinde denemeye başladılar
Korona aşısını insanlar üzerinde denemeye başladılar
GİRİŞ 24.04.2020 00:40 GÜNCELLEME 24.04.2020 00:43
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

BBC'nin haberine göre, aşı denemeleri çalışmaları ilk 2 gönüllüyle başladı. Bunlardan birine potansiyel Kovid-19 aşısı, diğerine de kontrol amaçlı menenjit aşısı enjekte edildi.

 

 

800'den fazla kişinin katıldığı çalışmada, gönüllüler kendilerine hangi aşının enjekte edildiğini bilmeyecek, bu bilgi sadece farkı inceleyecek doktorların ulaşımına açık olacak.

 

 

BİLİMSEL SÜRECİ DESTEKLEMEK İSTEDİM

Bugün aşı enjekte edilen gönüllülerden Elisa Granato, yaptığı açıklamada, "Ben bir bilim insanıyım, bu nedenle mümkün olan her alanda bilimsel süreci desteklemek istedim." dedi. 

Çalışmaya liderlik eden aşı uzmanı Prof. Sarah Gilbert, potansiyel aşıya büyük bir güven duyduğunu belirterek, "Elbette, bunu test etmeli ve insanlardaki etkisine bakarak veri almalıyız. Aşıyı daha geniş popülasyonda kullanmadan önce işe yaradığını ve insanların yeni tip koronavirüs enfekte olmasını önlediğini göstermeliyiz." diye konuştu. 

Gilbert, daha önceki açıklamasında potansiyel aşının işe yarayacağından yüzde 80 emin olduğunu söylemişti. 

VİRÜSÜN GENETİĞİYLE OYNANDI

3 ayda geliştirilen ve "ChAdOx1" adı verilen potansiyel aşı, şempanzelerde gribe yol açan bir adenovirüsün genetiği değiştirilerek üretildi.

Virüsün genetiğiyle, insan vücudunda gelişmesi engellenecek şekilde oynanırken Kovid-19'un insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteini üreten genetik unsurlar eklendi.

Aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi amaçlanıyor. Dünyada aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 70'den fazla ülkede bilim insanları, Kovid-19'a karşı aşı bulmak için çalışmalar yürütüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 37
  • huseyin 44 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu insanlik düşmanlarını tespit edip tazminata ve cezaya boğmalı. İşte o zaman adalet yerini bulacak. Bu melanetten ölenlerin ve bu virüsten dolayi yaşam kalitesi düşenlerin hesabı sorulmalı derhal. pandemi olayının bu yönüne de yoğunlaşmalı. Aksi takdirde covit19 için aşı bulursunuz bu sefer covid20 yi sürerler piyasaya . Bu ison sonu gelmez. işi kaynağında bitirmeli.Bu insanlik düşmanlarına topyekûn savaş ilan edilmeli.
    Cevapla
  • Ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda aşınınolma ihtimali çok yüksek.şu dünyayı yönettikleri söylene oniki yahudi ailesinde bir kayıp varmı.dünyada görünen yönetimlerle,görünmeyen zalim yönetimler arasında bir savaş var.esas insanlık düşmanı görünmiyenler.dünyada olan olumsuzlukların,zalimliklerin,savaşların arkasında bu görinmiyenler var.araştırın.bu insanlığı yok etmek için çalışılan bir proje.rabbim Allah ın düşmanı yahudileri yok edecektir.bunlarda biz yok olacağımıza insanlık yok olsun projesi olabilir.ama tabiki kainat allah ın sistemi.bunların bu sistem içinde sivrisinek kadar güçleri olmaz.rabbim yok edecekse yok olacaklardır.zerre şüphe yoktur.
    Cevapla
  • Kemal Saraçoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlarının hallerini hepimizin bildiği dünyamızı son 100 yıldır bunlar yönetiyor veya yönlendiriyor. virusu de bunlar yaydı aşıdanda parayı bunlar vuracak. biten ülke ekonomileri ise bunların en büyük kazanımı. Üstelik bu sefer brexit ile ayrıldıkları avrupalıya da acımıyacaklar.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz oyunu bu olsa gerek
    Cevapla
  • Paşam123 3 yıl önce Şikayet Et
    3 kuruşluk sabunla yok olan virüse, dğnya ayağa kalkmış ve bu teknoloji ile çare bulamıyorsa, ben köyüme dönüyorum. Çocuklarımında okunasına gerek yok! Çiftçi olsunlar!!!
    Cevapla
  • raoc 3 yıl önce Şikayet Et
    Keşke bende dönebilsem ki izin vermiyorlar, uzun vadede virüs çıkmasa bir yıl sonra hiç köyden gelmeyi düşünmüyordum ama kismet işte
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Olympiakos! CANLI
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı