Düşündüklerinin tam tersi çıktı: Virüs taşıyan yarasaların neden hastalanmadığını açıkladı

Bilim insanları, yarasaların SARS, Ebola gibi çok sert etkileri bulunan güçlü virüsleri taşıdığı halde neden etkilenmediğini, "Sting" adı verilen bağışıklık geninde meydana gelen bir mutasyondan kaynaklı olabileceğini söylüyor.

GİRİŞ 02.05.2020 08:47 GÜNCELLEME 02.05.2020 11:51
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Virüslerin olumsuz etkileri hem insanlarda hem hayvanlarda birçok semptom gösterirken, bu etkiler yarasalarda mutasyon geçiren "Sting geni" sebebiyle görülmüyor. 

 

DÜŞÜNDÜKLERİNİN TERSİ ÇIKTI

Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışmalarına devam eden Prof. Peng Zhou, başlangıçta yarasalarda güçlü bir antikor olduğunu düşünerek çalışmaya başladıklarını, fakat daha sonra Sting'in, hücrelerin sitoplazmasında bulunmaması gereken DNA’ları tespit ederek hücreyi ele geçirmesine engel olduğunu gösteren bulgular olduğunu söyledi.

İNSANLARDA YÜKSEK ATEŞ GÖSTERMESİNİN SEBEBİ

İnsan bağışıklık sisteminde ise bu DNA’lar birden çok hücreye yayılıyor, DNA’yı tanıyıp antikor geliştiriyor ve savaşmaya başlıyor. Bu süreçte ise yüksek ateş gibi semptomlar ortaya çıkıyor. Sting'in, daha çok virüslerde bulunan RNA materyalini de tespit edebileceği düşünülüyor.

KORONANIN BAŞLANGIÇ HİKAYESİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını başladığı günden beri çalışmalara devam eden bilim insanları, Kovid-19'un önce yarasadan bir başka hayvana, daha sonra insana bulaşmış olabileceğini öne sürüyor.

YARASALAR ÜZERİNDEKİ DİĞER ÇALIŞMALAR: 130'DAN FAZLA VİRÜS TAŞIYORLAR

ABD'de bulunan ve kar amacı taşımayan bilim kuruluşu EcoHealth Alliance'ın başkan yardımcısı Kevin Olival, 30 yıldan daha uzun süre yaşayan dünyanın tek uçan memeli hayvanı yarasaların 130'dan fazla virüs taşıdığını belirtti.

Yarasaların uçuş sırasında vücut ısıları 38 derecenin üstüne çıkarken, kalp atışları da dakikada 1000'i geçiyor.

"BU HIZ NORMALDE BİRÇOK MEMELİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇAR"

Singapur'da Duke-NUS Tıp Fakültesi'nde yarasa virüsleri üzerine çalışan Linfa Wang, bu hızın normalde birçok memelinin ölümüne yol açtığını, ancak yarasaların uçmanın zorluklarıyla baş edebilmek için bağışıklıklarında yeni bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Yarasalarda mutasyona uğrayan bu sistem sayesinde zarar gören hücre hemen kendini tamir ediyor. Böylece enfeksiyonlara büyük tepkiler vermiyorlar.

Wang, virüslerin olumsuz etkilerine rağmen hayatta kalan yarasaların bağışıklık sistemlerini inceleyerek insanlar için de enfeksiyonlara karşı tedavi geliştirebileceğini düşünüyor.

KAYNAK: WEBTEKNO
YORUMLAR 27
  • Sedat 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah onu öyle yaratmış. Yoksa yarasanın ne geliştirme kabiliyeti olacak. Her mahlukatın ayrı bir işlevi var . Sen yarasaya dana muamelesi çeker onunla karnını doyurmaya kalkarsan sonucuna da katlanırsın. Tıpkı domuzda olduğu gibi. Bu tür hayvanlar tabiatın çöpçüleridir, onlara besin gözüyle bakmak yaradılışa ters.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Mutasyona uğramış olabilirmişte doğa kanunları falanda en sonda da doğa ana diyip rahatla saçmalıkları yüzünden dünya ne halde hala utanmadan saçmalamaya devam ediyorlar. Nüfusunun %70i dinsiz olan bir ülkeden hayır çıkar mı ?
    Cevapla
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    yarasaların uçmanın zorluklarıyla baş edebilmek için bağışıklıklarında yeni bir sistem geliştirdiklerini söyledi.  Madem aklı ilmi olmayan bir yarasa bunu geliştirmiş. Siz nasıl bilim adamısınız yahu. Cahiller sürüsü.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    yarasa dediğin bir nevi kanatlı fare gibidir,bağışıklık sistemleri son derece güçlüdür.nasıl lağımda yaşayan fareler burdaki mikrop ve şartlardan etkilenmiyorsa ,yarasalarda öyledir. bir nevi taşıyıcıdırlar.ve Çin li dediğimiz yaratıklar bu mikrop taşıyıcıları yiyiyor.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
  • HAYYUL KAYYUM ALLAH 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah ne dilerse o olur kıt beyinliler sizin kafanız basmaz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor