Libya Hükümeti'nin Hafter güçlerinden Vatiyye Üssü'nü geri alması dünya basınında

Libya hükümetinin, bölgede stratejik olan Vatiyye Askeri Üssü'nü ülkenin doğusundaki Halife Hafter'e bağlı askeri unsurlardan geri alması dünya basınında geniş yankı buldu.

Libya Hükümeti'nin Hafter güçlerinden Vatiyye Üssü'nü geri alması dünya basınında
Libya Hükümeti'nin Hafter güçlerinden Vatiyye Üssü'nü geri alması dünya basınında
GİRİŞ 19.05.2020 10:19 GÜNCELLEME 19.05.2020 10:39
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Libya ordusu, pazartesi sabahı gayrimeşru silahlı güçlerin darbeci lideri Halife Hafter güçlerinin işgalindeki Vatiyye Askeri Üssü'nde kontrolü tamamen sağladıklarını ve üssün silahlu güçlerden arındırıldığını duyurdu. Uluslararası medya bu gelişmeyi geniş şekilde okuyucularına duyurdu.

 

 

HAFTER'E BÜYÜK DARBE İNDİRİLDİ

İngiltere basınından The Guardian gazetesinin “BM destekli Libya güçleri kilit önemdeki üssü isyancı generalden aldı” başlıklı haberinde, “Trablus’un güneyindeki Vatiyye hava üssünün kaybı, isyancı general Halife Hafter’e büyük darbe indirdi.” ifadesi kullanıldı.

 

 

Financial Times da konuyla ilgili haberinde “Stratejik hava üssünün düşüşü, mürtet Libyalı generale darbe” başlığını kullandı. Gazete bu gelişmenin "Hafter’in iktidarı ele geçirme mücadelesinde gerileme anlamına geldiğini" vurguladı.

The Independent’da Borzou Daragahi imzasıyla yayımlanan değerlendirmede “‘Her anlamda oyun değiştirici: Libya’nın savaş ağası Halife Hafter kilit önemdeki üssü Türkiye’yle ittifak halindeki güçlere kaybetti" yorumu yapıldı. Daragahi yazısında Türkiye’nin “BM tarafından tanınmış hükümete sadık güçleri” desteklediğinin altını çizdi.

HAFTER GERİLEDİ

Telegraph gazetesinin haberinde “Trablus hükümetinin stratejik hava üssünü ele geçirmesi, Libya’da Halife Hafter'i geriletti” başlığı kullanılırken, Vatiyye üssünün düşmesinin Hafter'in Trablus'u kontrol etmek için 13 aylık mücadelesinde dönüm noktası olabileceği belirtildi.

Middle East Eye internet sitesinin haberinde, Libya hükümeti güçlerinin Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini ele geçirdiği vurgulandı. Ayrıca haberde, Türkiye'nin Libya hükümetine sağladığı bir silahlı insansız hava aracının Pantsir savunma sistemini yoldayken hedef aldığı görüntülere de dikkat çekilirken, Libya hükümeti güçlerinin 2 gün içinde 3'üncü kez Pantsir savunma sistemini vurdukları açıklamasına yer verildi. Haberde, Libya hükümetine Türkiye'nin desteğinin Hafter güçlerini zor durumda bıraktığı da kaydedildi.

United Press International’ın haberinde, Libya hükümetinin "hayati önemdeki hava üssünü" ele geçirdiği ve "Hafter güçlerini uzaklaştırmaya devam ettikleri" ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ GİDİŞATI DEĞİŞTİRDİ

BNN Bloomberg’in haberinde, Hafter’in Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rus paralı askerleri tarafından desteklendiği belirtilirken, Halife Hafter'in geçen haftalarda ağır kayıplar verdiği hatırlatıldı. Haberde, Libya hükümetinin Türkiye’den aldığı desteğin çatışmanın gidişatını değiştirdiği kaydedildi.

Washington Post, haberinde, üsteki kaybı "Hafter için ağır bir darbe" şeklinde tanımlarken, "Libya hükümeti için büyük bir moral olduğunu" okuyucularına aktardı. Türkiye’nin bölgedeki artan varlığı nedeniyle "Hafter’in bu sene içerisinde ağır darbeler aldığının" altını çizen gazete, Libya hükümetinin Vatiyye Askeri Üssü'nde ele geçirdiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemine de değindi. 

Rus Kommersant gazetesi, Halife Hafter'e bağlı hüçlerin işgalindeki Vatiyye Askeri Üssü'nde hükümetin kontrolü sağlanmasını, “Halife Hafter, hava üssünü ve Pantsirleri kaybetti” başlığıyla haberleştirdi. Haberde, “Ele geçirilen ganimetlerin arasında Pantsir hava savunma sisteminin bulunduğu” hatırlatıldı.

Rus TASS haber ajansı ve RİA haber ajansı da Libya hükümetinin Vatiyye Askeri Üssü üzerinde kontrolü sağladığını yazdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • altan 3 yıl önce Şikayet Et
    en kisa zamanda yemen sudan ve filistine de girsin su sihalar insallah Allah Selcuklu torunu Selcuk Bayraktar ve ekibini iki cihanda purnur etsin
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Libya olayı gösteriyor ki, büyük devletler akıllıdır, onların ağzına bakalım diye beklemeden, krizler derinleşiyor ise kendin müdahale edeceksin kardeşim. El alem seyirci.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    sihaları türk askerleri kullanıyor, savaşı suriyeli cihatçılar yapıyor, organizasyonu mit yapıyor ama başarı libyalıların oluyor.
    Cevapla
  • Teşkilat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu yazdıklarını bütün dünya BİLİYOR , Zaten
    Cevapla
  • yandım ali 3 yıl önce Şikayet Et
    ingiliz basını gene algı yapmış libya silahlı kuvvetlerini sanki bm destek veriyor gibi göstermiş halbuki sadece sarrac hükümetini libyanın temsilcisi olarak görüyor ama bir taraftanda silah ambargosu uyguluyor madem meşru gördüğün hükümeti neden silahla desteklemiyorsun bm yi bu 5 şeytandan kurtarmalı yada bm den ayrılmalı 50 ülke bm yi tanımadığını ilan etse bu iş düzelir...
    Cevapla
  • Selim asaf 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin Trablusa 2Bin özel kuvvet ve komanda çıkarması yapması lazım. Haftere moral bozukluğu olur. Paralı lejyonlar Çad ve sudan lı milisler bırakıp kaçar.
    Cevapla
  • Hüsamettin 3 yıl önce Şikayet Et
    Selim çok masraflısın, onun yerine , 2 bin Türk askeri üniforması kafidir, hafteri zaten defter yaptık adam adımızı dahi duymak istemiyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi