DSÖ'den yeni hamle! Türkiye katılmadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve 37 ülke yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede aşı, test, tedavi ve diğer sağlık teknolojilerinin tüm dünyanın erişimine açık olmasını sağlayacak "Kovid-19 Teknoloji Erişim Havuzu'nun (C-TAP)" kurulması için girişim başlattı.

DSÖ'den yeni hamle! Türkiye katılmadı
DSÖ'den yeni hamle! Türkiye katılmadı
GİRİŞ 30.05.2020 00:02 GÜNCELLEME 30.05.2020 00:02
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre'nin Cenevre kentindeki DSÖ merkezinde, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında girişime ilişkin bilgi verdi.

Ghebreyesus, Kovid-19 teşhis, tedavi ve önleme araçlarına tüm insanlığın erişim sağlaması gerektiğini bildirdi.

DSÖ Genel Direktörü, virüse karşı bilimin sunduğu imkanlardan tüm insanlığın dayanışma içinde ortak olarak yararlanması gerektiği vurgusu yaptı.

C-TAP aracılığıyla etkili terapötik (tedavi edici) ürün geliştiren şirketleri veya hükümetleri, kayıt altına alacakları patentleri "İlaç Patent Havuzu"na sunmaya davet eden Ghebreyesus, başlattıkları yeni girişimle salgına ilişkin bilimsel bilgi, veri ve fikri mülkiyet haklarının ortak bir havuzda eşit şekilde paylaşılmasının amaçlandığını aktardı.

Girişime öncülük eden Kosta Rika Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada ise "Kovid-19 Teknoloji Erişim Havuzu, tüm insanlığın en yeni ve en faydalı bilimden faydalanmasını sağlayacaktır. Aşılar, testler, teşhisler, tedaviler ve diğer kilit araçlar kamu malları olarak evrensel boyutta erişime açık olmak zorundadır." ifadesini kullandı.

KÜRESEL AKTÖRLER GİRİŞİME KATILMADI

Girişime, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Çin, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve ABD gibi G20 ülkeleri henüz katılmadı.

Bununla beraber, şu ana kadar Arjantin, Bangladeş, Barbados, Belçika, Belize, Brezilya, Butan, Şili, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Ekvador, Mısır, Honduras, Endonezya, Lübnan, Lüksemburg, Malezya, Maldivler , Meksika, Moğolistan, Mozambik, Norveç, Umman, Pakistan, Palau, Panama, Peru, Portekiz, Saint Vincent ve Grenadinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Hollanda, Doğu Timor, Uruguay ve Zimbabve gibi ülkeler ortak girişim için imza attı.

YORUMLAR 5
  • Vatan sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Dsö sahtekar hastalik çıkınca dünyayı uyarmadan geç kaldı çin hazırlık yaptı dünyaya malzeme sattı para kazandı
    Cevapla
  • Ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede hükümeti kötü eleştiren birsürü prof.doktor var yatacaklarına aşı üretsinler çeneleri değil elleri çalışsın.
    Cevapla
  • Mr spak 3 yıl önce Şikayet Et
    Kostarika kim ya katilanlara bak belkide kesin imf den para alanlardir
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    DSÖ virüsün yayılım organıdır. Her ülke kendi aşısını geliştirsin. Çünkü ortada zihniyeti alçak küreselcilerin desteklediği DSÖ ve laboratuvarlar var. Bunların insanlık için iyi niyetleri yok...
    Cevapla
  • orhan38 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi özgur politikamiz olmali her alanda..Bir abd rusya çin fransa ingiltere almanya vs.katilinca hemen kuyruk gibi onlari takip etmemeliyiz..Sonucta onlar islama karsilar,hristiyanlar..Onlarin deger algilari sadece para ve dinleridir..Bunun icin yuzyillardir seytanin pesinde dunyada milyonlarca insani katlettiler,ve bir o kadar da öldürmekten cekinmezler..O yuzden bizler Yuce Allahin c.c. emirlerine gore yasamali ve O nun emirleri neyi emrediyorsa o yonde dunyaya nizam koymaliyiz..Yoksa batila tapanlarla beraber mahvolur gideriz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var