Netanyahu, 'ölmesin diye' özel uçak kaldırttı! İsrail'in gözdesi kadın danışman öldü

Diriliş Postası yazarı İsmail Yaşa "İsrail’in gözdesi Sudanlı kadın danışman" adlı yazısında, Sudan Askeri Geçiş Konseyi (SAGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın özel danışmanı Necva Kadehu'd-Dem'in Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetmesinden bahsetti. Bu kadının Netanyahu ve İsrail ile olan bağını ve geçmişini anlatan Yaşa, Tel Aviv yönetiminin kadını virüsten kurtarmak için özel uçak dahi kaldırdığını söyledi.

Netanyahu, 'ölmesin diye' özel uçak kaldırttı! İsrail'in gözdesi kadın danışman öldü
Netanyahu, 'ölmesin diye' özel uçak kaldırttı! İsrail'in gözdesi kadın danışman öldü
GİRİŞ 01.06.2020 14:01 GÜNCELLEME 01.06.2020 14:02
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

İşte İsmail Yaşa'nın o yazısı;

 

Sudan Askeri Geçiş Konseyi (SAGK) geçen hafta Çarşamba günü yayınladığı bildiride SAGK Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın özel danışmanı Necva Kadehu’d-Dem’in koronavirüsü sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yaklaşık 54 yaşında dünyaya gözlerini yuman Sudanlı kadın danışmanın ölümü Arap medyasında büyük yankı uyandırdı. Çünkü Necva Kadehu’d-Dem, Sudan ve İsrail arasında yakınlaşma olması ve diplomatik ilişkiler kurulması için çaba sarf eden isimlerin başında geliyor, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile SAGK Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın Şubat ayında Uganda’nın Entebbe kentinde görüşmelerini sağlayan kişi olarak biliniyordu.

 

Söz konusu gizli görüşmeye katılmış ve Netanyahu’yla tokalaşırken çekilen fotoğrafı medyaya yansımıştı. Sudanlı kadın danışmanın ölümünü dikkat çekici kılan bir diğer sebep de Necva Kadehu’d-Dem’i kurtarmak için İsrail’in özel bir uçakla sağlık ekibi göndermesiydi.

Hartum’a giden sekiz kişilik ekibin amacı Sudanlı kadın danışmanı yattığı hastaneden alıp tedavi için İsrail’e götürmekti. Fakat Necva Kadehu’d-Dem’i muayene ettiklerinde durumunun oldukça ağır ve artık çok geç olduğunu fark ettiler. Hartum Havaalanı yetkilileri İsrail’e ait herhangi bir uçağın alana inmediğini iddia etse de uçuş kayıtları bu iddiayı yalanlıyor. Sudanlı danışmanın ölümüyle ilgili haberler, "İsrail’in hayatını kurtarmak için özel uçakla sağlık ekibi gönderecek kadar değer verdiği bu kadın da kim?" sorusunu gündeme getirdi.

Hakkındaki bilgiler özetle şu şekilde:

Necva Kadehu’d-Dem, başkent Hartum’un batısındaki Omdurman kentinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini doğduğu kentte tamamladı. Daha sonra Hartum Üniversitesi’nde makine mühendisliği okudu ve 1989 yılında mezun oldu. Yenilenebilir enerji alanında yüksek lisans yaptıktan sonra NASA’da ve ardından da Zimbabwe Üniversitesi’nde çalıştı.

Bu arada Almanya vatandaşı hocasıyla evlendi fakat bir süre sonra kendisinden ayıldı. Sudan vatandaşlığının yanında Avusturya vatandaşlığına da sahip olduğu öne sürülen Necva Kadehu’d-Dem, Birleşmiş Milletler (BM)
görevlisi olarak gittiği Uganda’da Devlet Başkanı Yoweri Museveni’yle ilişkisini geliştirdi. Bu arada, Netanyahu ve el-Burhan’ı bir araya getiren görüşmenin ardından yapılan açıklamada görüşmenin Museveni’nin daveti üzerine gerçekleştiğinin ifade edildiğini hatırlatalım.

Hartum ziyareti sırasında Omdurman’daki ailesinin evine gidecek kadar Necva Kadehu’d-Dem’i seven Museveni’nin Sudanlı kadın danışmanı kendi öz kızı gibi gördüğü söylenir. Uganda-Sudan ilişkileri ile Güney Sudan’la imzalanan barış anlaşmasına katkıları sebebiyle Ömer el-Beşir’in 2018’de “İki Nil Nişanı” ile ödüllendirdiği Necva Kadehu’d-Dem’e o dönemde ayrıca büyükelçi unvanı ve diplomatik pasaport verildi. Ömer el-Beşir’in görevden uzaklaştırılmasının ardından yönetime el koyan askerler devrik rejimin adamlarını görevden uzaklaştırırken Necva Kadehu’d-Dem, SAGK Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın özel danışmanı sıfatıyla etkinliğini korudu.

Sadece ülkesinin çıkarları için çalıştığını söylese de Sudanlı kadın danışmanın gerçekte kimin hesabına çalıştığı sorusu ölümünden sonra dahi gündeme gelmeye devam ediyor.

YORUMLAR 50
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    cehennemin dibine kadar yolu var.
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ey Rabbim! Yeryüzünde zalimlerden ve münafıklardan hiç kimseyi bırakma! Amin !
    Cevapla
  • Ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz bilemeyiz.gereğini rabbimiz yapar.zerrenin hesabı sorulacaktır.
    Cevapla
  • Atak43 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah Rahmet Eylesin diyecek değiliz ya. Rabbim ona hakettiği azabı verecektir.
    Cevapla
  • Meltem 3 yıl önce Şikayet Et
    Netanyahu üzüldüyse, müslümanlar sevinsin, bir hainden kurtulduk demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...